Programul ,,Un calculator pentru fiecare elev” a fost adoptat în regim de urgenţă de Guvernul Tăriceanu.
Acum avem alt guvern, altă trebuinţă. Interesul poartă fesul: Legea 221/2008.
Programul ,,Un calculator pentru fiecare elev” a demarat înainte de alegerile locale din iunie 2008 printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Tăriceanu. Programul, în valoare de 184 de milioane de euro prin care Ministerul Educaţiei urma să achiziţioneze 445.000 de calculatoare de tip desktop cu valoarea maximă de 400 euro/bucată, a prins viaţă în noiembrie 2008 odată cu alegerile parlamentare, fiind un punct forte în platforma program a Partidului Naţional Liberal în campania electorală.
După ce s-a demarat distribuirea calculatoarelor în şcoli, reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au lăsat să se înţeleagă faptul că aparatura este de foarte slabă calitate şi o parte s-a defectat foarte repede.
BN a primit doar 36 de calculatoare
Judeţul Bistriţa-Năsăud a primit de 36 de calculatoare de acest tip, fericiţii beneficiari fiind elevii Grupului Şcolar ,,Radu Petrescu” din Prundu-Bârgăului, conform graficului din contractul încheiat cu firmele câştigătoare în urma licitaţiei.
Legat de calitatea aparaturii primite, Constanţa Neuc, directorul Grupului Şcolar ,,Radu Petrescu”, fiind contactată telefonic, spune că un singur elev a avut probleme cu instalarea programului pe calculator şi s-a luat legătura cu firma Siveco. De asemenea, directorul susţine că toţi elevii care au primit calculatoare prin Programul ,,Un calculator pentru fiecare elev” beneficiază şi de conexiune la internet.
Cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, companiile din consorţiul ,,Altex”, ,,Siveco”şi ,,Romtelecom” invocă pierderi de profit din această afacere, calculul fiind făcut la valoarea de 3,6 lei pentru euro.Cum euro a depăşit pragul de 4 lei firmele preferă să ţină calculatoarele în depozit .
După ce au livrat 1.516 de calculatoare în întreaga ţară, firmele suspendă contractul încheiat în vederea rezilierii acestuia sau renegocierea anumitor clauze care ţin în mod special de cursul valutar.
Guvernul nou instalat, cu Ecaterina Andronescu la Ministerul Educaţiei, este de părere că ,,programul nu este profitabil pentru educaţie”, fiind necesare mai multe laboratoare în şcoli, pentru că spune ,,vrem să implementăm şi programe pentru dezvoltarea competenţelor digitale ale elevilor”. Controversele au apărut şi cu privire la modalitatea de distribuire a calculatoarelor negăsindu-se o metodă care să fie absolut nediscriminatorie, fiind excluşi elevii care au beneficiat deja de calculatoare prin proiectul,,Euro 200”.
Interesul pentru primirea unui calculator era major pentru părinţii elevilor care nu doreau să scape din mână o asemenea ocazie.
Totuşi Programul ,,Un calculator pentru fiecare elev” s-a împotmolit din cauza unor neînţelegeri dintre ministrul Ecaterina Andronescu şi firmele care se ocupau de proiect, firme care de altfel au fost contestate de multe ori de către celelalte participante la licitaţie.
Programul este studiat de Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor, anterior fiind respins în Senat. Ecaterina Andronescu a afirmat în continuare că o soluţie mai bună ar fi dotarea cu acele calculatoare a laboratoarelor de informatică.
Şi cum orice minune ţine trei zile, şi Programul ,,Un calculator pentru fiecare elev”este blocat, şcolarii rămânând cu gândul la Mihai Eminescu… ,,Şi te-ai dus, dulce minune”.
La Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN) nu s-a primit ,,nici o înstiinţare scrisă sau verbală de la minister”, potrivit declaraţiei inspectorului general şcolar Mihai Mureşan, deşi trebuiau să sosească, potrivit graficului din contract, până în luna decembrie a anului trecut o altă tranşă de 426 de calculatoare pentru Colegiul Naţional ,,Liviu Rebreanu” şi pentru Liceul de Muzică din Bistriţa. Astfel, numărul lor ar fi ajuns la 2000 de calculatoare până la sfârşitul lunii februarie 2009.
De asemenea, nu se ştie ce trebuie să facă şcoala cu calculatoarele înapoiate după patru ani, ordonanţa cu pricina, OUG Nr. 87/2008, neprecizând nimic în acest sens.
A doua tranşă la nivelul întregii ţări de 28.000 de calculatoare au rămas în depozitele celor trei firme şi cu puţin noroc poate prind alegerile prezidenţiale sau cine ştie alegerile europarlamentare. Interesul este mare fiind vorba de bani mulţi, de bani de la buget.
Priorităţi PSD – Sindicat, în Educaţie
Sistarea programului ,,Un calculator pentru fiecare elev”s-a făcut fără niciun motiv oficial.
Actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a declarat împotriva proiectului încă din decembrie 2008. ,,…o asemenea achiziţie nu era o prioritate. Este vorba de o sumă fabuloasă, 180 de milioane de euro. Este clar o afacere a cuiva”, a declarat la acea vreme ministrul.
Contactat telefonic, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Bistriţa-Năsăud (FSLI BN), Titus Rauca susţine programul ,,Un calculator pentru fiecare elev”. Acesta spune că este bine ca elevii să primească şi să aibă un calculator pe care să-l utilizeze chiar dacă unii mai au, că este bine să aibă şi laboratoare suficiente în care să înveţe şi că stoparea programului ar fi din cauză că s-au cam terminat fondurile.
Cu toate acestea, liderii FSLI la nivel naţional consideră că programul nu este prioritar pentru învăţământ.
Proiectul pentru bugetul pe 2009 s-a constituit pe cei 6% din PIB din care legea învăţământului atât dă dreptul educaţiei să aibă finanţare cât şi pactul pentru educaţie semnat de toate forţele politice.
Nerespectarea legii duce la readucerea în discuţie a faptului că federaţiile sindicale, de comun acord, au amânat greva generală care poate reîncepe în orice moment prin dorinţa salariaţilor pe care îi reprezintă. Este de neacceptat faptul că Guvernul nu va aplica legea 221din 2008. O lege nu se negociază, spun răspicat liderii sindicali..
Comentariile sunt multe – majorarea salarială a profesorilor ,,este o aberaţie economică ce duce România într-o criză cum nu s-a mai văzut din1990“, afirmă liderul naţional PNL.
Părerea elevilor nu contează, aceştia sunt rupţi complet din context. Elevii spun despre calculatoare că sunt oricum de cea mai proastă calitate, sunt bani aruncaţi aiurea în perioadă de criză. Alţii spun că se strică din cauza nepriceperii celor care le folosesc.
,,Concluzia“ este trasă de Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale: ,,Nu poţi controla ce fac elevii acasă, mulţi au deja calculatoare. Nu era o prioritate pentru învăţământ”.
Geta Bugnar