Banii europeni pentru reabilitarea profesională a persoanelor cu handicap se investesc în proiectul „Şanse egale pe piaţa muncii", finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), al cărui scop este promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu handicap, prin facilitarea accesului la educaţie şi instruire vocaţională, şi creşterea posibilităţilor de angajare.
Axe prioritare POS DRU
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) stabileşte axele prioritare şi domeniile majore de intervenţie ale României din domeniul resurselor umane în vederea implementării asistenţei financiare a Uniunii Europene prin intermediul Fondului Social European, în cadrul Obiectivului Convergenţă, pentru perioada de programare 2007 – 2013. Fondul Social European (FSE) este unul din instrumentele de finanţare ale Programului de Coeziune a Uniunii Europene ce sprijină investiţiile în capitalul uman, dezvoltarea şi formarea profesională a resurselor umane, în concordanţă cu Strategia Europeană pentru Ocupare revizuită. Intervenţiile FSE în România în domeniul Dezvoltării Resurselor Umane, aşa cum stabileşte Cadrul Naţional Strategic de Referinţă 2007-2013, vor asigura investiţia în capitalul uman, modernizarea sistemelor de educaţie şi formare profesională, creşterea accesului la ocupare şi consolidarea incluziunii sociale pentru grupurile vulnerabile.
Persoanele cu handicap – categorie socială discriminată
Discriminarea ca formă de marginalizare de orice fel şi în orice situaţie este, din păcate, un fenomen încă prezent în societatea democratică, fiind atât de obişnuit încât e considerat normal de către foarte mulţi români. România are o lege care sancţionează discriminarea, Legea nr. 48, adoptată în anul 2002, iar Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării funcţionează din anul 2003. Rolul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării este de a informa şi de a forma societatea românească în vederea eliminării oricărei forme de discriminare, de a investiga şi de a sancţiona actele de discriminare, contribuind astfel la crearea unui climat general de încredere, respect şi solidaritate, definitoriu pentru o societate democratică şi europeană. Dacă în majoritatea ţărilor Uniunii Europene persoanele cu handicap dispun de anumite facilităţi atât în societate cât şi la locul de muncă, în ţara noastră rar se întâmplă acest lucru, pentru că de obicei persoanele care au un anumit handicap nu au un loc de muncă. Această problemă pare a-şi fi găsit rezolvarea cu ajutorul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, care a elaborat o Strategie Naţională 2007-2013 privind protecţia, integrarea şi incluziunea socială a persoanelor cu handicap din România. Scopul acestei strategii este asigurarea exercitării totale a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor cu handicap în vederea creşterii calităţii vieţii acestora. Strategia propune ca modalităţi de creştere a gradului de ocupare a forţei de muncă în rândul persoanelor cu handicap, următoarele căi de acţiune: asigurarea pregătirii şcolare a persoanei cu handicap, indiferent de locul în care aceasta se află, inclusiv prin profesori itineranţi, accentuarea importanţei evaluării abilităţilor şi, mai ales, a abilităţilor socio-profesionale, realizarea, diversificarea şi susţinerea financiară a programelor privind reabilitarea profesională a persoanelor cu handicap, asigurarea pregătirii pentru ocupaţii necesare în domeniul handicapului şi pentru introducerea de noi ocupaţii în Clasificarea Ocupaţiilor din România.
Participarea angajatorilor, indispensabilă
Pentru finalizarea proiectului şi realizarea scopului propus, este necesară participarea angajatorilor care se pot implica în crearea de condiţii speciale pentru persoanele cu handicap prin: proiectarea şi adaptarea locurilor de muncă în aşa fel încât acestea să devină accesibile persoanelor cu handicap, susţinerea logistică şi financiară a angajatorilor în vederea realizării amenajărilor şi adaptărilor în funcţie de nevoile individuale ale persoanei cu handicap angajate, stabilirea unei comunicări permanente între Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ANPH şi organizaţiile neguvernamentale, susţinerea unei pieţe de desfacere pentru produsul muncii persoanei cu handicap.
Autorităţile obligate să angajeze persoane cu handicap
O dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 448/2006 din 06/12/2006 publicată în Monitorul Oficial, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se promovează o serie de măsuri pentru ajutarea şi susţinerea persoanelor cu handicap cum ar fi: obligarea autorităţilor şi instituţiilor publice, persoanelor juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.
Delia Hriţuleac