Universitatea Tehnica din Cluj ocupa primul loc într-un clasament întocmit de Agentia Româna de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior. UTCN a câstigat în ultimii ani licitatiie pentru realizarea mai multor proiecte pentru sume fabuloase. De asemenea, Universitatea percepe taxe foarte mari de la studentii sai, desi înca mai apeleaza la Bugetul Ministerului când vine vorba de cheltuieli. „Pe spatele” brandului Universitatii, firmele „de casa” ale unor angajati ai UTCN câstiga unele dintre cele mai importante contracte din Cluj.

Universitatea Tehnica s-a transformat în ultimii ani într-un adevarat centru de afaceri. Cei din conducerea institutiei stiu exact ce sa faca pentru a atrage sume importante. În urma cu câteva luni UTCN a cumparat una dintre cele mai scumpe cladiri din Cluj-Napoca, fostul sediu al Bancii Dacia Felix, încheind astfel unul dintre cele mai scumpe contracte de pe piata imobiliara a zonei.
Institutia a încheiat, la un moment dat, un parteneriat cu Silviu Prigoana pentru construirea un centru pentru refolosirea deseurilor în Apahida. Atunci Prigoana anunta o investitie de 3 milioane de euro pentru realizarea acestui proiect. Tot atunci, rectorul Radu Munteanu afirma ca acest contract nu ar fi altceva decât o pârghie catre accesarea fondurilor structurale.
Anul trecut UTCN a câstigat licitatia pentru realizarea Filarmonicii de Stat în Parcul Central. Pentru acest proiect au fost alocati 1,2 milioane de RON. Pentru acest proiect Universitatea s-a asociat cu Bogart Construct si firma londoneza Paul Gillieron Acoustic Design. În mare în aceiasi formula, UTCN a concurat pentru proiectul viitorului stadion Ion Moina si…a câstigat.

Afaceri universitare învaluite în mister

Desi, potrivit Legii 115/1996 pentru declararea si controlul averii demnitarilor si a unor persoane cu functii de conducere, cadrele didactice cu functii de conducere din institutii trebuia sa îsi depuna periodic declaratiile de avere, pe pagina UTCN nu apare nicio declaratie de gen.
Astfel, nicunul dintre cei care conduc universitatea nu au facut publice afacerile în care sunt implicati sau firmele pe care le detin sau a caror actionari sunt. De asemenea, nu se poate specifica, din aceasta cauza, daca unele dintre contractele institutiei nu ar intra sub incidenta „conflictelor de interese”.
Rectorul Radu Munteanu s-a abtinut sa dea declaratii despre universitate, în acest moment pregatindu-se pentru alegerile pentru un nou mandat la rectorat.
Mircea Petrina însa a declarat ca, prin proiectele existente, „Universitatea încearca sa îsi consolideze reputatia, nu sa câstige bani. Sumele alocate pentru acestea intra în bugetul UTCN si sunt folositi de catre institutie”. El a mai precizat ca din suma alocata pentru stadion aproximativ o treime, adica cca. 126.000 de euro, din cei 378.000 ceruti în licitatie, si ca colaborarea cu subcontractorii este necesara atâta vreme cât „Universitatea nu are angajati care sa poata sa faca aceste desene si ca firmlele respective au acceptat, de fapt, sa lucreze pentru onoarea Universitatii”. El a subliniat ca implicarea UTCN în proiectele comunitatii este doar o dovada a asumarii responsabilitatilor de catre institutia de învatamânt superior cu profil tehnic, a participarii acesteia la viata urbei.

UTCN cucereste Clujul

În ultima perioada universitatea este implicata în mai multe proiecte imobiliare. În spatele celor mai multe dintre acestea pare a sta prorectorul Mircea Petrina care este, în acelasi timp si presedinte al Consiliului de administratie.
În 2007 numele lui Petrina a fost legat de o afacere imobiliara. Acesta, în numele UTCN, a cerut un teren, zice-se, pentru a construi pe acesta blocuri, prin firma fiului sau, Bogart Construct.
Pe respectiva parcela fusesera construite magazine iar prin contractele de subînchiriere, Universitatea încasa sume importante de bani. Desi, în mod normal, terenul nu apartinea doar universitatii ci si administratiei locale, institutia a cerut în instanta terenul. Fostul sef al Directiei de Urbanism din Primarie, arhitectul Adrian Iancu a fost cel care a facut lobby „pro- Universitate”.
De fapt, pentru „simpatia” fatisa a lui Adrian Iancu pentru anumite firme de proiectare si nu numai, acesta a fost cercetat de catre Directia Nationala Anticoruptie.

Singurii nemultumiti- studentii

În ciuda afacerilor universitatii, care, în mod normal ar trebui sa contribuie la „echilibrarea” bugetului, Senatul a decis pentru anul universitar 2007-2008 marirea taxelor de scolarizare. Astfel un student înscris la una dintre sectiile cu predare în limba româna a trebuit sa plateasca 30 de milioane ROL, în loc de 22, la cele cu predare în limba engleza, 32, cu sapte mai mult decât în anul precedent, iar la arhitectura s-a ajuns la o taxa de 40 milioane ROL, fata de  28, cum era în anul precedent. Studentii s-au revoltat împotriva acestor majorari, dar si a faptului ca, asa cum afirmau reprezentantii OSUT (Organizatiei Studentilor din Universitatea Tehnica) ca nu au fost consultati în cadrul sedintei de Senat în care s-a luat decizia.
Respectivele taxe sunt cu mult mai mare decât cele cerute de orice alta institutie din tara de Stat sau chiar din învatamântul superior privat. Studentii au protestat împotriva faptului ca, desi li se cer sume exorbitante ca taxe de scolarizare sau penalizari, ei nu se bucura, de cele mai multe ori, de avantajele unor investitii reale în sedii si camine.  

Tudor Asavoaie
Beatrice Golondzac

La Universitatea Tehnica din Cluj se învârt sume frumoase. Aceasta va obtine 126.000 de euro din cei alocati de Consiliul Judetean pentru stadionul Ion Moina. De asemenea, desi proiectul Filarmonii este în „stand by” momentan si pentru acesta UTCN va lua bani frumosi. Institutia clujeana a încheiat contracte si cu anumiti investitori români la fel de profitabile si a fost considerata de ARACIS cea mai buna universitate din tara.

Taxe de scolarizare pentru anul universitar 2007-2008-exemple-
Universitatea Oradea-Facultatea de Stiinte Economice- zi- 1.600-2.100 RON
-Universitatea „Vasile Goldis” Arad- Facultatea de Inginerie- zi-1.350 RON sau Facultatea de Medicina Generala- 1.620 RON
-Universitatea Valahia-Târgoviste- Stiinte Economice-1.600 RON
Universitatea Tehnica Cluj-Napoca-  3.000- 4.000 RON.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.