Probele administrate la dosar relevă faptul că la punctul de lucru aparţinând societăţii situate în Bucureşti, str. Franklin nr.16, erau organizate cursuri de coregrafie şi de limba japoneză, aici existând şi un atelier de croitorie unde erau confecţionate costumele şi celelalte obiecte vestimentare. În acelaşi sens, au fost contactate mai multe societăţi de profil din Japonia, ai căror reprezentanţi participau la selecţiile ce aveau loc în România şi, odată ce o persoană era admisă, se depuneau diligenţele necesare în vederea plecării acesteia, fiind procurate biletele de avion. După plecare, “Extaz” Srl încasa comisioane atât de la persoanele admise, cât şi de la promotorii japonezi.
În dosarul de urmărire penală s-a evidenţiat faptul că, dacă la început Sc.”Extaz” Srl era condusă de către Dochinoiu Diana, pe parcurs Gregorian Bivolaru a impus prezenţa la conducerea societăţii şi a învinuitei Mihăilescu Diana, care ulterior a preluat toate atribuţiile principale. După cum rezultă din convorbirile telefonice dintre Gregorian Bivolaru şi Dochinoiu Diana, aceasta din urmă a fost trecută “în rezervă”.
Omerta şi cifra de afaceri
De asemenea din dosar reiese faptul că cele două învinuite le determinau pe “talente” (titulatura dansatoarelor conform clauzelor contractuale n.a),să semneze angajamente din menţiunea cărora reiese că acestea din urmă se obligau să remită către Sc Extaz Srl, anumite sume de bani reprezentând contravaloarea articolelor vestimentare, a chiriei şi a cursurilor de pregătire necesare admiterii. După caz, sumele respective ori se reţineau direct din salariu de către părţile japoneze, ori erau remise firmei la momentul revenirii în ţară, chiar la sosirea de pe aeroport.
Sumele de bani şi obiectele de valoare, respective electronice, bijuterii, ceasuri etc, rezultate în urma activităţii desfăşurate de către adeptele MISA, erau remise lui Gregorian Bivolaru în mod personal sau prin intermedierea învinuitelor Dochinoiu Diana şi Mihăilescu Diana.
Pentru a dovedi raportul strict de subordonare între Dochinoiu Diana şi Gregorian Bivolaru, este important de observat modul de adresare a acesteia când se vorbea “guru”-lui. Aceasta folosea constant “apelativul divin”, respectiv “ŢI, TA, TĂU, TINE, TALE, TĂI”, a formulei de adresare “Maestre!”. De asemenea, dintr-o înregistrare telefonică reiese că aceasta îl informa permanent despre situaţia “misionarelor” , expunându-i acestuia chiar unele aspecte ce ţin de intimitatea persoanei sale, respectiv a relaţiilor în care se află cu unul dintre promotorii japonezi pe nume “Hiro”:
„Şi că eu de fapt doar îl folosesc pe el chiar şi acum, mai ales că nici nu am mai făcut amor ( aspect pe care mi l-a zis textual cam de genul că „nu mai facem sex, nu mai meriţi nimic”). Se simte folosit”
În discursul ţinut înaintea plecării, „Scumpi” le spunea „misionarelor” care plecau să înveselească Ţara Soarelui Răsare să fie „preş”, pline de umilinţă, bunătate şi bunăvoinţă. De asemenea, el le reamintea că dacă fac probleme acolo şi nu vor fi ascultătoare şi umile, riscă să părăsească definitiv cursul de yogha.
Una dintre părţile vătămate la dosar a declarat că, înaintea plecării, ea împreună cu alte două fete au mers la „bibliotecă”, unde, în prezenţa Dianei Dochinoiu şi la solicitarea acesteia, au depus un jurământ într-o formă solemnă, după ce li sa făcut „consacrarea yoghină”.
Jurământul era următorul : „Jur pe evoluţia mea spirituală şi pe sănătatea mea că toţi banii, bijuteriile şi electronicele pe care le voi primi în Japonia timp de 6 luni le voi dona MISA şi că nu nu voi spune nimic nimănui despre această activitate care trebuie ţinută în secret”.
În ceea ce priveşte „consacrarea yoghină”, aceasta consta într-o meditaţie în grup de aproximativ trei minute, în care fiecare spunea în gând următoarele:
„Doamne Dumnezeule îţi dăruiesc ţie fructul şi rezultatele acestei acţiuni de a depune jurământ şi fie ca tu să ne protejezi în tot ceea ce facem”.
Tot o martoră la dosar ne ajută să ne formăm o idee despre ce sume era vorba după o „excursie” în Japonia. Astfel, ea avea un salariu de 600 de dolari pe lună, la care se adăugau 10 dolari pe zi bani de mâncare, plus bacşişul şi cadourile primite de la clienţi.
Aceasta a estimat că valoarea cadourilor primite de ea se ridica undeva aproape de suma de 17000 de dolari.
La revenirea în ţară, odată coborâte din avion, fetele erau conduse de Dochinoiu Diana cu autoturismul acesteia în ashramul din „Turturică 123”. Aici se făcea un inventar al valorilor produse de fiecare în parte, inventar care era studiat ulterior de către Gregorian Bivolaru, care atrăgea atenţia “misionarelor” care produceau mai puţin.
Partea vătămată relevă faptul că din tot ce a câştigat în cele şase luni, ei i-a revenit suma de 2000 de dolari şi un CD Walkman.
Punctul de vedere al MISA
Activităţile ilegale ale unor secte de diverse sorginte ideologice au fost combătute cu fermitate în ultimele decenii pe plan mondial de autorităţile judiciare din ţări de pe trei continente. Trebuie remarcat faptul că site-ul oficial de internet MISA (yogaesoteric.net) critică vehement, sub motivaţia “declanşării unei cruciade mondiale francmasonice împotriva spiritualităţii”, activităţile de tragere la răspundere penală a liderilor unora dintre sectele active. Activităţile criminale ale acestora însă, sunt din cele mai variate, mergând de la înşelăciune, “spălarea creierelor” adepţilor, trafic de droguri şi arme, spionaj, omoruri, violuri, atentate teroriste, încălcarea drepturilor de autor, spălare de bani, trafic de persoane, ţinerea adepţilor sectelor în stare de sclavie, pornografie infantilă, activităţi de crimă organizată, încălcarea legislaţiei privind regimul construcţiilor, condiţii de muncă etc. În mod oficial, MISA realizează o analogie între acţiunile judiciare ale autorităţilor competente din diverse state, îndreptate împotriva activităţilor infracţionale ale unor secte şi cercetarea penală a unui număr semnificativ de persoane din conducerea MISA.
Sabin Ripan