Ion Iliescu este cel mai important personaj din PSD. Practic el se confundă cu acest partid. Când spui Iliescu, spui PSD, şi invers, dacă ar fi să parafrazez nişte versuri celebre din epoca zisă de aur.
Săptămâna trecută, Ion Iliescu a băgat partidul în „boale”, anunţând cu surle şi trâmbiţe că renunţă la orice funcţie. Ba a mai ameninţat şi că s-ar putea să nu participe la Congres. Motivul, pertinent de altfel, a fost votul pe listă propus de Geoană, un fel de „Eu şi gaşca! Restul, ciocu’ mic!”.
Anunţul nu a rămas fără ecou, mulţi afirmând că un PSD fără Iliescu, nu mai seamănă a PSD. În plus, au început să fie create zeci de scenarii, ca şi cum cele de până acum nu ar fi fost suficiente. Membrii de partid, şi aşa extrem de frământaţi de la alegeri încoace, au fost în ultima săptămână şi mai bulversaţi. Năstase a anunţat şi el că renunţă, pe la alte colţuri se şoptea despre o eventuală ieşire din cursă şi a lui Diaconescu… Ba şi despre Mitrea s-a spus că nu mai vrea preşedinte.
Surpriza pentru mulţi pesedişti a fost candidatura lui Victor Ponta. El susţinea că intrarea sa în cursă se datorează doar ieşirii lui Năstase şi că nu a fost nimic premeditat. De fapt eu nu cred că nu a fost aşa, deşi mulţi au susţinut la un moment dat că se pregăteşte pentru viitorul congres din 2012. Să mergi în teritoriu, şi în multe organizaţii judeţene pentru a-ţi prezenta programul de reformă a partidului şi tu nu candidezi? Mult prea ciudat pentru a fi adevărat. Dar, surprinzător, Ponta şi-a găsit mulţi susţinători. Chiar şi printre bistriţeni. Chiar l-a convins şi pe Radu Moldovan, care nu cu mult timp în urmă se declara fan convins Geoană. Numai că ceea ce l-a convins pe Radu Moldovan să îl susţină pe Ponta, potrivit ultimelor declaraţii înaintea plecării sale la marele Congres, şi nu pe Geoană, nu a fost prietenia declarată faţă de primul, ci funcţia pe care acesta i-a oferit-o: vicepreşedinte al PSD.
Dacă Ponta va reuşi – spun „va reuşi” fiindcă evenimentul se petrece la o zi după ce voi fi scris aceste gânduri – Bistriţa-Năsăud va avea onoarea să stea iar la masa greilor în partid. Victoria nu ar fi exclusă, având în vedere că până şi Hrebenciuc sforarul s-a aşezat în tabăra tânărului Victor Ponta. Şi dacă tot e vorba de putere de ce nu ar trage câteva sfori. Ce va face Marean Vanghelie, vom vedea. Dar dacă iese din peisaj ar face un mare bine pentru partid. Altfel, PSD riscă să piardă mai mult din imagine indiferent de cine îl va conduce.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.