Bugetul judeţului s- a împărţit pe criterii politice, sume mari revenind în special partidului PD- L. Astfel stând lucrurile, va fi destul de greu ca primăriile care au alte culori decât cea a democraţilor liberali să nu poată finaliza nici măcar proiectele începute, decum să începă altele.
Multe din primăriile judeţului au fost defavorizate doar pentru că au o anumită culoare politică, diferită de cea care pare să deţină monopolul pe acest plan. În aceste cazuri de „împărţeală”, nu s- au mai luat în calcul criterii precum numărul populaţiei, investiţiile făcute anterior, cele în curs de dezvoltare sau cele care sunt doar la nivel de discuţie.
Buget împărţit politic
Fără criterii care ar fi trebuit să vină în ajutorul comunităţilor, fie ele roşii, portocalii, verzi, galben cu dungi albastre, roz bombon sau mai ştim noi cu, deciziile în ceea ce priveşte bugetul primăriilor a fost gândit deja în funcţie de pastel.
Nu trebuie să fi analist politic sau economic ca să simţi „uşoara” diferenţiere făcută. Lucrurile însă nu vor rămâne aşa definitiv deoarece va urma o regândire a bugetului, o renegociere.
Scuza celor celor care au făcut ca lucrurile să arate aşa în ceea ce priveşte bugetul, e aceea că sumele sunt într- adevăr foarte mici, dar au fost alocate în funcţie de nevoile fiecărei localităţi.
Primarii PSD, în special cei din zona de câmpie a judeţului Bistriţa- Năsăud se declară total nemulţumiţi de banii pe care i- au primit de la Consiliul Judeţean în şedinţa de la finele săptămânii trecute. Aceştia sunt de părere că împărţeala s- a făcut în funcţie de apartenenţa politică a fiecăruia.
Dacă împărţeala bugetului nu ne ajunge, batem la uşi mai mari
Astăzi există în majoritatea primăriilor proiecte în derulare şi nu există banii necesari pentru toate., tendinţa actuală a localităţilor dezavantajate fiind aceea de a mai lăsa apele să se liniştească, iar mai apoi aceea de a cere ajutor Guvernului României.
Bugetul s- a facut, sumele variază de la 10.000 lei la 2.012.000 lei, nemulţumiri vin din mai toate direcţiile, însă ca primar trebuie să încerci să mulţumeşti alegătorii de rând care nu sunt preocupaţi în mare măsură de coloritul politic, ci mai mult de promisiunile pe care l- a făcut don primar atunci când a candidat pentru a fi ales în fruntea satului. Gazeta de Bistriţa a cerut părerile câtorva primari în legătură cu împărţeala şi cu măria sa Împărţitorul.
Părere de primar nemulţumit
Nemulţumiri se găsesc la mai tot pasul, însă după o cercetare mai în amănunt, primarii PSD sunt cei mai nemulţumiţi în legătură cu banii pe care i- au primit de la bugetul de stat pentru propriile localităţi. Cei mai mulţi ne- au declarat că bugetele pe care le au acum le ajung doar pentru funcţionarea Primăriei, nicidecum pentru investiţii.
Gheorghe Onul PSD – primar Salva (10.000 lei)
Aşa ceva nu ni s- a întâmplat niciodată şi nu mai avem cum schimba lucrurile, votul viind deja dat. Aceşti bani nu ne ajung nici măcar pentru plata salariilor. Speram totuşi să primim fonduri din alte părţi şi de la guvern, deoarece altfel nu ne vom putea descurca cu o asemenea sumă.
Ioan Cira PSD – primar Monor (20.000 lei) Am fost dezavantajaţi. Consiliul Judeţean asta a gândit şi a luat măsurile pe care le vedem astăzi. În aceste condiţii este foarte greu să rezişti, noi suntem implicaţi în proiectul 322 (Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale) şi sumele ajung undeva la 2 miliarde jumătate de euro. În decizia pe care a luat- o Consiliul Judeţean, probabil s- au bazat pe veniturile din fabrică, însă acestea nu ne acoperă cheltuielile. Primăriile vor ajunge ca şi grajdurile CAP- ului. Guvernul nu trebuie sa facă împrumuturi mari – dacă dădeau tuturor primăriilor sume precum ne-au dat nouă, rămâneau mai mulţi bani la buget.
