Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud a pus la dispoziţia bistriţenilor aproape 600 de locuri de muncă în străinătate.

Aceştia au la dispoziţie diverse opţiuni de muncă, cum ar fi munca în domeniul agriculturii, alimentaţiei publice şi finanţe. În perioada 10 – 13 februarie, oferta locurilor de muncă din Spaţiul Economic European pentru români prin reţeaua EURES cuprinde 576 de posturi vacante.

Oferte generoase

Ţările care oferă locurile de muncă sunt următoarele: Cipru, unde sunt disponibile cinci posturi de ospătar, Danemarca, unde există patru posturi de stagiar în ferme agricole şi aproximativ 500 de posturi ca lucrător în agricultură, la recolta legumelor şi fructelor. De asemenea, posturi vacante există şi în Lituania, 20 de posturi pentru confecţioner îmbrăcăminte, Marea Britanie oferă 20 posturi – lucrător agricultură, în Slovacia sunt cinci posturi – analist financiar, cinci posturi – controlor financiar, cinci posturi – reprezentant vânzări şi două posturi – medic medicină internă, iar în Slovenia un post – medic oftalmolog.

Pe lângă aceste oferte, există şi oferta referitoare la aplicarea prevederilor acordurilor bilaterale în Germania, unde sunt valabile trei posturi de expozant şi trei posturi de ajutor la menaj inclusiv îngrijire bătrâni la domiciliu. De aceste oferte disponibile la nivel naţional, pot beneficia şi bistriţenii, care sunt în căutarea unui loc de muncă.

Firmele bistriţene efectuează disponibilizări

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, nu face publică numele şi situaţia firmelor care au efectuat disponibilizări. Deşi Consiliul de Administraţie al societăţii Iproeb a anunţat printr-un comunicat de presă remis Bursei de Valori Bucureşti că va trimite în şomaj tehnic 120 de angajaţi, până în prezent, nimic nu este confirmat, iar oamenii sunt derutaţi şi informaţii clare şi adevărate nu le oferă nimeni. Iproeb are la ora actuală peste 650 de angajaţi, o parte din aceştia urmând să fie disponibilizaţi din cauza scăderii comenzilor. Firma a avut în primele nouă luni ale anului trecut o cifră de afaceri de 112,14 milioane lei, valoare cu 15% mai mică faţă de perioada similară din 2007. Profitul a scăzut cu 35,1%, de la 22,11 milioane lei la 14,34 milioane lei.

În ianuarie peste 1.000 de bistriţeni fără loc de muncă

Numărul bistriţenilor care au intrat în şomaj a crescut semnificativ faţă de luna precedentă. La sfârşitul lunii ianuarie, rata şomajului înregistrată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, atingea 3,71 %. Diferenţa numărului şomerilor a crescut de la 3.614 în luna decembrie, la 4.691 în ianuarie. Din numărul total de şomeri înregistraţi în ianuarie, 2. 068 sunt femei.

Agenţia locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa are cel mai crescut număr de şomeri 1.473, urmată de Năsăud cu 1.164, Beclean 771, Sângeorz-Băi 584 şi Lechinţa 210.
La toate firmele se vorbeşte despre disponibilizări, iar randamentul angajaţilor este afectat de presiunea în care lucrează în cadrul firmelor care anunţă disponibilizări. Pierderea locului de muncă este o problemă drastică având în vedere lipsa posturilor de muncă disponibile.

Pierderea slujbei, o teamă pentru români

Trei sferturi dintre români sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă, 75% dintre români sunt de părere că situaţia economică proprie, dar şi cea de pe piaţa muncii, s-a înrăutăţit fată de cea de anul trecut.

În condiţiile în care 25% dintre românii plecaţi în străinătate, adică circa un milion, s-ar întoarce în ţară, după cum anticipează sociologii, numărul şomerilor ar depăşi cu mult pragul de un milion de persoane. Dacă lucrurile evoluează în acelaşi ritm ca şi până acum, percepţiile şi viaţa cetăţeanului se vor înrăutăţi în lunile ce urmează.
Reîntoarcerea masivă a românilor va avea ca efect şi creşterea evaziunii fiscale care va duce la blocarea posibilităţii de scădere a impozitelor pe salarii, datorită diminuării sumelor din buget.
Economiştii sunt de părere că România va ajunge la nivelul anului 1999, dacă continuă creşterea numărului de şomeri şi a problemelor economice de o astfel de gravitate.
Perspectivele economisirii se arată pe cât se poate de sumbre pentru 2009, având în vedere că aproape 70% dintre români nu au reuşit să economisească bani în anul 2008 şi mai mult de jumătate se îndoiesc că vor reuşi în 2009. O treime din români sunt convinşi că cea mai sigură metodă de economisire e punerea banilor la ciorap. Acest lucru derivă din faptul că băncile nu s-au situat niciodată în topul încrederii şi falimentele din domeniul bancar sunt subiecte des întâlnit în ultima perioadă.

Traian Băsescu pe locul I în top încredere

Preşedintele Traian Băsescu se situează pe primul loc în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în personalităţile politice, cota de încredere atinge 57%. Pe de altă parte, actuala formulă de guvernare beneficiază de suportul a 43% din populaţia cu drept de vot care consideră actuala formulă de guvernare drept "cea mai buna soluţie" pentru contextul politic ulterior alegerilor de la sfârşitul anului 2008. Rezultatele sunt realizate în urma unui studiu INSOMAR, pe un eşantion de 1201 persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta de peste 18 ani. Interviurile au fost realizate în 50 localităţi urbane şi 49 localităţi rurale din 40 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. Potrivit sondajului Băsescu este urmat de Theodor Stolojan cu 30,6% şi Mircea Geoană cu 29,4%.

Tinerii români, fără speranţe la un viitor prosper

Românii nu se tem de pierderea locului de muncă pentru faptul că salariu extrem de mic nu îi atrage, nu le oferă o viaţă decentă, ci ei sunt speriaţi de faptul că nu există nici o rezolvare în acest sens şi de lipsa posibilităţii îmbunătăţirii condiţiilor de trai.
Un adolescent începe cu speranţe viaţa în România: aşteaptă cu nerăbdare să termine liceul pentru a se înscrie la o facultate care îi va asigura un viitor luminos, lăsând la o parte cheltuielile studiilor şi greutăţile pe care le întâmpină odată cu maturizarea. Acesta termină o facultate şi este aproape imposibil să aibă un serviciu care îl împlineşte, o muncă şi un salariu care să îi răsplătească efortul depus. Altă iluzie destrămată, oare cât să mai spere un tânăr? Unde să ceară ajutor? Să încerce munca în străinătate, este soluţia propusă de apropiaţi, unde va cunoaşte discriminarea şi dorul de ţara în care s-a născut, de ţara în care a crescut, dar şi de ţara care nu îi oferă nici un viitor.
Puţini tineri văd în România, locul unde să-şi urmeze visele, progresul este împiedicat de aspectele vieţii de zi cu zi. Şi este greu să atingi un nivel competitiv, devreme ce oportunităţile de a-ţi construi o carieră sunt foarte puţine. Acum cea mai grea lovitură este criza economico-financiară care a furat şi ultimele speranţe şi care înrăutăţeşte situaţia angajatului, cu fiecare zi mai mult.

Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.