Potrivit unui comunicat de presă remis de SC AQUABIS SA, în data de de 24 februarie, anul curent, a fost adoptată la Bruxelles decizia Comisiei Europene privind aprobarea contribuţiei financiare din partea Fondului de Coeziune pentru proiectul major "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud". Acest proiect face parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

 

 

Suma la care se aplică rata de cofinanţare de 85% din Fondul de Coeziune este de 75.384. 370 de euro. Costul total al proiectului este de 83.251.651 de euro. Sursele de finanţare se împart astfel: 64 076.715 de euro grant din Fondul de Coeziune, 9. 799.968 de euro subvenţie de la bugetul de stat, 1.507.687 de euro subvenţie de la bugetul local şi 7.867.281 de euro asiguraţi de către SC AQUABIS SA, printr-un credit. Proiectul se va realiza în perioada 2010-2013.

 

 

Proiectul presupune investiţii în tratarea şi distribuţia apei potabile precum şi în colectarea şi tratarea apelor uzate, investiţiile fiind efectuate de către Operatorul Regional SC AQUABIS SA în aglomerările Bistriţa, Năsăud, Telciu, Sângeorz – Băi, Maieru, Beclean şi Feldru. Obiectivul proiectului este reabilitarea sistemului de distribuţie a apei şi a sistemului de colectare şi tratare a apei uzate în aglomerările menţionate mai sus, în scopul conformării cu obligaţiile privind calitatea apei prevăzute în Tratatul de Aderare precum şi cu cu obiectivele Programului Operaţional Sectorial de Mediu.

 

 

Proiectul constă în măsuri de reabilitare a staţiilor de tratare a apei potabile şi a conductelor de aducţiune, extinderea sistemului de distribuţie a apei potabile, staţii de pompare noi şi reabilitate, extinderea şi reabilitarea sistemului de canalizare, construirea şi reabilitarea a patru staţii de epurare cu treaptă terţiară şi a unei staţii de epurare cu treaptă secundară. Populaţia beneficiară a proiectului va fi de aproximativ 134.101 de locuitori. Numărul locuitorilor care se vor conecta la sistemul de apă potabilă este de 18.389 iar numărul locuitorilor care se vor conecta la sistemul de apă uzată este de 30.034. 

 

 
Indicatorii fizici aproximativi ce vor fi atinşi la sfârşitul proiectului sunt: 61 km conducte de aducţiune noi, 31 km conducte de aducţiune reabilitate, 59 km reţele de distribuţie a apei noi, 35 km reţele de distribuţie reabilitate, 15 km colectoare noi de apă uzată, 73 km reţele de canalizare noi, 11 km reţele de canalizare reabilitate. La aceste lungimi de reţele se mai adaugă 8 rezervoare de apă noi, 5 rezervoare reabilitate, 5 staţii de hidrofor noi, 13 staţii de pompare a apei uzate noi. Va fi reabilitată o staţie de tratare a apei potabile şi vor fi realizate sau reabilitate 5 staţii de epurare.

 

Aceste investiţii vor fi realizate prin 7 contracte de lucrări şi 2 contracte de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor. Lucrările finanţate prin proiect vor fi operate de către SC AQUABIS SA.  

 

Iulia STUPINEAN 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.