Cu venirea primăverii, odată cu cei dornici de un grătar la iarbă verde, au ieşit şi comisarii Gărzii de mediu care demarat controale în zonele de agrement. Cei care se ocupă însă în cele mai multe cazuri de ecologizare sunt ONG-urile, care duc de asemenea şi campanii de informare a populaţiei prin această problemă.
Timpul liber petrecut în natură înseamnă de cele mai multe ori un dezastru ecologic. Potrivit regulilor impuse de cei de la Mediu, sacii de plastic vor fi obligatorii pentru turişti, maşinile nu vor mai putea fi spălate în albia râurilor, iar grătarele nu vor mai putea fi făcute oricum şi oriunde.
Campanii de informare
Comisarii de mediu declară faptul că, la ultimele verificări, au constatat că persoanele aflate la iarbă verde sunt mai disciplinate decât în anii trecuţi, când se găseau în zonele de agrement munţi de gunoaie.
Bistriţenii au scăpat uşor deocamdată, concluzie pe care o putem trage în urma faptului că la ultimele verificări ale comisarilor Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, s-au dat doar câteva avertismente. În dorinţa de a transmite bistriţenilor mesajul păstrării curăţeniei în spaţiile verzi, apărătorii mediului au gândit un ghid de bun simţ pentru protejarea mediului înconjurător, care însă nu îi va scuti pe petrecăreţi de controalele efectuate de comisarii Gărzii de mediu, jandarmi sau poliţişti comunitari, care pot da amenzi piperate, cuprinse între 200 şi 10.000 de lei.
Porunci ale agrementului la iarbă verde
Astfel stând lucrurile, pentru a nu fi amendaţi, cei care ies la iarbă verde trebuie întotdeauna să poarte cu ei saci de plastic pentru deşeuri şi să nu abandoneze gunoiul decât în locurile special amenajate şi să protejeze plantele şi animalele, asigurându-le integritatea şi liniştea.
În ceea ce priveşte scăldatul în râul Bistriţa, acesta trebuie să se facă doar în locuri special amenajate, iar pescuitul şi vânatul e permis doar cu autorizaţie valabilă şi numai în locurile şi perioadele legale.
Odată ajunşi la iarbă verde, oamenii, de obicei, aprind un foc, dar acesta trebuie, de asemenea, făcut doar în spaţiile special amenajate, iar în lipsa acestora este permisă folosirea grătarelor cu picior – focul trebuie stins la plecare.
Daca cineva are gânduri de a-şi spăla maşina în râul Bistriţa, poluând astfel râul cu detergenţi sau alte substanţe chimice, ar trebui să se reorienteze spre o spălătorie auto, deoarece amenzile sunt usturătoare. De asemenea, autovehiculul nu trebuie parcate pe spaţiul verde. Îndrăgostiţii obişnuiţi să-şi încrusteze iniţialele sau alte semne şi mesaje pe scoarţa arborilor au de suferit şi ei dacă sunt prinşi ca făcând astfel de lucruri în parcurile şi pădurile Bistriţei.
Iarbă verde cu gunoaie
Cei aproape 10.000 de bistriţeni care aleg să îşi petreacă sfârşitul de săptămână în zonele de agrement din jurul municipiului lasă în urma lor mormane de deşeuri, iarbă pârjolită şi copaci ciopârţiţi.
Radiografia sumbră a zonelor de agrement din Bistriţa, după un weekend în care acestea sunt călcate de mii de orăşeni, arată că tone de gunoaie reprezintă preţul plătit de natură pentru distracţia săptămânală a bistriţenilor.
Cu toate acestea, reprezentanţii companiei de salubritate Urbana spun că s-au înregistrat anumite progrese în ultimii patru-cinci ani. Astfel stând lucrurile, cantitatea de gunoaie lăsată în urmă de petrecăreţi este ceva mai mică faţă de anii precedenţi.
Unora le place iarba
Escapadele la iarbă verde ale bistriţenilor încep, dacă vremea este bună, încă de vineri după-amiază şi continuă cu o intensitate crescândă sâmbăta şi duminica.
Mulţi dintre cei care ies la un grătar şi o bere nu uită, totuşi, să strângă gunoaiele la plecare.
Principala zona în care se iese la iarbă verde este cea din pădurea Schullerwald, unde se strâng în fiecare week-end câteva sute de locuitori ai burgului.
Şefii de la SC Urbana SRL, societatea cu care municipalitatea are contract pentru asigurarea curăţeniei în localitate, mobilizează aproape zilnic autospeciale care strâng resturi din zonele „fierbinţi” ale oraşului.
Bistriţenii petrecăreţi
Lipsa de respect faţă de mediu este dovedită constant de majoritatea bistriţenilor care aleg să îşi petreacă timpul liber în zonele de agrement din jurul oraşului.
Mulţi dintre cei care ies la iarbă verde şi care îşi aruncă gunoaiele la voia întâmplării dau vina pe lipsa infrastructurii, spunând că nu există recipientele necesare pentru depozitarea deşeurilor, însă în multe zone, amplasarea tomberoanele pentru gunoaie este imposibilă.
Nu avem cultura ieşitului în natură, iar acest fapt ni s-ar putea trage de la faptul că noi, românii, am trăit foarte mult timp în natură şi am neglijat aspectele salubrităţii, esteticii şi grijii faţă de ceilalţi. Grătar, gunoi, amenzi
Ce e primăvara fără grătar şi ce rost ar mai avea grătarul, dacă cel care s-a bucurat de o zi în natură, n-ar lăsa în urma lui un munte de gunoaie? Aţi ghicit, românii strălucesc la acest capitol.
Sub pretextul că nu au unde să arunce resturile, le lasă în iarbă, în loc sa le adune într-o pungă şi să le arunce în cel mai apropiat tomberon, în timp ce alţii au decenţa să strângă mizeria din iarbă, dar o mută doar în alt loc.
Bistriţenii vor trebui să înţeleagă că nu este nimeni obligat să strângă mizeria după ei, nici autorităţile, nici ONG-urile. Preşedinta Comisiei de administraţie publică şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu, intenţionează să iniţieze o lege a responsabilităţii civice, care să crească apreciabil cuantumul amenzilor pentru gunoaiele aruncate ilegal. Sumele provenite din amenzi ar urma să rămână ca venit integral la Poliţia Comunitară, care, astfel, va fi încurajată să aplice amenzile şi va avea fonduri pentru angajarea de personal suplimentar. În acest context, ţinem să amintim faptul că Bistriţa a fost votat cu câţiva ani în urmă ca fiind unul din cele mai curate oraşe din România.
am observat in ultimul timp ca o tema foarte dezbatuta este cea a limbilor straine. O prietena de-ale mele mi-a recomandat un site, cu ajutorul caruia am reusit sa invat limba germana. Dar poti invata si alte limbi, spre exemplu spaniola, olandeza, engleza, hindi si swahili, etc . Iti recomand acest site http://www.invata-limbi.ro si sper ca iti va fi de folos, asa cum mi-a fost si mie !!! Pupici!! Multa bafta !!
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
Buna,
am observat in ultimul timp ca o tema foarte dezbatuta este cea a limbilor straine. O prietena de-ale mele mi-a recomandat un site, cu ajutorul caruia am reusit sa invat limba germana. Dar poti invata si alte limbi, spre exemplu spaniola, olandeza, engleza, hindi si swahili, etc . Iti recomand acest site http://www.invata-limbi.ro si sper ca iti va fi de folos, asa cum mi-a fost si mie !!! Pupici!! Multa bafta !!