Preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională (PIN), Lavinia Şandru, ar putea candida pe listele PSD Bistriţa-Năsăud pentru europarlamentare. Din această cauză Ion Iliescu ameninţă că va demisiona din partid. Radu Moldovan, liderul PSD BN, a fost cel care a declarat, săptămâna trecută, că îi va propune Laviniei Şandru să candideze la alegerile europarlamentare pe lista Partidului Social – Democrat.

Deputatul Radu Moldovan, liderul PSD BN şi vicepreşedinte al partidului la nivel naţional, urma ca în această săptămână să îi propună Laviniei Şandru să candideze pe lista PSD la alegerile europarlamentare. Potrivit opiniei lui Radu Moldovan, motivul pentru care Şandru ar putea candida pe lista PSD, e reprezentat de rezultatele foarte bune obţinute la alegerile europarlamentare în anul 2007, în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Şandru, onorată de propunere

Lavinia Şandru, s-a declarat onorată de propunerea deputatului Radu Moldovan de a candida la europarlamentare pe lista PSD şi consideră că relaţia sa de colaborare cu liderii PSD justifică această proiect.
„Îl apreciez pe Radu Moldovan. Este preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, organizaţia cu cele mai bune rezultate din Transilvania. Mă bucură propunerea pe care a făcut-o, mai ales că vine de la 50 de kilometri de locul în care m-am născut. Gestul lui Radu Moldovan mă onorează, dar nu am cum să-i răspund decât după ce mă consult cu colegii din conducerea naţională a PIN”, a declarat Lavinia Şandru, citată de Mediafax.

Ea a mai spus că va aborda subiectul „în mod absolut pozitiv” în discuţiile din interiorul forului de conducere al PIN.
În opinia liderului PIN, colaborarea pe care a avut-o de-a lungul timpului cu Mircea Geoană, cu Radu Moldovan şi cu alţi lideri ai PSD justifică această participare la europarlamentare alături de PSD.
Referitor la modalitatea prin care va putea să participe la alegerile pentru Parlamentul European pe lista PSD, Lavinia Şandru a invocat timpul scurt şi rigorile legale. În acest sens, ea a precizat că au trecut anumite termene, dar că rămâne de văzut ce se poate face din punct de vedere legal.

PSD nu are nevoie de importuri

Vestea că Lavinia Şandru este cu un picior în Partidul Social Democrat l-a înfuriat pe liderul de onoare Ion Iliescu. Preşedintele de onoare al PSD a mai avut asemenea răbufniri în 2008, când a criticat şi atunci preferinţa lui Geoană pentru liderii PIN.
Acum, Iliescu s-a lansat în şarja de critici exact înainte de revenirea lui Cozmin Guşă ca strateg electoral în PSD.

„Sper să nu se pună problema ca partidul să aleagă între mine şi Lavinia Şandru”, a declarat Ion Iliescu. Totodată, el a lăsat să se înţeleagă că ar putea să întoarcă spatele partidului pe care l-a format dacă preşedintele PIN va fi pus pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare.
„Adică eu şi Lavinia Şandru? Astfel se pune problema? Eu cred ca niciodată să nu se pună problema să aleagă între mine şi Lavinia Şandru. Dar nu vă gândiţi la o demisie dacă se va întâmpla asta? Eu sper ca partidul să nu fie niciodată în faţa acestei discuţii, să pună în balanţă cuvântul şi poziţia mea. Mie mi se pare anormal să aducem candidaţii din afara partidului. Nu avem nevoie de asemenea importuri”, a declarat Ion Iliescu, imediat după ce liderul organizaţiei PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a anunţat că o susţine pe Şandru la euroalegeri.
Ion Iliescu a precizat, totodată, citat de Mediafax, că Lavinia Şandru şi Cozmin Guşă – consilier al preşedintelui PSD, Mircea Geoană, pe zona Transilvania – nu au nimic de-a face cu PSD şi creează animozităţi care nu sunt necesare în acest moment. „Mi se pare total nepotrivit pentru un partid ca PSD, când e vorba acum de a-şi desemna candidaţii pentru Parlamentul European, să apeleze la străinaşi, la oameni din afara partidului. Este jignitor la adresa membrilor de partid, iar cei doi nu au nimic de-a face cu partidul nostru. Au avut o atitudine ostilă în trecut, creează animozităţi nenecesare”, a arătat preşedintele de onoare al PSD, făcând referire la declaraţiile pe care Şandru le-a făcut în septembrie 2007, când declara, la Buzău, că PSD a ajuns un „partid curvă“, iar conducerea social democrată, „pe centură“ pentru că susţine moţiunea de cenzură.
După ce a auzit de reacţia lui Ion Iliescu, Radu Moldovan a bătut în retragere, afirmând că nu s-a gândit niciun moment că trebuie să aleagă între Ion Iliescu şi Lavinia Şandru, însă urmează să aibă o discuţie cu colegii săi din Bistriţa, pe care încă nu a avut-o, şi apoi cu conducerea partidului.

