În runda a doua intră seria mai multor foşti directori „demişi abuziv”, pentru care instanţele de judecată au hotărât repunerea în funcţie.
Negocierile de săptămâna trecută dintre UDMR şi PD -L au dus la obţinerea de către reprezentanţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) a conducerii Gărzii Financiare, a Gărzii de Mediu, a Agenţiei Naţionale „Apele Române”, dar şi a Inspectoratului de Stat în Construcţii. De asemenea, Departamentul pentru Relaţii Interetnice va fi condus, ca şi până acum, de un reprezentant al maghiarilor, respectiv Marko Attila.
Săptămâna aceasta, discuţiile dintre reprezentanţii UDMR şi cei ai PD-L vor clarifica şi conducerea a celor aproximativ 13 aeroporturi aflate în subordinea statului. Negocierile dintre cele UDMR şi PD-L s-au făcut în funcţie de reprezentarea fiecărei părţi în cadrul Coaliţiei. Cât priveşte repartizarea finală a funcţiilor la diverse instituţii descentralizate, acestea vor fi finalizate cel mai probabil tot săptămâna aceasta, inclusiv cele de adjuncţi.
La Bistriţa, preşedintele UDMR Bistriţa – Năsăud, Kocsis Andras a avut deja o primă rundă de negocieri cu liderul PD-L Bistriţa – Năsăud, deputatul Ioan Oltean, pentru a negocia „ce se poate”.
Pe lângă posibilele preluări de instituţii de către maghiari, la unele deconcentrate ar putea reveni şefi vechi, pentru care instanţele de judecată a decis repunerea în funcţie, pe motiv de „demitere abuzivă”. Este şi cazul lui Mihai Mureşan, fostul inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa –Năsăud (ISJ BN), care solicită repunerea sa în funcţie. În acest caz, actualul inspector general al ISJ B-N, Vasile Marc va fi obligat să revină la catedră. La fel se întâmplă şi în cazul Ioan Burcuşel vs. Vasile Şomlea, pe „frontul” Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Bistriţa – Năsăud.
Negocieri în toi: Garda de Mediu şi cea Financiară, în tolba UDMR
În urma negocierilor de săptămâna trecută cu reprezentanţii PD-L, maghiarilor le revin posturile de conducere a aproximativ 12 instituţii publice, după cum a informat preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor. În mod concret, Garda Financiară, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Compania Naţională „Apele Romane” vor avea şefi de etnie maghiară. Potrivit lui Kelemen Hunor, UDMR nu a făcut încă nominalizările pentru aceste funcţii. De asemenea, în cadrul Coaliţiei de guvernare, liderii maghiari au negociat şi păstrarea pe funcţie o unor şefi de instituţii, maghiari. Astfel, Editura Didactică şi Pedagogică, va fi coordonată în continuare de Dane Karoly Andras, aflat pe acest post încă din anul 2005. De asemenea, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, va fi condus tot Marko Attila. Liderul UDMR, Kelemen Hunor spune că negocierile s-au făcut în funcţie de reprezentarea fiecărei părţi în cadrul Coaliţie, iar Uniunii Maghiare i-a revenit un procent de 12,8 – 13%. Discuţiile dintre UDMR şi PD – L privind repartizarea funcţiilor se vor încheia săptămâna aceasta, urmând a se stabili şi funcţiile de adjuncţi din cadrul instituţiilor descentralizate.
Liderii organizaţiilor judeţene ale PD-L şi UDMR, respectiv Ioan Oltean şi Kocsis Andras au avut deja o primă rundă de negocieri, fără a se stabili deocamdată ceva concret. „ Numai protocolul central l-am discutat şi la nivel local, asta a fost tot. Deci alte discuţii nu au fost, absolut nimic. Săptămâna aceasta se pregăteşte protocolul local şi va fi şi o conferinţă de presă, iar atunci vom anunţa ”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, liderul UDMR B-N, Kocsis Andras.
Conform ierarhiei de la nivel naţional, privind distribuirea funcţiilor de conducere ale unor instituţii, şi în Bistriţa – Năsăud, reprezentanţii UDMR ar trebui să preia, spre exemplu, şefia Gărzii de Mediu sau a Gărzii Financiare. Garda de Mediu Bistriţa –Năsăud este condusă la ora actuală de Ioan Borş, care a demonstrat de-a lungul timpul că ştie să facă treabă bună la instituţia pe care o coordonează. În acest sens, sunt slabe şanse ca în urma negocierilor dintre PD-L şi UDMR la nivel de judeţ, Garda de Mediu Bistriţa – Năsăud să aibă un nou şef, şi acela de etnie maghiară.
Revin pe funcţii?
Instanţele de judecată au decis repunerea în funcţie a unor foşti directori, „demişi în mod abuziv”. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 37/2009, posturile de funcţionari publici din cadrul unor instituţii au fost desfiinţate. Atunci, directorii de la deconcentrate au fost înlocuiţi cu reprezentanţi democrat-liberali. Ordonanţa cu pricina a fost atacată în Parlament, iar Curtea Constituţională i-a dat verdictul: neconstituţională. A urmat apoi o a doua Ordonanţă de Urgenţă, cu nr. 105/2009, dar şi aceasta a fost declarată neconstituţională. În baza acestor decizii, directorii înlocuiţi atunci cu reprezentanţi din partea PD-L, îşi cer dreptul de a reveni pe funcţie. Este cazul fostului inspector şcolar general al ISJ BN, Mihai Mureşan (PNL) care a acţionat în judecată Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) pentru schimbarea sa din funcţie. Mureşan a anunţat recent, în cadrul unei conferinţă de presă, că în urma sentinţei date de către Curtea de Apel Cluj, MECI se obligă să îl repună în funcţia de inspector şcolar general al ISJ BN, cu precizarea că Ministerul Educaţiei poate face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Actualul inspector şcolar general al ISJ BN, spune că va respecta decizia Ministerului şi, dacă va fi nevoie, va reveni la catedră: „El (n. r – Mihai Mureşan) nu s-a judecat cu Inspectoratul Şcolar, nu s-a judecat cu mine, s-a judecat cu Ministerul. Dacă Ministerul o să decidă să îl repună în funcţie, să îl pună şi mâine… Ei hotărăsc, nu eu. Dacă va fi repus, bineînţeles că mă întorc la catedră. Trebuie să respect hotărârea pe care o dă Ministerul. Dacă Ministerul m-a pus, tot el va retrage numirea mea”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Vasile Marc.
În aceeaşi situaţie ca şi Mihai Mureşan se află şi Ioan Burcuşel, fostul director al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Bistriţa –Năsăud, care la rândul său a primit câştig de cauză şi aşteaptă să fie repus în funcţie. Atât Mihai Mureşan, cât şi Ioan Burcuşel cer şi acordarea drepturilor băneşti restante, aferente perioadei în care au fost înlocuiţi din funcţiile de conducere. Deciziile celor doi nu au fost puse încă în aplicare, dar nici nu au fost semnalate recursuri din partea ministerelor. În situaţia dată, Vasile Marc (actualul inspector şcolar general al ISJ BN) şi Vasile Şomlea (directorul în funcţie al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Bistriţa – Năsăud) au posturile în nesiguranţă.
După ce anul trecut mai multe instituţii descentralizate s-au adaptat la schimbarea de şefi pe criterii politice, anul acesta un nou val de schimbări se anunţă: începând cu directori de etnie maghiară şi până la şefi „veterani”, care după bătălii în instanţă sunt dornici să revină la cârmă.
Iulia Stupinean