Compania Cristycus promite apartamente cu 20 de lei. Totuşi, „fericiţii câştigători” vor trebui să se înscrie la o tombolă. Deşi firma a anunţat un parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, oficialităţile clujene au negat orice colaborare şi anunţă posibilitatea de a da în judecată firma respectivă. Oficialii firmei au încercat să oprească publicarea unui prim articol în Gazeta de Cluj şi au încercat să îi propună o înţelegere redactorului Gazetei.

Un apartament la preţul de 20 de lei este o lucru de neimaginat pentru oricine ar da peste un asemenea anunţ, însă cu toate acestea, o firmă din Bucureşti promite şi bistriţenilor că, oferind doar 20 de lei, în schimbul unui talon, pot fi în urma unei trageri la sorţi, fericiţii câştigători ai unui apartament în cartierul Someşeni din Cluj-Napoca.

Scamatorie de 20 de lei bucata

În spatele câştigului rapid se ascunde o scamatorie demnă de Codul Penal, fapt demascat de reporterii Gazetei de Cluj.
Deşi anunţau pe pagina electronică a firmei că printre parteneri se află şi Primăria municipiului Cluj-Napoca, managerul firmei Cristycus, Lucian Buia, contactat de către reporterii Gazetei, a anunţat că are autorizaţie de la Primărie şi că este partener cu municipalitatea.
„Noi avem aviz de la Primărie pentru acest concurs şi suntem chiar parteneri cu Primăria. Nu ştiu exact despre parteneriatul cu Primăria şi nu sunt la curent cu toate detaliile”, a declarat Lucian Buia.
Nu acelaşi lucru l-au confirmat, însă şi reprezentanţii municipalităţii, care au negat cele afirmate de managerul firmei fantomă.

Fără autorizaţie de la primărie

Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Cluj-Napoca a anunţat că firma nu deţine autorizaţie pentru tombola respectivă şi că au folosit numele instituţiei în mod ilegal.
După relatările acestuia, firma Cristycus va primi o adresă oficială de la Primărie pentru că a folosit numele instituţiei fără a avea acordul lor. Este ilegal să foloseşti în orice context numele instituţiei Primăriei sau a primarului fără a avea acordul scris de la Primărie.
În defensivă, reprezentantul firmei Cristycus, Lucian Buia, a explicat că încearcă să ajute cetăţenii: „noi nu încercăm să facem un lucru rău şi am fost trimişi pentru a primi autorizaţia pentru acest concurs de la Finanţe la Primărie, înainte şi înapoi. Oferim posibilitatea unui cetăţean care nu îşi permite să cumpere un apartament să îl câştige prin intermediul nostru”.
Reprezentanţii Primăriei au anunţat că este posibil ca în viitor firma Cristycus să fie acţionată în instanţă pentru folosirea numelui instituţiei fără acordul prealabil al acesteia: „răspunsul pentru avizul pe care l-a solicitat firma respectivă este unul negativ şi ne rezervăm dreptul ca în orice moment să îi acţionăm în instanţă”.

Dacă nu poţi să învingi duşmanul, încerci să ţi-l faci aliat

Managerul firmei a încercat să ajungă la o înţelegere cu redactorul Gazetei când acesta l-a întrebat cum comentează faptul că nu are autorizaţie de la Primărie: „voi chiar vreţi să scrieţi articol despre asta? Nu ne putem întâlni să vorbim despre apariţia acestui articol” (Lucian Buia).
Mai departe, Buia a explicat că ar fi trecut deja 30 de zile de la data la care au depus autorizaţia la Primărie: „am cerut dreptul de a organiza acest concurs şi deja la 30 de zile ei au fost înştiinţaţi, iar pentru un astfel de concurs trebuie să înştiinţezi doar Primăria din cauză că nu mă încadrez la jocuri de noroc”.
Reprezentanţii companiei Cristycus au anunţat că au legalizat contractul la notar şi au spus că vor continua să se intereseze despre tipul de autorizaţie de care au nevoie, cu toate că loteria cu pricina a început deja.

