Misiunea Fundaţiei „Inocenţi” este aceea de a oferi sprijin copiilor şi familiilor acestora aflaţi în nevoie, pentru a avea o viaţă mai bună.
Începutul – Romanian Children’ s Relief
Romanian Children’ s Relief şi-a început activitatea în primăvara anului 1990 după ce, într-un ziar din afara ţării a apărut un documentar însoţit de imagini, în care era prezentată situaţia grea în care se găseau copiii orfani din România după revoluţia din 1989 şi, de asemenea, starea în care se găseau la vremea respectivă secţiile de pediatrie ce se confruntau cu o epidemie de SIDA.
Primul transport de ajutoare a fost trimis de RCR către România în anul 1990.
Astăzi, angajaţi profesionişti români lucrează la RCR/Fundaţia „Inocenţi”, în spitale, orfelinate, în programul adresat asistenţilor maternali şi în familii biologice.
Investiţii de milioane de dolari în specialişti
De-a lungul anilor trecuţi din 1990 până acum, RCR / Fundaţia „Inocenţi” a investit peste două milioane de dolari în proprii specialişti, în servicii de sprijin a sistemului de asistenţă maternală, în transporturi cu ajutoare (în special medicamente şi echipament medical), în materiale de suport pentru activităţi cu caracter educaţional, în programe de schimb cultural şi educaţional, în taxe de şcolarizare şi nenumărate ore de instruire şi training profesional în domeniul dezvoltării copilului, pentru profesioniştii din domeniu.
Voluntariat la nivel de membrii ai Consiliului Director
Membrii Consiliului Director, atât partea americană cât şi cea română, lucrează voluntar, iar aşteptările fundaţiei sunt acelea de a recruta noi voluntari în echipa deja formată şi de a-i implica în ajutorarea copiilor aflaţi în dificultate şi a familiilor acestora.
Copii abandonaţi tot mai mulţi
Numărul de beneficiari a crescut de la an la an, de la câteva zeci de copii pe an, la peste 1200 şi numărul este în creştere. Principalele categorii de beneficiari sunt copiii abandonaţi, instituţionalizaţi şi post-instituţionalizaţi, iar mai recent, copiii cu deficienţe.
Depistarea cazurilor
Cazurile copiilor sunt supravegheate în general de doctori sau asistenţi sociali, iar Fundaţia se sesizează din oficiu doar atunci când sunt copii fără însoţitor sau aflaţi în dificultate, în Departamentul Pediatrie al Spitalului Judeţean Bistriţa – fiecărui caz în parte i se alocă, în medie, o oră de documentare.
Servicii oferite de specialişti
Evaluările – serie de probe în diverse arii (emoţional, motor, limbaj, gândire)- în urma cărora se acţionează în funcţie de nevoia copilului realizând un plan de intervenţie – reevaluările se fac o dată la trei luni.
Parteneri şi colaboratori
În sprijinul Fundaţiei „Inocenţi” Bistriţa au venit o serie de parteneri şi colaboratori, printre care RCR, Romanian Children’ s Relief, Spitalul Judeţean Bistriţa, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Autoritatea de Sănătate Publică, scopul acestora fiind pe de o parte acela de a oferi servicii specializate copiilor, în special celor spitalizaţi pe perioade lungi de timp pentru a se putea dezvolta normal si armonios, iar pe de altă parte de a informa şi consilia mamele în vederea întăririi capacităţilor parentale. Printre obiectivele urmărite este şi acelea de a preveni apariţia hospitalismului la copii sau reducerea consecinţelor acestuia, stimularea dezvoltării cognitive a copilului mic pe diverse căi – activităţi de literatură şi educaţie timpurie – şi reducerea numărului de copii abandonaţi în spital.
Mihaela Mocanu