Noii aliati ai liberalilor din judetul Bistrita – Nasaud sunt membrii Partidului National Crestin Democrat Bistrita – Nasaud (PNTCD BN). Anuntul a fost facut de liderul PNL BN, deputatul Ioan Turc, în cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la sfârsitul saptamânii trecute. Cele doua partide vor încerca sa faca front comun pentru a obtine rezultate cât mai bune în alegerile locale care bat la usa.

Potrivit declaratiei lui Ioan Turc, candidatii PNTCD BN vor participa pe liste comune cu cei ai PNL BN, în urma unei discutii pe care acesta a avut-o cu liderul taranistilor bistriteni, Ioan Chira.
Alianta este una cel putin ciudata, cu atât mai mult cu cât Turc sustine ca nu este vorba de o fuziune sau de vreo absorbtie.
„PNL este profund atasat de valorile democratice si noi consideram ca si PNTCD face parte din aceeasi familie, care, dupa Revolutia din decembrie, a încercat o reformare de fond a societatii românesti. Am avut o discutie cu domnul Chira si, în contextul în care la nivel central se încearca o apropiere de toate formatiunile politice de dreapta, am considerat ca este momentul ca si la nivelul judetului Bistrita-Nasaud sa încercam o coagulare a fortelor care cred în anumite valori. Pe fond, am convenit cu domnul Chira sa mergem pe aceleasi liste la alegerile locale. Cred ca putem sa negociem într-un mod onest, în asa fel încât sa simtim fiecare din ceea ce obtinem din aceasta constructie. (…) PNTCD nu va veni cu liste de partid, candidatii partidului vor veni pe listele PNL si eu cred ca este un mare câstig pentru ambele partide”, a declarat Turc.
Ioan Chira, liderul taranistilor bistriteni, prezent la conferinta de presa a lasat sa se înteleaga ca întelegerea facuta cu liberalii bistriteni are girul de la Centru, cu atât mai mult cu cât este posibil sa vedem curând o astfel de „alianta” si la nivel national. Cu toate ca si-a anuntat intentia de a candida pentru functia de primar în comuna petru rares, unde detine o ferma agricola, Ioan Chira sustine ca nu va renunta la sefia PNTCD BN.
Optimist de felul sau, liderul taranist este foarte convins ca scorul electoral obtinut în 2004, de circa 5%, va fi obtinut si acum de candidatii PNTCD, care, evident, va fi adaugat la procentele preconizate de PNL.
Decizia luata de liderii taranisti de a participa alaturi de PNL BN în cursa pentru locale este una de avarie, acestia fiind constienti ca sansele lor de a obtine singuri un scor bun pentru un fotoliu în consiliile locale sunt aproape nule. Dar cum liberalii sunt creditati cu ceva mai multe sanse, prca, parca umbrela lor îi poate apara de intem,perii. În ceea ce priveste câstigarea vreunei primarii, PNTCD are doar o singura sansa – comuna Petru Rares, unde influenta lui Ioan Chira este una foarte mare asupra locuitorilor. Mai mult, potrivit declaratiilor liderului taranist, acestia au neacoperite 11 unitati administrative. „Sa nu risipim voturile noastre, ci sa le dam unei Drepte autentice, nu unei Pseudodrepte cum e PDL”, a mai spus Chira.
Cu autenticitatea Dreptei la intervalliderii celor doua formatiuni politice au dezvaluit ca toti cei care vor candida pe listele liberale din partea PNTCD vor semna înainte o declaratie de apartenenta la PNL. O singura concluzie se poate trage de aici: vom avea parte de niste hibrizi care joaca, pâna la urma, la doua capete. Mai pe întelesul tuturor, liberalii vor avea în partid taranisti sub acoperire. Mai ales ca acestia declara sus si tare ca, desi vor semna declaratiile de aparteneta politica la PNL, nu vor renunta la partidul lor. Într-un cuvât, vor fi ca iedul care suge de la doua capre. „Noi vom participa în alegeri pe aceleasi liste. Lasati timpul sa discearna, lasati timpul sa sedimenteze. Voi candida pe listele PNL, dar eu voi conduce PNTCD” – a adaugat Chira. Asta daca taranistii vor accepta într-adevar ideea, deoarece riscul este ca PNTCD sa dispara de pe esicherul politic, nu ca ar fi o formatiune, cel putin acum, de luat prea mult în seama.
„Nu facem fuziune! PNTCD ramâne ca entitate”, a tinut sa precizeze si Ioan Turc.
Deci nu e vorba nici de fuziune, nici de absorbtie. Cu siguranta, însa, avem de a face cu un joc politic, fatal cu siguranta cel putin uneia dintre formatiuni.
Un singur aspect uita si Ioan Turc si Ioan Chira, – potrivit legii, persoana care candideaza sub sigla unui anumit partid trebuie sa depuna si o declaratie de apartenenta politica la acesta, declaratie care anuleaza automat adeziunile semnate cu alte partide.
Presedintele PNL BN a mai spus ca listele de candidati vor fi discutate punctual, în functie de influenta fiecarui partid într-o anumita zona a judetului si a adaugat ca detaliile acestei colaborari vor fi definitivate în doua-trei saptamâni, când PNL va semna un protocol cu PNTCD la nivel central.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.