Numărul mare al proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor întocmite de către Biroul Disciplina în construcţii Bistriţa-Năsăud pe perioada ianuarie-septembrie 2008 cu privire la construcţiile ridicate ilegal este destul de îngrijorător. Concret, reprezentanţii Primăriei Bistriţa admit că o construcţie ilegalã poate fi autorizată legal ulterior. Modalitatea este folosită de mulţi constructori, care apelează tot mai des la o “portiţă” a legii pentru a ridica imobile fără autorizaţie. Mereu, în urma controalelor inspectorilor din Primărie, constructorii sunt amendaţi, însă odată cu amenda primesc “cadou”, în procesele-verbale de constatare a contravenţiilor, şi “secretul” intrării în legalitate.
Între momentul în care se constată existenţa unei clădiri ridicate ilegal şi cel în care primarul semnează dispoziţia de demolare, legal vorbind este un drum lung. Uneori acest drum devine şi mai anevoios, datorită proceselor ce trenează ani de zile.
Pentru a fi în deplină legalitate, e nevoie de certificatul de urbanism şi de autorizaţia de construire, acte acordate de primărie.
Vasile Moldovan a creat fenomenul
În judeţul Bistriţa-Năsăud, construcţiile ilegale au ajuns un fenomen îngrijorător, recent încălcând legea chiar unul dintre consilierii judeţeni. Având în vedere statisticile, putem preciza că fenomenul – construcţii ilegale – a luat amploare încă de pe vremea fostului edil al oraşului, Vasile Moldovan. Cum se poate ca o construcţie ilegală să fie ulterior transformată într-un imobil cu acte în regulă? Destul de simplu. Fostul primar al municipiului Bistriţa a implementat o regulă destul de uşor de încălcat de cei care construiau în neştire şi pe unde îi tăia capul. Fără niciun act de la primărie, fiecare doritor de o construcţie sau renovare îşi făcea treaba nestingherit. Pus în faţa faptului împlinit, fostul primar dădea o amendă destul de mică şi nesemnificativă proprietarilor şi le preciza secretul pentru a intra în legalitate – cererea pentru autorizaţie şi PUZ adresată Primăriei. Ulterior, construcţiile primeau toate avizele necesare, intrau pe făgaşul normal al legalităţii şi de cele mai multe ori amenzile erau contestate şi neplătite ori plătite pentru că suma era nesemnificativă.
Ovidiu Creţu oferă amenzi usturătoare
Toată tărăşenia a durat însă până la instalarea noului primar Ovidiu Creţu, care are o strategie să-i spunem mai benefică decât a celui pe care l-a înlocuit. Pentru a stopa indisciplina celor care construiesc ilegal, Creţu a pornit cu deviza: cine nu plăteşte nu mai intră în legalitate. Mai precis, cei care construiesc fără documentaţia necesară, vor fi amendaţi, după caz, cu sume destul de mari, iar lucrările vor fi oprite până la plata amenzii şi intrarea construcţiei în legalitate. Ovidiu Creţu este hotărât să ofere “cadou” celor care construiesc ilegal, amenda maximă şi anume un miliard de lei vechi. Scopul? –“Disciplinarea celor care construiesc ilegal, deoarece indisciplina a crescut în municipiu”, a declarat primarul municipiului Bistriţa.
Amenzi date şi neachitate
Cert este că din luna ianuarie până la sfârşitul lunii septembrie au fost amendaţi 61 de proprietari care indifferent că au construit o terasă, o hală sau şi-au modificat construcţia iniţială, au făcut toate aceste lucrări fără a avea toată documentaţia necesară. Valoarea totală a amenzilor aplicate în această perioadă se ridică la suma de 416.000 lei. Însă cum nu toţi cei care au primit o amendă, au şi achitat-o, Primăria Bistriţa a încasat doar 114.000 lei. Din aceşti bani, 100.000 lei este amenda dată consilierului judeţean Ioan Sigartău pentru construirea ilegală a unei hale. Printre firmele datornice primăriei în acest sens, se numără şi: S.C. Prodind S.R.L, S.C. Universal Developments SRL, S.C. Negro Construct SRL. Până şi una dintre cele mai prestigioase construcţii inaugurate recent, care aparţine firmei Casa 8ima, a primit anul trecut o amendă de 30.000 lei. Amenda a fost aplicată pe vremea fostului primar, Vasile Moldovan, pe motiv că autorizaţia de construcţie s-a eliberat pentru o clădire cu două etaje mai puţin decât s-a construit de fapt. Însă, după obiceiul românului de a se întinde mai mult decât îi este permis şi la buna înţelegere dintre Vasile Moldovan şi reprezentanţii societăţii amintite, amenda a fost plătită, iar drept recompensă, fostul primar a oferit firmei o autorizaţie care să cuprindă şi cele două etaje construite ilegal.
Elisabeta Ciuta
faradelege la drumul mare!jenant
am fost primit in audienta daca se poate numi asa (fiinca dom. primar moldovan vorbea intens la telefon) in urma unei sesizari pe care am facut-o referitor la o constructie ilegala pe str. cerbului 21 iar dom. primar mia spus urmatarele:daca eu eram in locul domnului ce a construit ilegal eu ce faceam ? deci abureala nimic concret mia strins mana si mia spus ca o sa vina la fata locului la un pahar cu apa rece dar ia parut bine ca am iesit din birou ca nici pana la terminarea mandatului de primar nu a fost vreau sa atrag atentia actualului primar ca sa laudat in campanie ca usa primarului va fi deschisa nu este asa macar la audientele programate sa participe sa nu trimita inlocuitori sau inlocuitare sa dea dovada ca are putere de munca si sa vegheze la pastrarea legii asa cum a afirmat in campanie
astazi 0312 2008 pe strada cerbului nr 21 au inceput lucrari de constructii adica garaje magazii si mansarde .noi locatarii blocului 2c de pe strada intr. zorelelor ne intrebam sau mai bine zis ma intreb (fiindca eu sunt cel mai afectat)daca este normal sa ne ia lumina , caldura soarelui,fara ca cineva sa gandeasca ma refer la cei care au aprobat asemenea autorizatii de construtie fara sa se uite pe proiect sa vada daca au respectat legea 50 si legea urbanismului de ce nu intervin cei care au aceasta obligatie in urma sezizarii pe care am facuto astazi ci doar intro satamana cel mai repede unde e transparenta domnilor abilitati sa respectati legea