„Ne-au prins, trebuie să schimbăm datele problemei”

În ceea ce priveşte parteneriatul cu oficialităţile locale, reprezentanţii firmei Cristycus au explicat că Primăria Cluj-Napoca a eliberat o autorizaţie de construcţie a blocului din Someşeni.
În aceste condiţii, reporterii Gazetei au întrebat dacă li se pare normal ca orice firmă care primeşte o autorizaţie de construcţie de la Primărie, implicit deţine un parteneriat cu aceasta, iar managerul companiei a răspuns: „nu, dar noi am purtat tratative cu Primăria”.
După aceste discuţii purtate între cele doua părţi, Gazeta – Cristycus, cei din urmă au schimbat datele de pe pagina electronică companiei, unde erau adăugaţi la rubrica „Parteneri”, Primăria municipiului Cluj-Napoca, RATUC sau NCN, ştergând de aici informaţia cu privire la acest „parteneriat”.
Explicaţia oficialilor firmei a fost că „site-ul companiei este într-o continuă schimbare şi puteaţi observa evoluţia paginii web dacă o urmăreaţi de la început”. Reprezentantul Cristycus a încercat să se explice problema, schimbând tonul discuţiei, aducând în discuţie chiar şi subiectul mult mediatizatei crize economice: „noi avem un regulament concepţie proprie pe care l-am produs pentru acest concurs şi considerăm că este perfect legal pentru că vom primi autorizaţia până în momentul în care începe concursul. Nu vedeţi cât de greu îşi cumpără lumea o casă în contextul economic actual şi vedeţi şi dumneavoastră cât de greu merge piaţa imobiliară”, a declarat Buia.
Analizând aceste lucruri, e lesne de simţit putreziciunea aşa-zisei salvări a omenirii de criza economică (în interes propriu), iar o altă scăpare a acestora a fost legată de problema extragerii lozului cel mare – pe pliantul oferit de membrii coaliţiei salvării, pe stradă, este specificat că extragerile vor începe pe 15 martie, iar reprezentantul firmei a anunţat că extragerea s-a amânat pentru sfârşitul lunii aprilie.

Loterie fără loz

Blocul în care sunt promise apartamentele se află pe strada Ciucanului 13 în Someşeni, iar imobilul conţine 16 apartamente dintre care 3 sunt oferite ca premiu la loterie.
În schimbul sumei de 20 de lei participanţii primesc documentaţiile necesare pentru a participa la concurs, care după spusele managerului scamator, „nu este o loterie”, deşi în regulament este stipulat că este o „loterie publicitară”.
În acelaşi contract este stipulat că participantul care cumpără cu 20 de lei documentaţia necesară trebuie să informeze „[…] organizatorul cu privire la orice acte ori fapte care ar putea perturba buna desfăşurarea a campaniei”. Un alt lucru stipulat, în contractul pe care îl semnezi cu firma Crysticus, prevede că participantul are obligaţia de „a promova campanie publicitară prin viu grai în mediul social apropriat”.
Organizatorii acestei şarade nu pot să estimeze cât de mulţi oameni vor participa la această „loterie”, dar se aşteaptă să fie mulţi participanţi: „nu ştim cât de mulţi oameni vor participa la acest concurs, noi am dori să ne scoatem preţul apartamentului şi să punem la dispoziţia participanţilor cele trei apartamente pentru suma de 20 de lei” (Lucian Buia).

Au fost folosite fraudulos datele de înregistrare ale editurii Nemira

Pe pliantul firmei Cristycus sunt înscrise datele de înregistrare la Registrul Comerţului a editurii Nemira. Astfel, în articolul 1 al contractului se stipulează „S.C. CRISTYCUS S.R.L. cu sediul social în Bucureşti, str. Iani Buzoianu nr.14, sector 1, cu sediul ales pentru derularea prezentului contract în Bucureşti, str. B-dul Ion Mihalache nr. 125, înregistrată la O.R.C. sub nr. J40/1625/1993 având C.U.I. RO. 3274175 şi reprezentată legal de către Cristian Bumbu în calitate de administrator”.
Contactaţi de reporterul Gazetei, reprezentanţii editurii Nemira au anunţat o ofensivă serioasă asupra firmei Cristycus, despre ale căror acţiuni nu ştiau: „vom face o reclamaţie la poliţie pentru că ne sunt folositele datele de identificare şi că respectiva firma ne identifică ca şi persoană juridică atât timp cât noi nu avem nici o legătură cu respectivul concurs” – Angelica Nicolau, directorul executiv al editurii Nemira.

Enigmă de Bistriţa – Marea înfrăţire

Bistriţean fiind este posibil să fi auzit de firma Comsig Leasing, al cărui administrator este Doru Sigartău, omul de legătură al Marii Loterii pornită de la Cluj.
Pe afişele postate în Bistriţa, în josul paginii la informaţii, ni se dă un număr de telefon la care răspunde nimeni altul decât proprietarul firmei bistriţene de leasing.
Contactat telefonic la numărul 0744306730, făcut public de către iniţiatorii acestui caritas, omul de contact din Bistriţa te pune în legătură foarte amabil cu toate informaţiile ce au de a face cu loteria, dar că de la un anumit moment s-ar putea să nu mai răspundă – asta se întâmplă în cazul celor prea curioşi. 
Astfel apar noi întrebări legate de binefăcătorii de la Cristycus care şi-au întins tentaculele şi spre burgul din Valea Bistriţei.

