Dacă vecinii noştri bulgari nu au scăpat de faliment, România va scăpa
Descentralizarea este o problemă şi pentru economia României
Guvernul Boc este din ce în ce mai criticat pentru măsurile anti-criză pe care le-a luat. Gazeta de Cluj vă prezintă în continuare cele mai bune măsuri anti-criză pe care le-ar putea lua cei care se află la putere. Reporterii Gazetei de Cluj l-au întrebat pe economistul Liviu Voinea, propus pentru portofoliul ministerului Economiei. Primul lucru pe care l-ar face economistul ar fi diminuarea achiziţiilor publice. “După părerea mea cred că în prezent cheltuirea cu achiziţiile publice ar trebui redusă. La fel şi investiţiile ar trebui reduse. Lumea credea la un moment dat că orice investiţie publică este bună pentru economie, dar acest lucru se respectă doar dacă aceasta este făcută la preţul correct. Dar dacă plătim autostradă la supra-preţ, banii nu se vor întoarce. Ci numai costul ei real se va întoarce în economie”, a declarat pentru Gazeta de Cluj economistul Liviu Voinea.
Descentralizarea, o problemă pentru economie
Descentralizarea este o altă problemă care influenţează în mod negative economia. Astfel, dacă autorităţile centrale ar avea mai mare control asupra investiţiilor administraţiilor locale atunci acestea ar putea fi controlate ca să nu fie făcute abuziv. “La achiziţiile de la nivel local sunt probleme mai mari decât la cele de la administraţia centrală. E o mare cheltuială acolo. Această zonă nu este suficient reformată şi ar trebui să se insite în această zonă. Nici cei de la Fondul Monetar Internaţional nu pot controla lucrurile aici, este esclusiv treaba guvernului”, continuă Voinea.
Menţinerea pensiilor şi salariilor
Dacă investiţiile făcute la supra-preţ nu pot aduce toţi banii înapoi în economia României, salariile şi pensiile ar trebui să rămână la fel deoarece aceşti bani se întorc înapoi în ţară. “Mai degrabă rămân banii la salarii sau la pensii, chiar dacă ar fi excesive se întorc banii în economie. Şi aici este vorba de o reformă care trebuie făcută, deoarece a fost cerută de către reprezentanţii fondului”, susţine economistul.
Evaziune fiscală de 50%
O altă problemă a economiei este că nivelul evaziunii fiscale este de 50%. Astfel, doar 50% din cei care ar trebui să plătească Taxa pe Valoare Adăugată(TVA) chiar fac acest lucru. “Mulţi spun că este o luptă cu evaziunea fiscală, doar că nu văd niciun rezultat. Evaziunea pe TVA este de 50% şi nu de anul acesta se întâmplă acest lucru, ci de mai mulţi ani. Prin asta pierdem cam 8% din PIB şi din accize necolectate am mai putea adăuga două procente la produsul intern brut”, a continuat Liviu Voinea.
TVA, mărit în 2011
Economistul consideră că TVA(n.r. care în momentul de faţă este la 19%) va fi mărit cel mai târziu în 2011, însă acest lucru va creşte şi mai mult evaziunea fiscală. “Dupa părerea mea se va ajunge cel mai târziu în 2011 la creşterea TVA pentru că veniturile la buget nu sunt suficiente. Veniturile la buget au fost supraestimate şi în 2010 şi nu cred că ne vom încadra în acest an în deficit. Aceasta nu este o soluţie bună pentru că dacă jumătate din economie işi plăteşte taxele şi ceilalţi nu, prima soluţie e să îi forţezi pe cealaltă jumătate să işi plătească taxele”, a susţinut Voinea.
Cresc taxele, creşte PIB
“La fiecare procent de TVA crescut încasările la buget ar creşte cu 0,4 procente din pib. Însă odată cu acestea ar creşte şi nivelul evaziune fiscale. Astfel, vor mai trece încă o parte din cei care plătesc în economia subterană”, continuă economistul. De asemenea, dacă TVA ar creşte, atunci aceasta ar fi o măsură “foarte inflaţionistă.”
Eliminarea cotei unice
Dacă analizăm soluţiile pentru menţinerea evaziunii fiscale sau eventuala diminuare a acestei valori, cea mai negativă dintre ele ar fi creşterea TVA. “Trebuie să urmărim lucrurile contextual, iar dacă putem recupera din evaziunea fiscală nu are nici un rost să creşti TVA. Dacă nu poţi să recuperezi banii, atunci variantele sunt eliminarea cotei unice, creşterea cotei unice sau creşterea TVA. Eu o prefer pe eliminarea cotei unice, însă acest lucru nu va fi acceptat de actualul guvern , aşa cum nu a fost luat în considerare nici de precedentul”, declară Voinea.
Eliminarea CAS
Un alt lucru sugerat de către economist este reducerea nivelului contribuţilor către CAS.”Majoritatea firmelor nu fac evaziune fiscală în ceea ce priveşte TVA, ci nu plătesc CAS. Dacă am scădea acest nivel, ceea ce ar fi o măsură curajoasă, poate am reuşi să reducem evaziunea din acest domeniu”, a considerat economistul.
Scăpăm de recesiune
Dacă vecinii noştri bulgari sunt aproape de faliment, România va scăpa de acest lucru pentru că avem cum să evităm situaţiile de acest gen. Bulgaria a avut o economie care era de mult timp susţinută din surse externe, pe când România a accesat împrumutul FMI deabia în 2009. “Se creează premisele unei probleme cu datoria publică şi la noi, însă mai avem spaţii de manevră şi putem evita o astfel de situaţie printr-un management mai bun. Nu este o situaţie de neevitat”, a conchis Voinea.
1.reducerea cheltuielilor cu achiziţiile publice
2.scăderea ponderii investiţiilor la supra-preţ
3.diminuarea achiziţiilor la nivelul administraţiilor locale
4.reducerea evaziunii fiscale
5.reducerea CAS
6.eliminarea cotei unice
7.încadrarea în deficitul estimat
8.menţinerea nivelui taxelor
9.împrumuturi cu rambursare pe termen lung
10.menţinerea nivelului salariilor şi pensiilor
Tiberiu Hrihorciuc