Senatorul social-democrat Miron Mitrea şochează din nou. Acesta a propus, săptămâna trecută, constituirea unei alianţe cu acte în regulă între Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal.
Liderul PSD, Victor Ponta, a lăsat să se înţeleagă că o astfel de alianţă între cele două partide nu este posibilă. Cu toate acestea, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa susţine că la Comitetul Executiv al PSD de la Vâlcea conducerea partidului în frunte cu Victor Ponta a primit mandat să facă o alianţă cu PNL, care să fie înregistrată la tribunal. Reprezentanţii PNL spun că acţiunile celor două partide sunt în acest moment diferite.

PSD şi PNL trebuie să construiască de urgenţă Alianţa pentru Salvarea României, sub forma unei alianţe politice înregistrate la tribunal, un construct politic care ar reprezenta unica alternativă solidă la actuala putere, susţine senatorul social-democrat Miron Mitrea, pe blog-ul propriu. Motivul care stă la baza acestei propuneri a senatorului este faptul că la viitoarele alegeri electoratul va fi oricum împărţit între cele trei mari forţe politice – PSD, PDL şi PNL.

Nimeni nu are 50%+1

„România se confruntă în perioada actuală cu o criză triplă: o criză economico-socială, una politică şi una morală. De aceea, rezolvarea ei presupune soluţii pe toate cele trei paliere. Degeaba ne chinuim să găsim soluţii miraculoase pentru criza economică, dacă moral şi politic suntem la pământ. O strategie economică eficientă nu poate fi susţinută de o clasă politică aflată într-un permanent conflict. Atâta timp cât nici unul dintre marile partide, PSD, PD-L şi PNL, nu este capabil să adune cincizeci la sută plus unu din voturile românilor, nu vom avea liniştea necesară pentru a construi ceva”, îşi începe Miron Mitrea expozeul său pe blog. Chiar dacă este un susţinător fervent al ideii de separare doctrinară între stânga şi dreapta, senatorul afirmă că această separare nu este mai presus decât interesul naţional, iar în condiţiile în care criza social-economică a lovit România atât de dur, politicienii trebuie să aibă curajul de a face mutări curajoase pe scena politică. „Puterea, adunată în jurul PDL, este incapabilă nu numai să vină cu o strategie economico-socială coerentă, dar şi să aibă un dialog absolut necesar cu partidele din Opoziţie. PDL şi partidele mai mici care susţin Guvernul Boc se comportă de parcă ar fi singuri în România. Adoptând ca lozincă «după noi potopul», Puterea actuală nu le lasă românilor nici o alternativă. De aceea, este datoria noastră, a partidelor din Opoziţie, să construim această alternativă. Este clar că mergând pe calea pe care a apucat-o, PDL va pierde un număr important de votanţi. Dar banii pe care guvernul îi pompează în primăriile PDL din toată ţara vor face ca scăderea să nu fie atât de dramatică”, argumentează Mitrea. În plus, mai spune acesta, votanţii se vor împărţi între cele două partide de opoziţie, iar în cazul unor alegeri, fie ele la termen sau anticipate, situaţia va fi una similară ca în 2008, când forţele au fost sensibil egale. „Ori, în starea în care este acum, România nu-şi mai permite nici un minut de instabilitate politică”, completează senatorul, opinând totodată că politicienii responsabili din PSD şi PDL trebuie să înţeleagă că este datoria lor faţă de ţară să construiască o alternativă solidă la actuala Putere, iar alternativa este constituirea unei Alianţe pentru Salvarea României.

Mariaj cu acte în regulă şi susţinere totală

Alianţa politică, spune Mitrea, trebuie să fie înregistrată la tribunal şi trebuie să susţină candidaţi comuni la alegerile locale şi parlamentare din 2012 sau la eventuale alegeri anticipate. „În localităţile unde acest lucru nu va fi sub nici o formă posibil îşi vor acorda sprijin total în turul doi. La stabilirea candidaţilor comuni se va ţine cont de distribuţia actuală, astfel încât atât PSD cât şi PNL să-şi păstreze mandatele. În judeţele şi localităţile conduse de PDL, candidaţii Alianţei vor fi stabiliţi pe baza unui algoritm simplu care să ţină cont de ponderea naţională a fiecăruia dintre partidele componente, de forţa locală, de popularitate, de sondaje etc. De acelaşi algoritm se va ţine cont şi la întocmirea listelor cu candidaţi pentru consiliile locale şi judeţene”, mai scrie Mitrea.