Dâncu o consideră pe Şandru un câştig

Vasile Dâncu, fostul preşedinte al PSD Cluj, apreciază ideea includerii Laviniei Şandru pe lista PSD pentru PE şi consideră că ar fi un câştig pentru partid. Acesta a mai precizat că spune că o decizie privind candidatura lui Şandru va fi luată de conducerea executivă a partidului, nu de „preşedinţi de onoare”. „Decizia este a celor din conducerea executivă, nu a preşedinţilor de onoare, pentru că ei răspund în faţa electoratului şi a membrilor. Există organizaţii care o vor pe Şandru, iar includerea ei pe lista PSD ar fi un câştig, pentru că este una dintre puţinele femei politician care are proiecte”, a spus Dâncu, citat de Mediafax.
Referitor la reticenţa lui Ion Iliescu faţă prezenţa Laviniei Şandru pe lista PSD pentru euroalegeri, Dâncu este de părere că aceasta are la bază un conflict mai vechi cu Cosmin Guşă. „Ion Iliescu personalizează relaţiile. A avut un conflict cu Cozmin Guşă şi poate de aceea are acum o reacţie emoţională, pe care o înţeleg. Dar până la urmă vom vedea dacă Ion Iliescu va fi ascultat sau nu”, a spus Vasile Dâncu.

Severin deschide lista PSD pentru PE

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) a solicitat PSD, prin intermediul secretarului general, Philip Cordery, aflat săptămâna trecută la Bucureşti, ca pe lista pentru alegerile europarlamentare să se regăsească doar membri ai partidului. Socialiştii europeni doresc să prevină situaţia în care ar putea pierde parlamentari în Palralmentul European, dacă, din diverse motive, după alegerile europarlamentare, fie alianţa PSD-PC se dizolvă, fie europarlamentarii care nu sunt membri PSD migrează către alt grup politic.
Listele PSD pentru Parlamentul European cuprind 58 de nume. Comitetul Executiv din 8 aprilie va vota lista, prilej la care s-ar putea discuta şi propunerea vizând candidatura Laviniei Şandru.

Europarlamentarul Adrian Severin, fost ministru de Externe, este cel care ar putea deschide lista PSD pentru euroalegeri. O propunere nouă este cea a trezorierului PSD, Aristide Roibu, în timp ce este dată ca sigură menţinerea candidaturilor actualilor europarlamentari PSD: Victor Boştinaru, Gabriel Creţu, Corina Creţu, Ioan Mircea Paşcu, Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Silvia Ţicău, Lucian Antochi, Vasilica Dăncilă.

1 COMENTARIU

  1. PAREREA MEA !!! DACA ASTIA ACCEPTA „VANGHELIONUL”,CU MISCAREA LUI BRAUNIANA” (O DARA MARO IN POLITICA ROMANEASCA) , DE CE NU AR ACCEPTAO SI PE SCHIZOFRENICA ASTA ? E CHIR SIMPATICA , E FEMEIE NU E PROASTA DAR E…ASA CUM AM SPUS…SAU O …FEMEIE MAI APARTE…CARE BATE MAI MULT DIN GURA DE CAT CELELALTE SI MACAR VORBESTE ROMANESTE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.