Şedinţa de plen de astăzi a Senatului este blocată, deoarece senatorii nu au votat ordinea de zi.
PDL cere introducerea solicitării de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. PSD şi PNL refuză acest lucru motivând că cererea este neregulamentară.
Senatorii PDL au cerut dimineaţă introducerea pe ordinea de zi a solicitării de revocare din funcţie a social-democratului. După mai multe schimburi de replici pe teme de procedură, Mircea Geoană, care prezidează şedinţa, a refuzat introducerea subiectului revocării sale în dezbaterile senatorilor de astăzi. Cu 69 de voturi împotrivă, ordinea de zi nu a fost aprobată. Liberalii şi-au reiterat susţinerea pentru Geoană. "Nu este obligatoriu ca cel care are preşedinţia ţării, primul-ministru, preşedintele Camerei Deputaţilor, să deţină şi Senatul. Solicitarea PDL nu este nici constituţională, nici regulamentară şi, în numele grupului PNL, vă solicit, domnule preşedinte, să nu o supuneţi la vot", a intervenit liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti.
A venit şi replica democrat-liberalilor, prin vocea senatorului Alexandru Pereş, care a spus că articolul din Regulamentul Senatului care se referă la revocarea preşedintelui are doar două alineate neconstituţionale. "Alineatele 3 şi 4 sunt constituţionale. Astfel, propunerea de revocare prevăzută la alin.(1) sau (2) se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune. Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor de la alin.(1) sau (2) şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen", a spus vicepreşedintele Senatului. Introducerea pe ordinea de zi a plenului cererea de revocare a lui Mircea Geoană este singura condiţie pentru ca PDL şi UDMR să-şi ducă demersul până la capăt. Dacă vor reuşi să impună acest lucru, atunci votul i-ar fi nefavorabil actualului preşedinte al Senatului. PDL, UDMR şi independenţii au 71 de senatori,iar pentru ca solicitarea de revocare să treacă de plen sunt necesare 69 de voturi.
Raimond PETRUŢ