Cornel Moisil PSD – primar Şanţ (80.000 lei) Nu sunt mulţumit. Criteriile s- au făcut după numărul populaţiei, al intravilanului, al încasărilor avute anul trecut, însă ceea ce ni s-a revenit nouă este foarte puţin. Am fost cel mai dezavantajat din Colegiul domnului Olteanu.
Am întâlnit şi primari fericiţi
Există totuşi şi altă categorie de primari şi anume aceia care se declară mulţumiţi dacă se raportează la sumele primite anul trecut, care au fost mai mici.
Vasile Borş PD- L – primar Maieru (450.000 lei)
Ţinând cont de situaţia actuală, vom încerca să ne descurcăm. Eu consider că atunci când vine vorba de a împărţi ceva, trebuie ca fiecare să primească câte ceva. Este criză, însă ne vom descurca, iar în ceea ce priveşte bugetul, mă declar mulţumit de ceea ce ni s- a repartizat.
Vasile Moga PD- L – primar Dumitriţa (400.000 lei)
Având în vedere dificultăţile financiare ale anului 2009, sunt mulţumit de bugetul alocat. Cred că cu aceşti bani vom reuşi să ducem la final proiectele începute şi vom putea începe şi altele. Noi am încercat să facem în aşa fel încât să echilibrăm bugetul în această primărie şi în ceea ce ţine de ea.
Bugetul alocat nouă este substanţial şi suntem mulţumiţi. Zeii au făcut cade această dată să răsară soarele şi în comuna Spermezeu, iar ceea ce urmează a fi făcut este drămuirea bună a banilor, în folosul comunităţii noastre.
Bistriţa fară bani de la buget
Primăria Municipiului Bistriţa a primit 0 lei de la Consiliul Judeţean, aceasta avănd totuşi mai multe oportunităţi de a se finanţa şi de a atrage fonduri decât comunele lăsate fără bani, fie pe criterii eligibile sau mai puţin eligibile.
Proiectele de dezvoltare sunt cele mai afectate de lipsa banilor
Multe din proiectele majore de dezvoltare ale primăriilor din judeţul Bistriţa- Năsăud sunt pe cale de a nu ajunge la o finalitate, iar în aceste condiţii, primarii se plâng că trebuie să- şi amâne proiectele şi să aştepte fonduri din alte locuri.
Alianta functioneaza…dar mai bine funcioneaza strategia PD-L de atragere de de personal si in acelasi rand isi fac „spate” pt alegerile prezidentiale!
Le merge bila astora, dar bine ar fi sa le mearga spre bine si nu spre „smecherii” !
domnilor de la gazeta de bistrita,inainte de a da o stire,informativa mai bine.Primarul de la Spermezeu este Sorin Hognogi,va rog sa va corectati(nu dati comentariul nu ar avea nici o relevanta)
DACA LE DADEA LA TOATE PRIMARIILE CATE 50MIL.EURO POATE LE AJUNGEA PT EI ,DAR NICI INTR UN CAZ SI PT NOI CACI PANA AJUNG PRIMARI TOTI PRMIT PE URMA NICI NU MAI TE MAI SALUTA
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
Alianta functioneaza…dar mai bine funcioneaza strategia PD-L de atragere de de personal si in acelasi rand isi fac „spate” pt alegerile prezidentiale!
Le merge bila astora, dar bine ar fi sa le mearga spre bine si nu spre „smecherii” !
Asa le trebuie !!!!!!sa se invete minte cu spagile si salariile de directori!
domnilor de la gazeta de bistrita,inainte de a da o stire,informativa mai bine.Primarul de la Spermezeu este Sorin Hognogi,va rog sa va corectati(nu dati comentariul nu ar avea nici o relevanta)
DACA LE DADEA LA TOATE PRIMARIILE CATE 50MIL.EURO POATE LE AJUNGEA PT EI ,DAR NICI INTR UN CAZ SI PT NOI CACI PANA AJUNG PRIMARI TOTI PRMIT PE URMA NICI NU MAI TE MAI SALUTA