În sfârşit! Momentul mult aşteptat la Bistriţa, s-a produs! La sfârşitul săptămânii trecute, au sosit în municipiu, clopotele Bisericii Evanghelice.
Turnate în cupru şi cositor , şi inscripţionate cu mesaje biblice, cele trei clopote vor suna curând în fiecare dimineaţă, amiază şi seară pentru a-i anunţa de orele zilei pe locuitorii municipiului Bistriţa.

Data de 25 septembrie 2009 va rămâne cu siguranţă o zi importantă din istoria oraşului Bistriţa. Pentru că, în această dimineaţă au fost aduse aici noile clopote ale Bisericii Evanghelice, dar şi ceasurile care vor fi montate în turn.
Cele trei clopote, mare, mijlociu şi mic, au fost transportate din Germania. Ele au fost turnate în atelierele firmei Perner, care, de mai bine de 400 de ani, se ocupă de fabricarea de clopote pentru biserici din întreaga lume. „Marile bijuterii” sunt confecţionate dintr-un aliaj de cupru în proporţie de 76% şi cositor, circa 24%. Ele reprezintă de fapt o donaţie pentru Biserica Evanghelică din partea saşilor bistriţeni. Acestea au fost transportate cu un camion în care se mai aflau două clopote cu o altă destinaţie –Mănăstirea Lupşa, judeţul Alba.
Valoarea estimativă a clopotelor, precum şi a ceasurilor, este de circa 120.000 de euro. Cu mari emoţii, la evenimentul de primire a mult aşteptatului cadou, au venit în întâmpinare Johann Dieter Krauss – preotul paroh al Bisericii Evanghelice, şi Ovidiu Teodor Creţu – primarul municipiului Bistriţa. Alături de ei, cetăţeni ai oraşului au asistat curioşi şi entuziasmaţi la descărcarea clopotelor pe care le-au admirat ca pe un miracol mult aşteptat.

„Tot ce are suflare să-l laude pe Domnul. Aleluia!”

Johann Dieter Krauss – preotul paroh al Bisericii Evanghelice, s-a arătat extrem de emoţionat la vederea noilor clopote ale Bisericii. „Pe 11 iunie 2008 am plâns de supărare. Astăzi plâng de fericire”, a declarat Krauss. Potrivit acestuia, au trecut mai bine de un an şi două luni de când clopotele Bisericii Evanghelice au tăcut, în urma terifiantului incendiu petrecut pe 11 iunie 2008, la Biserica Evanghelică.

„Le-am şi moşit cu domnul primar, în 31 iulie şi acum vedem un vis împlinit”, a afirmat el.
Clopotele au venit însoţite şi de un certificat de calitate elaborat de un expert în clopote, şi au primit ok-ul. „Turnarea a fost foarte reuşită, după părerea turnătorului de clopote. Acum aşteptăm montorul pentru a fi înălţate sus în turn şi pentru a fi montate. Înainte de 11 octombrie, vom avea deja ocazia să le ascultăm, deoarece se va face proba sau, dacă e nevoie, mai multe probe. Pe clopotul cel mare este scris un verset din Noul Testament, din Epistola către Evrei: «Isus Hristos, ieri şi astăzi şi acelaşi în veşnicie!». Pe clopotul mijlociu scrie: «Tot ce are suflare să-l laude pe Domnul. Aleluia!», iar pe cel mic, stă scris «Fiţi răbdători în speranţă şi perseverenţi în rugăciune!». Clopotul cel mic va suna în fiecare dimineaţă, prânz şi seară. În el se vor bate sferturile, jumătăţile, trei sferturile şi orele pline, iar numărul orelor va fi bătut în clopotul mare”, a explicat extrem de emoţionat, preotul Johann Dieter Krauss.

„Lipsea ceva!”

Momentul de descărcare a clopotelor lângă Biserica Evanghelică din Bistriţa nu se putea desfăşura fără privirile şi admiraţia celor ce, în vara anului trecut au asistat cu groază la distrugerea monumentului istoric, mistuit de flăcări. „ Fiind bistriţeancă, făcând liceul aici, eram morţi. Asta înseamnă revenirea clopotelor în oraş pentru noi. Lipsea ceva! Parcă nu eram noi. Exact cum lipseşte ceva din corpul omenesc, aşa au lipsit clopotele pentru oraşul Bistriţa”, a declarat o bistriţeancă, impresionată la vederea clopotelor.

De asemenea, curatorul Bisericii Evanghelice – dr. Karoly Roland, a precizat importanţa refacerii Bisericii Evanghelice la stadiul la care a fost ea iniţial. „Înseamnă ceva foarte mult, şi nu numai pentru noi saşii, ci şi pentru comunitatea din Bistriţa, faptul că se reeditează acest monument la formele iniţiale, cu siguranţă într-o condiţie mult mai bună. Şi va fi ceva ce se va păstra şi peste secole şi va dura. Va arăta acea participare a comunităţii întregi, a Consiliului şi a tuturor celor care au ajutat. Să sperăm că o să finalizăm cu bine”, a spus emoţionat, cu lacrimi în ochi, Karoly Roland.

Gata de montare!

Prezent la marele eveniment a fost şi primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, de asemenea emoţionat. El a declarat că noile clopote vor fi montate săptămâna aceasta de către reprezentanţii firmei care reabilitează Biserica, împreună cu specialistul firmei din Germania, cel care le-a confecţionat. „În continuare, firma executantă a lucrărilor de reabilitare se va ocupa să le ridice în turn. Luni, 28 septembrie, va veni specialistul firmei care a turnat clopotele şi care se ocupă şi de montajul acestora, urmând ca împreună cu muncitorii constructorului să le aşeze pe poziţie, să le centreze şi să le regleze.”, a precizat primarul Ovidiu Creţu.

11 octombrie, zi de sfinţire

Aşa cum a fost anunţat de mai mult timp, în data de 11 octombrie va avea loc ceremonia de sfinţire a noilor clopote ale Bisericii Evanghelice din municipiu. Potrivit precizărilor edilului Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, în data de 11 octombrie va avea loc o slujbă ecumenică de sfinţire a clopotelor Bisericii Evanghelice care va fi coordonată de episcopul luteran din Sibiu, fiind invitate toate cultele religioase din municipiu. Tot atunci vor avea loc la Bistriţa şi alte evenimente precum „Toamna Bistriţeană” şi Festivalul Fanfarelor.
Odată cu sosirea noilor clopote ale Bisericii Evanghelice, toamna pare să se termine mai luminoasă ca niciodată la Bistriţa. Ca o minune şi ca ceva de mult pierdut, foarte curând locuitorii acestui oraş vor auzi cum bat clopotele marelui monument istoric şi cum noul ceas din turn va anunţa că s-a făcut din nou amiază: „Ding! Este ora 12.00!”

Iulia STUPINEAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.