Arătam într-un alt editorial că această campanie electorală este una atipică. În primul rând că nu interesează pe nimeni, nici pe noi alegătorii, dar curios nici partidele, actorii principali angrenaţi în această confruntare. Cel puţin prin modul în care se face campania electorală. Ai impresia că asişti la o mare cacialma, că jocurile sunt deja făcute. Mai arătam faptul că începutul a fost a fost unul timid, sfios, tipic fetelor mari care se pregătesc să meargă în faţa altarului fără nicio convingere. Aveai senzaţia că sunt mânaţi din spate cu parul, că este o corvoadă care trebuie îndeplinită. Situaţia s-ar putea datora şi undei de şoc provocată de criza economică şi financiară care a lovit şi loveşte din plin România. Iar politicienii şi partidele doresc să demonstreze că suferă şi ei alături de alegători, că nu au bani, că sunt săraci.

 
Austeritatea campaniei actuale ne duce cu gândul la opulenţa şi fastul cu care s-au desfăşurat alte campanii electorale. Toate panourile pentru afişaj erau pline încât se băteau de la ele, pereţi de blocuri şi case, stâlpi de beton de la iluminatul public, garduri şi orice pe care se putea lipi ceva erau pline de îndemnuri electorale. Mai mult, neajungându-le locurile unde să-şi afişeze toate inepţiile, au violat la propriu spaţiile verzi, cu acele celebre capre electorale. Criza se pare că a afectat şi apariţiile în mass-media, ziarele au câte o pagină sau două rătăcite, care amintesc că suntem în campanie electorală. Nu mai vorbesc de televiziuni sau radiouri, oferta este la fel de austeră. Inclusiv anumite luări de poziţie ale partidelor sau ale politicienilor, mai mult te îndeamnă să stai acasă decât să te duci la secţia de votare. Toţi, la unison, declară că prezenţa la vot va fi foarte scăzută şi estimează un procent de 25-30% din totalul alegătorilor, care vor vota.
Săptămâna trecută a fost ceva mai animată, la fel şi sfârşitul de săptămână, despre care putem afirma că a fost extrem de încărcat, cu mulţi politicieni de marcă pe metru pătrat. Stai şi te scarpini în cap, de unde atâta interes într-un judeţ ca al nostru? După cum bine se observă cu ochiul liber, principalii actori politici, în special PD-L şi PSD, au scos şi au trimis la înaintare, artileria grea. Prezenţa în judeţ a lui Ioan Mircea Paşcu, a Dacianei Sârbu, a ministrului învăţământului, Ecaterina Andronescu şi pe post de iepure a Laviniei Şandru, pare să indice că PSD ia lucrurile în serios. Turează motoarele. Dar cu rateuri. Noua gafă de proporţii petrecută în ograda păstorită de omul PSD-ului, Ecaterina Andronescu, unde s-au încurcat nişte armate la teza de istorie, pare să demonstreze că aceasta este şefă peste un minister de "prostănaci". Mai mult ca sigur, gafa a fost premeditată, iar consecinţele ei se vor vedea după numărarea voturilor. O anumită "cârtiţă" şi-a îndeplinit misiunea. Şi adversarii lor principali, democrat-liberalii, nu stau pe loc. Acţiunea lor de joi de la Năsăud, cu certe tente electorale, vrea să demonstreze că ei se ocupă de lucruri serioase, de găsirea unor noi locuri de muncă, se preocupă de soarta oamenilor.
Lovitura de imagine, "portocaliii" o vor da duminică, tot la Năsăud, unde este aşteptat să participe, însuşi şeful statului, Traian Băsescu, care în cadrul "Maialului" elevilor năsăudeni, va încerca o nouă baie de mulţime, care să aducă mai multe voturi pe taraba PD-L. Trebuie amintită şi acţiunea timidă, cel puţin prin anvergura personajului, a PNL-ului, prin vizita făcută în judeţ, a actualului europarlamentar Csibi Magor.
Oricum, lucrurile se văd cu ochiul liber, pe ultimele sute de metri ale campaniei electorale, partidele scot la înaintare artileria grea. Eficienţa acestor acţiuni o vom vedea după numărarea voturilor.

ZAHARIA COTOC

4 COMENTARII

  1. DA MAI ASTA BARBAT,TOATA TARA O SA-L VOTEZE CA ALTFEL SE DUCE TARA DE RAPA, NU VEDETI ORI UN PROSTANAC,CONDUS DE eVANGHELISTI,ORI UN AMART SI HOT CONDUS DE PATRICIU,ALTII CARE VADIM CU BECALI ? SA TOT SCHIMBE GUVERNE SI SEFI LA DECONCENTRATE?

  2. zic astia ca a fost la Nasaud Basescu,mare tambalau,asta merita sa fie presedinte,pe gaozarii astia ce l-au urmat nu i-a bagat nimeni in seama.E om de-al nostru din popor,merita totta stima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.