Deseori vedem anunţuri publicitare în diverse ziare locale sau pe posturile de televiziune, prin interemdiul cărora sunt anunţate locuri de muncă vacante în diferite domenii. Problema este că majoritatea angajatorilor, oriunde mergi, îţi cer vechime în domeniul în care ai dori să lucrezi.

Asta nu ar fi o problemă, totuşi, pentru cei care au mai lucrat în domeniu şi îşi doresc ceva mai profitabil să-i spunem, însă ce ne facem cu tinerii absolvenţi de facultate? Nimeni nu ia în calcul faptul că proaspeţii absolvenţi, dornici să pună în practică ce au învăţat nu au cum să acumuleze vechimea necesară într-un domeniu dacă se confruntă mereu de un refuz al angajatorilor.
Replica celebră a celor care publică un anunţ de acest gen este: “ne pare rău trebuie să aveţi vechime în domeniu de minim doi, trei, patru şi chiar de nouă ani”. Cum stabilesc angajatorii aceste cerinţe? Răspunsul: după bunul lor plac. Cert este că vechimea la locul de muncă este stabilită în funcţie de postul pe care vrei să-l ocupi.

Deficitul forţei de muncă

România are în prezent peste 4.800.000 de salariaţi, 345.000 de şomeri şi un deficit de forţă de muncă de circa 150.000 de persoane. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), rata medie a şomajului în ultimele opt luni ale acestui an este de 4%, cea mai scăzută din ultimii 16 ani. Această rată a ajuns în 1999 la un record de 11,4%, după care a început să scadă constant până la valoarea din prezent. Deficitul forţei de muncă în România este estimat a fi între 150.000-200.000 de persoane. Unul dintre motivele acestui deficit este faptul că tinerii sunt daţi la o parte.

Tinerii absolvenţi ignoraţi

“Termini o facultate, iar cand mergi să cauţi un loc de muncă îţi cere să ai vechime în domeniu de câţiva ani. Unde să ne angajăm fără vechime ? Avem doar acei 4-5 ani vechime din facultate, unde ne-am pregătit cu speranţa că vom avea şi noi un loc de muncă decent măcar, dacă nu profitabil. Şi uite aşa devenim fără să vrem şomeri pentru că nu corespundem cerinţelor impuse de angajatori. În schimb, domnii pensionari se instalează cu uşurinţă pe "posturile noastre" pentru că, de ce nu?… ei nu se descurcă cu pensia. Nimeni nu se gândeşte şi la cei care ies de pe băncile facultăţii”, a declarat Ioana Sângeorzan, tânără absolventă de studii superioare şi … fără un loc de muncă în prezent.

Asemeni Ioanei sunt multe alte cazuri, în care tinerii se confruntă cu imposibilitatea de a munci sau chiar şi atunci când o fac, rareori sunt cazurile în care aceştia lucrează în specialitatea pentru care s-au pregătit.

Posturi pe pile

De ce apelează angajatorii la asemenea cerinţe? Dăm exemplu câteva anunţuri: “Societate comercială, angajează agent comercial. Cerinţe:studii superioare în domeniu, experienţă în vânzări, minim doi ani experienţă„. Din două motive: fie că nu au încredere sau timp pentru a explica metoda de lucru tinerilor şi merg pe principiul un om cu experienţă cunoaşte mai multe, fie locul are deja un „ocupant”, care foarte probabil nu corespunde cerinţelor, dar a cotizat din timp pentru un locşor de unde se câştigă bine.
Se pare că în judeţul Bistriţa-Năsăud al doilea aspect se aplică cel mai bine în ocuparea unui post călduţ în diverse instituţii publice. Strategia este simplă. Scoţi la iveală un posat bine plătit, o funcţie importantă, dai anunţ cu privire la locul sau locurile vacante. Toate aceste strategii sunt, să-i spunem, de faţadă, deoarece posturile respective sunt deja ocupate. Pentru a elimina din competitori şi pentru a se putea justifica faţă de cei care cer explicaţii, angajatorii implementează o cerinţă de bază pentru ocuparea respectivului loc de muncă şi anume: vechimea în domeniu de minim opt – nouă ani. Absurd!