Ponta dixit: „Cine nu vrea să rămână în PSD poate să aibă o altă părere”

Preşedintele PSD, Victor Ponta respinge propunerea ca partidul pe care îl conduce să facă o alianţă oficială cu PNL, reiterând o decizie a Comitetului Executiv (CEx) al PSD şi precizând că acesta este un punct de vedere pe care trebuie să-l cunoască toţi cei care vor să rămână în partid. „Spun ce am spus şi colegilor, care m-au votat la funcţia de preşedinte, că m-au votat nu ca să fac aranjamente şi combinaţii de niciun fel şi în favoarea nimănui, ci ca să creăm un drum pentru PSD. Din câte ştiu, nu sunt alegeri mâine sau poimâine, cred că acuma preocuparea noastră este cum oprim Guvernul Boc. Dacă avem şi alte preocupări, le putem discuta, dar asta am să discut cu domnul Mitrea, nu la televizor”, a declarat Ponta într-o intervenţie la Realitatea TV.
Liderul social-democrat a ţinut să precizeze că cei care adoptă o altă poziţie, decât cea oficială a partidului, pot să nu mai rămână în PSD. „Ăsta e un punct de vedere pe care trebuie să-l cunoască toţi cei care vor să rămână în PSD, cine nu vrea să rămână în PSD poate să aibă o altă părere”, a afirmat Victor Ponta.

Mitrea, vinovat de alianţa cu PDL

Aflat la conferinţa de alegeri a organizaţiei judeţene PSD Timişoara, liderul social-democrat nu s-a sfiit să-l acuze pe senatorul Mitrea, care, în opinia lui, este vinovat şi de alianţa pe care partidul a făcut-o în 2008 cu PDL. „Tot domnul Mitrea ne-a sfătuit să facem alianţă cu PDL. Acum ne sfătuieşte să facem alianţă cu PNL. E o simplă literă diferenţă. Eu cred că nu trebuie să facem alianţă decât cu noi. Şi dacă cineva vrea să vină alături de noi, să vină alături de noi, pe ideile noastre”, a spus Ponta.
El a mai afirmat că, indiferent de preţ, PSD nu va mai face alianţe şi nu se va „ruga” de alţii să ajungă la guvernare. „Indiferent de preţ, nu vom face alte alianţe, nici nu ne vom ruga de alţii să ne ia la guvernare. Atât timp cât voi fi lider al PSD, ori avem un proiect şi ajungem la guvernare cu acel proiect social-democrat, ori rămânem în opoziţie”, a menţionat Ponta.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu nu respinge o conlucrare cu PNL, dar este convins că o alianţă nu va fi acceptată de niciuna dintre cele două formaţiuni politice, cu atât mai mult cu cât sunt două partide cu orientare politică distinctă.

Unii spun că ba, alţii spun că da

Deşi Ponta spune un „nu” hotărât alianţei cu PNL, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat pentru ziarul Puterea că atât Victor Ponta, cât şi întreaga conducere a PSD, au primit mandat din partea CEx să negocieze formarea unei alianţe cu PNL. „La Comitetul Executiv al PSD de la Vâlcea conducerea partidului în frunte cu Victor Ponta a primit mandat să facă o alianţă cu PNL, care să fie înregistrată la tribunal. Alianţa urmează să participe la alegerile de la nivel local, general şi prezidenţial. Dacă nu a fost făcută public până acum, este altceva, dar mandatul există”, a declarat Constantinescu.

Acţiuni politice diferite

Liberalii nu au făcut foarte multe comentarii vizavi de acest subiect al unei posibile alianţe între PSD şi PNL, ci s-au rezumat să afirme că acţiunile politice ale celor două partide sunt diferite în acest moment, amintind de moţiunea de cenzură pregătită de PSD singur.
„Deocamdată nu ştiu despre ce discutăm în condiţiile astea de economie, de moţiune. Nu PSD este cel care se consultă doar cu sindicatele şi face singur moţiunea de cenzură? Noi constatăm că există diferenţe între noi şi sigur că o discuţie despre situaţia electorală din 2012 poate fi posibilă, dar momentan acţiunile politice sunt diferite”, a declarat pentru NwesIn purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.