La începutul lunii trecute preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), Liviu Rusu, a emis o dispoziţie, prin care angajaţii Centrului Judeţean pentru Cultură, instituţie subordonată CJ BN, nu are voie să se implice în campania electorală.

 
Cu doar două zile înainte de terminarea campaniei electorale, artiştilor din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură li s-a impus să semneze un act adiţional la contractul de muncă, conform căruia nu au voie să participe la spectacolele organizate de partidele politice în campania electorală. De asemenea, data intrării în vigoare a actului este de 1.11.2008, adică retroactiv semnării lui.

La dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, cu doar două zile înainte de terminarea campaniei electorale, artiştiilor bistriţeni, din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură, li s-a impus să semneze un act adiţional la contractul de muncă, conform căruia nu au voie să îşi ofere serviciile în campania electorală. Actul adiţional era datat cu 1.10.2008 şi ar fi intrat în vigoare după o lună de la data semnării lui, mai exact cu data de 1.11.2008. Numai că, acest act adiţional a fost dat spre semnare angajaţilor CJC abia în data de 26.11.2008, deşi era datat 1.10.2008, deci la aproape două luni după redactare.

Semnarea actului îi face pe artiştii din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură pasibili de concediere, însă directorul acestei instituţii, Nicolae Gălăţan, susţine că încă nu a depus actele adiţionale la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud. Conform Legii 130/1999, actele adiţionale la contractele de muncă se depun în termen de cinci zile de la semnarea acestora, lucru care nu s-a întâmplat, termenul fiind depăşit.

Rusu ordonă

Imediat după începerea campaniei electorale, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, a dat o dispoziţie conform căreia artiştii din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură (CJC), instituţie subordonată CJ, nu au voie să presteze în spectacolele de campanie a diferitelor partide politice. Artiştii s-au revoltat, deoarece nu li s-a părut corect ca după terminarea programului de lucru în cadrul CJC, să nu poată cânta în alte părţi. Liviu Rusu a ameninţat atunci că cine nu se va conforma dispoziţiei date de el va fi concediat. Reacţiile nu au întârziat să apară. Primul care şi-a arătat încă de pe atunci nemulţumirea faţă de această măsură a fost interpretul de folclor Alexandru Pugna, care este de asemenea şi consilier judeţean din partea PSD. Nemulţumită de această măsură a fost şi interpreta Valeria Peter Predescu,  candidatul la Senat din partea PNG. Artiştii din cadrul CJC, aproximativ 30 de persoane, consideră că fiecare poate să facă în timpul liber ceea ce vrea şi această măsură poate fi imputată doar în timpul orelor de program în instituţie.

Act cu cântec

Cu doar două zile înainte de terminarea campaniei electorale, artiştilor din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură le-a fost solicitată semnătura pe un act adiţional la contractul de muncă. Acest act a fost datat cu data de 1.10.2008, intrând în vigoare cu data de 1.11.2008, iar prin semnarea lui acesta cauza efecte retroactiv. În respectivul act şi-au făcut prezenţa cinci articole din Legea nr. 477/2004, privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice.

 
Conform articolelor 8, 9, 10, 11 şi 12. din acea lege, în exercitarea funcţiei deţinute, personalului contractual îi este interzis să participe la colectarea de fonduri pentru activitatea partidelor politice; să furnizeze sprijin logistic candidaţilor la funcţii de demnitate publică; să colaboreze, atât în cadrul relaţiilor de serviciu, cât şi în afara acestora, cu persoanele fizice sau juridice care fac donaţii ori sponsorizări partidelor politice. De asemenea, în considerarea funcţiei pe care o deţine, personalul contractual are obligaţia de a nu permite utilizarea numelui sau a imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale, precum şi în scopuri electorale. Cele cinci articole din lege au fost afişate în diferite locuri şi în cadrul clădirii Centrului Judeţean pentru Cultură, unele dintre ele fiind chiar evidenţiate cu culoarea roşie.
În ciuda faptului că acel act adiţional a fost semnat abia pe data de 26.11.2008, se precizează că acesta intră în vigoare cu data de 1.11.2008.
Artiştii bistriţeni susţin, de asemenea, că după semnarea actului adiţional la contractul de muncă, au fost obligaţi să dea o declaraţie pe proprie răspundere în care să menţioneze dacă au cântat sau nu în campania electorală a anumitor partide politice. Unii artişti din cadrul CJC susţin că în respectiva declaraţie au consemnat faptul că nu au prestat asemenea servicii în timpul programului, nespecificând dacă în timpul liber au susţinut spectacole electorale.

Una pe faţă, una pe dos

Întrebat de buclucaşul act adiţional, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Nicolae Gălăţan, a negat iniţial existenţa unui asemenea act adiţional la contractul de muncă al artiştilor aflaţi în subordinea sa. În cele din urmă acesta a recunoscut faptul că într-adevăr actul a fost semnat de artişti, însă în acesta nu erau stipulate numai interzicerea de a participa la spectacolele electorale ci şi libertatea opiniilor sau cadrul relaţiilor în exercitarea atribuţiilor funcţiei. În opinia directorului CJC, actul este perfect legal, deoarece imaginea instituţiei nu poate fi implicată prin participarea artiştilor în campania electorală a partidelor politice. Mai mult, semnarea actului care are efecte retroactive nu i se pare deloc nelalocul ei directorului.

 
De asemenea, Gălăţan a precizat faptul că respectivul act adiţional nu a fost încă depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud, acesta neavând un termen limită de depunere. Însă, conform Legii 130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă, se specifică faptul că actele privind încheierea, executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor individuale de muncă, se depun în termen de cinci zile calendaristice de la perfectarea acestora, aspect confirmat şi de directorul ITM BN, Sergiu Rus.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.