 
Şi dacă este să ne oprim doar la instituţiile statului din judeţul nostru, indiferent că vorbim de primării, spitale, poliţie, tribunale, parchete, Instituţia Prefectului sau chiar Consiliul Judeţean, putem vedea că există adevărate clanuri, familii întregi care luicrează în aceeaşi instituţie. Şi ne mirăm că lucrurile nu merg bine în judeţ? Că deseori din culpă medicală este nenorocit un om, că infractorii şi contrabandiştii mişună pe străzi nestingheriţi sau sunt ascunse cu grijă multe alte nereguli… toate aceste aspecte şi multe altele au loc din simplul motiv că se dă posibilitatea unei persoane capabile şi bine prgătite să schimbe ceva. Ai bani… ai parte dacă nu stai pe tuşă sau munceşti ca vânzător într-un magazin. Ne plângem că forţa de muncă şi mai ales absolvenţii de studii superioare au migrat în străinătate. Una din cauze este tocmai faptul că li s-a închis uşa în nas acestor tineri pentru că au vechime în muncă.

DGASPC BN refuză candidaţii
Unul din cazurile de acest gen este întâlnit la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud. După scandalul iscat de cazul asistentei maternale Marcela Făgărăşan, care a omorât un copil de 5 ani pe care îl avea în plasament şi asta sub privirile nepăsătoare ale superiorilor din instituţie, mulţi dintre angajaţi şi-au dat demisia. Astfel au fost scoase la concurs 12 posturi vacante, majoritatea vizând funcţia de asistent maternal. Candidaţii au avut posibilitatea să se înscrie în concurs până la data de 20 octombrie, însă nu a existat nimeni dornic să ocupe un post de asistent maternal. Asta declară angajaţii direcţiei.
Din declaraţile unui proaspăt absolvent al facultăţii de asistenţă socială am aflat că acesta s-a prezentat la DGASPC BN, pentru a se înscrie la concurs în vederea ocupării unui post vacant ca asisitent social. Însă, acolo surpriză! Cu toate că posturile erau vacante, iar instutuţia are nevoie de personal cu studii în domeniu, tânărul, cu totă facultatea lui de specialitate, a fost respins. Motivul? Trebuie vechime de muncă. Întrebarea survine repede: dacă nu lucrează în domeniu, atunci unde să acumuleze băiatul vechime?
În urma unei statistici din luna octombrie 2008 a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă Bistriţa-Năsăud cu privire la locurile disponibile, dintr-un total de 158 de locuri vacante, doar 10 sunt disponibile pentru cei care au absolvit recent studiile superioare. Exemple: pentru funcţia de agent comercial sunt disponibile patru posturi, dintre care doar trei sunt disponibile pentru cei cu facultate, din trei posturi de agent de securitate incinte (magazin, hotel, întreprindere) nu este niciunloc pentru cei cu studii superioare, iar pentru cele nouă posturi de inspectori asigurări, situaţia este asemănătoare – nici un loc pentru cei cu studii superioare.

Elisabeta Ciuta.

3 COMENTARII

  1. Am citit articolul si m-am bucurat ca se mai scrie despre problema tinerilor absolventi de studii superioare, dar ar fii si inbucurator daca s-ar face ceva pozitiv in acest sens. Sunt absolventa a doua Universitati, am incercat sa ma angajez in domeniu, dar acelasi raspuns l-am primit de la d-nele de la resurse umane” se cere experienta”. Am incercat si eu la DGASPC Bistrita si acelasi raspuns, desi indeplineam conditia de specialitate. Pacat ca despre aceste situatii tinerii nu sunt informatii din timpul liceului astfel incat sa nu opteze pentru facultati care sunt „afaceri de familie” sau care sunt „rezervate „.

  2. Cu parere de rau pot sa spun si eu ca este trist cand incepi ca proaspat absolvent fara pile si fara bani sa iti cauti de lucru.Eu m-am inscris la un concurs la ISU pentru un post pe studii medii desi am facultate in speranta ca am mai multe sanse sa intru in sistem , dar mi-au respins dosarul pe motiv ca nu am curs de operator calculator.In cerintele postului era specificat ca trebuie sa ai cunostiinte operare PC nu curs.Eu am terminat Facultatea de Stiinte economice si calculatoare , am facut trei ani de informatica din patru dar se pare ca acest lucru nu a contat.Azi cand din curiozitate am vrut savad cine a ocupat postul constat cu stupoare ca persoana adimisa poarta ace;asi nume de familie cu seful ISU.Sa fie oare o coincidenta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.