Mihaela Mocanu

11 COMENTARII

  1. cand ati spus despre COMSIG LIZING ati spus totul se imbina perfect cu numele de SIGARTAU si excroci de Bistrita , inca o tepa gen Stoica asta-i Sigartau tot un ” S ” !

  2. MULTI HOTI SUNT IN TARA SI TEPARI DE CLASA DAR CA ASTIA NUS-A VAZUT NICAIERI IN TARA COMSIG LEASING GUNOI SI NEMERNICI CU CHIP DE PENTICOSTALI NU POCAITI CUM SUNT RABDATI LA BISERICI NU NE DAM SEAMA !

  3. Cum ? au cam terminat cu masinile si se apuca su de inselatori cu constructii ? Nu le-a fost destul cat au furat de pe biatii oameni ? Ce se intampla cu tara asta, nimeni nu mai ia nici o masura ?

  4. SI DACA NU E TZEAPA ?? CINE A SPUS CA FIRMA „COMSIG LEASING” AR AVEA VREO LEGATURA CU ACEASTA CAMPANIE PUBLICITARA ?? SAU CA FAMILIA SIGARTAU CARE IN LOC SA FIE RESPECTATA CA DA LA OAMENI DE LUCRU DESTE BLAMAT DE GURILE RELE !!?? ACEASTA GAZETA NU STIE DECAT SA CALOMIEZE SI SA EXAGEREZE SI INTELEG PENTRU CA DIN ASTA ISI CASTIGA BANII DIN SCANDAL DAR NU POT SA ZICA: „TZEAPA’!! PT CA NU E SI NU O SA FIE!!! SCRIU OAMENI CARE AU TRAIT IN REGIMUL COMUNIST SI ACUM VORBESC DESPRE CE AU PUTUT SA VADA PANA ATUNCI!! URMARITI SI VEDETI CA NU E NICI O TZEAPA CI DOAR UN ADEVAR!!!!!!

  5. SI DACA NU E TZEAPA ?? CINE A SPUS CA FIRMA „COMSIG LEASING” AR AVEA VREO LEGATURA CU ACEASTA CAMPANIE PUBLICITARA ?? SAU CA FAMILIA SIGARTAU CARE IN LOC SA FIE RESPECTATA CA DA LA OAMENI DE LUCRU DESTE BLAMAT DE GURILE RELE !!?? ACEASTA GAZETA NU STIE DECAT SA CALOMIEZE SI SA EXAGEREZE SI INTELEG PENTRU CA DIN ASTA ISI CASTIGA BANII DIN SCANDAL DAR NU POT SA ZICA: „TZEAPA’!! PT CA NU E SI NU O SA FIE!!! SCRIU OAMENI CARE AU TRAIT IN REGIMUL COMUNIST SI ACUM VORBESC DESPRE CE AU PUTUT SA VADA PANA ATUNCI!! URMARITI SI VEDETI CA NU E NICI O TZEAPA CI DOAR UN ADEVAR!!!!!!

  6. Mai cunoaie de comsig leasing cati angajati aveti de va tot bateti cu caramida in piept ca dati de lucru la nustiu cati oameni ca de va adunati toti fratii la un loc cu toti penticostalii nu faceti cat Ginj, Moisan, MIS-ul, ….si Urbana are mai multi ca voi dava dracu de gainari si stricati lasati sa va laude alti mai cururi de gaini palide… ,AUZI la ei cat dau de lucru la oameni…parca nu dupa oameni ar trai ? le dau bani de acasa si ei rabda de foame , nu de pe FURTURILE DE PE SPATELE OAMENILOR TRAIESC !

  7. Ii vine greu la un ziarist sa creada ca un apartament pt care el a amuncit o viatza intraga il poate cine achizitiona cumparand informatii cu talon. Oricum e doar o opinie care deregleaza opinia publica. URMAEIRI WWWW.CRISTYCUS.RO SI O SA VEDETI CASIGATORUL!!!!!

  8. Draga Mihaela,
    :”Scamatorie”,”Au fost folosite fraudulos datele de înregistrare…”,”…initiatorii acestui caritas”,”care si-a intins tentacolele…”, sunt metafore si figuri de stil care dovesesc ca ti-ai facut cu constiinciozitate temele la limba romana in liceu(a propos, unde ai terminat liceul?)si daca perseverezi o sa ajungi chiar in Istoria Latraturii Romane. Dar un ziarist, si se pare ca dta nu prea esti, cand afirma ceva, se bazeaza pe probe. Ca daca nu, vine noul Cod Penal cu Aria Calomniei peste tine…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.