De cealaltă parte a baricadei, primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că nu înţelege ce presupune pentru Zanca o colaborare, din moment ce nu s-au întâlnit niciodată şi niciun reprezentant al direcţiei nu a contactat administraţia publică locală. Roland Venig, edilul de la Sângeorz-Băi, spune că nici măcar nu îl cunoaşte pe Zanca.
Cu ocazia prezentării raportului privind activitatea Direcţiei pentru Sport a judeţului Bistriţa-Năsăud, Raoul Zanca, directorul coordonator al instituţiei a spus că există trei primării din judeţ cu care colaborează deficitar. Este vorba despre Bistriţa, Beclean şi Sângeorz-Băi, toate trei având primari PSD.
Becleanul, Sângeorz-Băi şi Bistriţa, pe lista neagră a lui Zanca
„Apreciem buna colaborare cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care au fost mereu alături de noi la diverse acţiuni competiţionale sau care au vizat sportul. (…) Există, de asemenea, o bună colaborare cu o serie de primării din judeţ, cum ar fi cele din Budacu de Jos, Prundu Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Romuli, Telciu, Livezile sau Sânmihaiu de Câmpie, instituţii ale administraţiei locale care au înţeles să se implice în activitatea sportivă şi în dezvoltarea acesteia”, a declarat Zanca. Acesta a mai punctat şi faptul că instituţia pe care o conduce a reuşit organizarea unor acţiuni sportive de succes, care s-au datorat prioritar bunei colaborări cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Gelu Voievod” Bistriţa-Năsăud. Referitor la colaborarea cu instituţiile administraţiei publice locale, directorul coordonator al DSJ BN a declarat că relaţiile cu primăriile a trei oraşe din judeţ – Bistriţa, Beclean şi Sângeorz-Băi – nu sunt din cele mai bune. „Cu regret suntem obligaţi să afirmăm faptul că nu aceleaşi relaţii le avem cu primăriile din Bistriţa, Beclean şi Sângeorz-Băi. Direcţia este în permanenţă deschisă oricăror iniţiative şi parteneriate, dacă acestea aduc beneficii şi progrese în sportul bistriţean. Primăriile ar trebui să vină cu proiecte, pe care DSJ să la susţină şi să le promoveze”, a afirmat Zanca.
Contrar acestei ultime afirmaţii, primarii oraşelor Beclean şi Sângeorz-Băi susţin că nefiind solicitaţi nu au acţionat ca atare. În plus, deşi pare de domeniul absurdului, primarii se plâng că nici măcar nu îl cunosc pe directorul DSJ BN.
Nicolae Moldovan: „Nici măcar nu îl cunosc pe acest om!”
Edilul oraşului Beclean s-a arătat nedumirit în privinţa opticii lui Raoul Zanca referitoare la o colaborare. Astfel, Nicolae Moldovan a punctat: „Eu nu pricep ce înţelege acest domn prin colaborare. Ar fi trebuit să vină la primărie, să mă sune. Asta înţeleg eu prin colaborare. Or, nu s-a întâmplat aşa ceva. Nu îl poate căuta cineva de pe stradă. Să-l caute primăriile?! Eu nu ştiu să-mi fi dat mie vreun telefon sau să facă un gest de colaborare. Întrebaţi-l dacă a avut vreun demers. Aş spune că este proastă colaborare dacă îi refuzam un anumit demers. Dacă dumneavoastră, ca jurnalist, mă contactaţi şi vă răspund, înseamnă că este colaborare. Dar, dacă domnul director nu m-a contactat niciodată, eu ce să fac?”
Edilul de la Sângeorz-Băi contraatacă
Ronald Venig, primarul oraşului Sângeorz-Băi, respinge acuzele directorului DSJ Bistriţa-Năsăud şi afirmă că nu a fost nici el contactat de către conducerea direcţiei judeţene. În aceeaşi ordine de idei, edilul a precizat: „Habar nu am cu ce se ocupă această direcţie, din moment ce nu am fost contactat. Elevii din Sângeorz-Băi au obţinut rezultate meritorii la competiţiile interne de atletism. Nu de multă vreme au fost prezenţi la o competiţie la Satu-Mare, unde au mers cu microbuzul destinat transportului şcolar. Cât de curînd trebuie să meargă la Râmnicu-Vâlcea. Noi avem activitate sportivă, inclusiv echipă de fotbal, dar, repet, nimeni nu ne-a contactat. Nici nu ştiu cum îl cheamă pe directorul de acolo. Ce fac ei acolo? Dau mănuşi de box, ceva de genul acesta şi pe noi nu găsesc pe acasă, dacă spun că nu colaborăm? Să-mi spună domnul director că a apelat la mine cu ceva şi nu am dat curs solicitării. Eu pe omul acesta nu îl cunosc, nici nu am ştiut că există. Nici nu ştiu pe cine a înlocuit, dacă a trecut prin Sângeorz-Băi. Poate cu trenul. Probabil, domnul director a dat examen din genoflexiuni şi acum aşteptă să meargă primarii cu căciula în mână”. Deci, primarii se ţin tare pe poziţie că, deh, „asta e căciula mea şi o port cum se purta”.
La Primăria Bistriţa, am aflat doar că „sunteţi în reţeaua…“
Deşi am încercat să luăm legătura şi cu primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, acesta nu a răspuns la telefon, lăsându-ne în grija …mesageriei vocale. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Ruşti a spus că singurul care poate face declaraţii referitoare la acest subiect este edilul municipiului. Dar cum acesta nu a binevoit a ne răspunde la întrebări, lăsăm la aprecierea cititorilor atitudinea sa.
Relaţiile cu presa sunt însă mai bune, cu… „câteva excepţii accidentale“
În ceea ce priveşte relaţia cu mass-media, directorul DSJ Bistriţa-Năsăud nu a fost atât de virulent, dar a precizat că există şi aici „mici excepţii”. Acesta a mai spus că unele realizări şi unele competiţii organizate în judeţul nostrum trebuie să fie apreciate la adevărata lor valoare şi la realul nivel de implicare al organizatorilor, mai ales că unele rezulte sportive au valoare de performanţă naţională şi internaţională. „Referitor la relaţia cu mass-media o considerăm ca fiind bună. Aceasta se ocupă cu profesionalism în prezentarea activităţii şi a rezultatelor din sportul judeţean. Munca administraţiei sportive, fie ea judeţeană sau a unei structuri sportive, munca tehnicienilor şi, nu în ultimul rând, munca şi rezultatele sportivilor nu s-ar face cunoscute conjudeţenilor noştri, fără aportul decisiv al mass-mediei. Desigur există şi excepţii accidentale. (…) Iniţiativele sportive venite din partea structurilor sportive de drept public sau privat sau din partea altor instituţii trebuie susţinute, promovate sau, de ce nu, amendate de mass-media, dacă acestea deservesc în mod real interesul sportului judeţean”, a declarat Raoul Zanca. Cert este că activitatea sportivă la nivel judeţean lasă mult de dorit („cu câteva excepţii accidentale”). Fiindcă nimeni nu pare prea afectat de această situaţie, fiecare instituţie implicată pasează responsabilitatea în curtea altuia. Ca la români, de altfel!
Raimond Petruţ