La rândul lor, „capii” social – democraţilor sunt pregătiţi pentru lupta de ocupare a scaunului gol ce l-ar putea lăsa preşedintele PSD.
După intrarea sa în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi acordul semnat cu Partidul Naţional Liberal, candidatul PSD, Mircea Geoană a început să se simtă un preşedinte al României. Şi ca orice preşedinte care se respectă (n. r –neales la acea dată), el a început să facă planuri de viitor, care mai de care mai „picante”.
Astfel, Geoană a planificat în agendă, o întâlnire în luna ianuarie între Guvernul Republicii Moldova şi cel al României, condus probabil de Klaus Johannis. De asemenea, prezidenţiabilul Geoană a anunţat şi personajele care nu îl satisfac şi cărora le va spune „out”, imediat după ce va ajunge la Cotroceni. Pe lista nedoriţilor se numără şi Laura Codruţa Kövesi, procurorul general al României, pentru că „politizarea justiţiei nu este bună pentru ţara noastră”.
Pe lângă toate acestea, în barca social-democrată a început de ceva timp lupta internă de „care pe care”, pentru preluarea frâielor Partidului Social Democrat, asta dacă Geoană ar ajunge în fotoliul mult râvnit de la Cotroceni.
„Ne – preşedintele” României a făcut planuri pentru ianuarie, în Moldova
În ultima săptămână de campanie electorală, încrezătorul candidat la preşedinţia României, Mircea Geoană, a declarat public că i-a propus premierului Vladimir Filat, ca prima întâlnire între Guvernul Republicii Moldova şi cel român, condus de Klaus Johannis, să aibă loc la Iaşi, în luna ianuarie. „I-am propus primului ministru Vladimir Filat ca prima întâlnire între Guvernul Filat şi Guvernul Johannis să fie la Iaşi, în luna ianuarie. Să ne apucăm să reconstruim relaţia cu Republica Moldova, şi să-i ajutam pe fraţii noştri de dincolo de Prut”, a spus liderul social-democrat. Declaraţia a fost făcută de Mircea Geoană, la un miting electoral desfăşurat la Iaşi.
Linguşitor, acelaşi Geoană şi-a manifestat mulţumirea faţă de faptul că Guvernul Republicii Moldova a decis revenirea la limba română. „Vreau să vă spun cât de mândru am fost să văd cum s-a sărbătorit la Chişinău şi în Republica Moldova, după căderea ultimului regim comunist din Europa, cel al lui Voronin, sărbătoarea naţionala a românilor. M-a bucurat să văd liderii democratici venind şi încetând acea propagandă veninoasă şi stalinistă la aşa-zisul romanism cotropitor”, a adăugat candidatul social – democrat.
Schimbarea de oameni, pe agenda lui Geoană
Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, în data de 3 decembrie, candidatul PSD, Mircea Geoană a precizat că nu are de gând să se atingă de şeful DNA, Daniel Morar, dar că o îl va schimba din funcţie pe procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi. „Doamna Kövesi a fost contestată de CSM. A fost pusă acolo cu forţarea regulii de desemnare a unui înalt demnitar. (…). Da, o voi schimba. Instituţiile trebuie să funcţioneze şi politizarea justiţiei nu este bună pentru România. Eu o să cer resurse pentru justiţie”, a precizat liderul PSD, Mircea Goană la doar câteva zile înainte de cel de-al doilea tur de scrutin.
Năstase şi Dragnea, pregătiţi de „vărsare de sânge” pentru şefia PSD
În ultima săptămână de campanie şi în sânul PSD, roiau deja discuţiile despre cine şi cum va prelua şefia PSD, asta dacă Mircea Geoană devine preşedinte al României. Conform unor surse din interiorul partidului, principalii doi pretendenţi la poziţia de preşedinte interimar al PSD ar fi preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase şi secretarul executiv, Liviu Dragnea.
Părerile social – democraţilor legate de această chestiune, sunt împărţite. Fiecare interpretează statutul partidului în favoarea „candidatului” preferat. Potrivit aceloraşi surse din interiorul PSD, miza interimatului ar fi una extrem de mare: cine organizează congresul extraordinar pentru alegerea noului preşedinte de partid, are şanse să conducă PSD. „Se ascute lupta acum. Prefer să nu dau nici o declaraţie oficială în ceea ce priveşte interimatul la partid, pentru că sunt cu ochii pe noi. Lupta se va da între Năstase şi Dragnea, pentru că cine va organiza congresul extraordinar va fi si cel care va înclina balanţa în favoarea lui. Dacă Adrian Năstase va reuşi să devină preşedinte al PSD, are şanse mari ca, după mandatul lui Johannis, să fie numit premier. În altă ordine de idei, Liviu Dragnea este bun prieten cu Mazăre, Oprişan şi Nichita, iar asta contează foarte mult. Dacă Geoană obţine mandatul de preşedinte, lupta pentru şefia PSD va fi una dură”, a declarat un social democrat.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase a declarat public că este pregătit să preia funcţia de preşedinte al partidului pe care îl reprezintă. „Cred că trebuie să-i lăsaţi pe colegii mei să se gândească. Eu m-am gândit deja. Sunt pregătit. Dacă şi colegii mei sunt pregătiţi, e în ordine”, a declarat Năstase în cadrul unei emisiuni televizate.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, susţine însă că dacă Mircea Geoană va câştiga alegerile prezidenţiale, interimatul la conducerea PSD trebuie asigurat în tandem de către Năstase şi Dragnea. „Avem organisme statutare care vor suplini lipsa preşedintelui de partid şi vor asigura interimatul. Există Consiliul Naţional şi Comitetul Executiv al partidului care pot asigura conducerea până la un eventual congres. Este vorba de Adrian Năstase şi Liviu Dragnea care, împreună cu structurile de partid, vor asigura perioada de interimat”.
În schimb, purtătorul de cuvânt al PSD,Victor Ponta este de părere că interimatul îi revine secretarului executiv, Liviu Dragnea. „Conform statului PSD, secretarul executiv are toate atribuţiile să preia interimatul în cazul în care preşedintele Mircea Geoană ajunge la Cotroceni. Preşedintele Consiliului Naţional are atribuiţii doar să prezideze şedinţele bilaterale. Până pe data de 21 decembrie, când Mircea Geoană ar prelua mandatul, dacă ar fi ales ca preşedinte, avem timp să discutăm în Biroul Politic al PSD şi eventual să se organizeze şi un congres extraordinar în primele luni ale anului 2010”, a precizat Ponta.
Toate aceste planuri ale candidatului PSD la preşedinţia României, Mircea Geoană membrii marcanţi ai PSD doritori de funcţii, au fost făcute înainte de alegerile de duminică, 6 decembrie. Cum de multe ori planurile planul nu bate cu realitatea imediată, şansele ca „actorii” PSD să rămână cu buzele umflate sunt destul de mari.
Iulia STUPINEAN
adrian nastase are cel mai mare cap ;dibla ; din romania ,observati …………. si comentati