Liviu Rusu este candidatul la presedintia Consiluilui Judetean Bistrita-Nasaud din partea Partidului Democrat Liberal. Cu state vechi în acest partid, Liviu Rusu are o experienta vasta în politica, imediat dupa 1990 acesta fiind si primar al orasului Sângeorz-Bai.
În interviul acordat în exclusivitate Gazetei de Bistrita, Liviu Rusu vorbeste despre politica, familie si planuri de viitor.

Gazeta de Bistrita: Domnule Liviu Rusu, în ce an ati intrat în politica si în ce partid?
Liviu Rusu: Dupa 1990 când s-a dorit un an democratic,
odata cu pluripartismul, când nu mai dorea nimeni sa mai conduca primaria, când era un mic haos in fiecare localitate. Am devenit primar numit în acea perioada si am avut un mandat de doi ani. Eram simpatizant al partidului si al lui Ioan Oltean. Administratia în oras cere multa munca, dar totul se poate învata din exercitiu, din zbor. Aceasta cere, însa, o munca titanica. Astfel înveti sa prestezi lucruri de calitate în timp.

Gazeta de Bistrita: Ioan Oltean v-a sustinut de la început?
Liviu Rusu: Între noi s-a legat o camaraderie si apoi o prietenie adevarata cum se poate încheia între doi oameni. A fost ca un al treilea frate. Au existat de-a lungul anilor anumite conjuncturi, dar asta nu ne-a îndepartat sufleteste. Am ramas alaturi de acest om pe care îl stimez, îl respect si îl recunosc ca pe un mare lider al acestui judet.

Gazeta de Bistrita: Care a fost traseul dumneavoastra în cariera politica?
Liviu Rusu: Am avut o singura dragoste: PD, alaturi de care am ramas si nu l-am parasit. Statornicia o consider o calitate umana. Nu accept tradarile, migratiile. Fiecare structura îsi are oamenii ei, ori acest popor, pe care îl iubim neconditionat si nu formal, a avut de-alungul existentei multe tradari. De aici a secatuit padurea din cauza securilor care au tradat si sigur uneori au pozat si în victime. Nu întotdeauna poporul tine cu victimele.

Gazeta de Bistrita: Ati primit cumva oferte si din partea altor partide?
Liviu Rusu: Cariera mea politica a fost cu urcusuri si coborâsuri dar am mers pe drumul drept. Când credeau ca mi se cuvine mie ceva, atunci, bineînteles, au venit cu oferte, dar eu sunt statornic si promisiunile întotdeauna ma lasa rece.

Gazeta de Bistrta: Ati vorbit la lansarea oficiala a dumneavoastra la sefia Consiliului Judetean de o noua optica în conducere. Creionati putin principalele aspecte ale viitoarei administratii Liviu Rusu.
Liviu Rusu: Administratia pe care o voi conduce eu de la 1 iunie vine cu un program si cu o platforma.Deocamdata pot sa spun doar ca va fi o administratie ce va da un respect deosebit cetateanului, de a da un respect Consiliului Judetean. Presedintele acestei institutii este persoana care reprezinta tot judetul, el trebuie sa asculte problemele cetatenilor si sa se implice, nu sa stea la birou cu pixul în mâna. El trebuie sa stie problemele din teritoriu. Noi traim astazi, nu poimâine, nu peste zece ani si noi vrem ca astazi sa ne fie mai bine. Daca o luam pe capitole, începem cu infrastructura, cu cursurile de apa, cu ordinea si curatenia. Curatenia si mediul sunt probleme care ne depasesc si care ne coplesesc. Pe asta ar trebui sa se axeze Consiliul Judetean.

Gazeta de Bistrita: Credeti ca  tinerii candidati vor face fata provocarilor?
Liviu Rusu: Cred în oamenii tineri. Cei care vin de pe bancile facultatilor sunt cei mai destepti. Ei au foarte multe informatii, au multa energie si discernamânt în actiunile de a face bine, de a se afirma. Cu ei voi face performanta.

Gazeta de Bistrita: Îl cunoasteti foarte bine pe Gheorghe Marinescu.Ce îi reprosati?
Liviu Rusu: Îl cunosc de la început, pentru ca am fost colegi. Nu e onorant pentru mine sa-l vorbesc de rau, e un om cu o anumita pregatire. Daca dumneavoastra va plac drumurile pe care circulati si mizeria de pe afluentii râurilor, daca sunteti de acord cum se aplica legile, eu nu pot fi de acord. Lipsa de performanta afecteaza cetatenii, iar patru mandate de presedinte si trei de vicepresedinte sunt mult prea multe. A începe proiecte în campania electorala si a considera ca poti atâtea mi se pare o ignoranta. Daca banii sunt la tine si din generozitate proprie îi împarti primariilor, iarasi nu este un lucru de bun augur. Oamenii percep cel mai bine ce s-a facut în acesti ani si daca se putea face mai mult.

Gazeta de Bistrita: Daca spuneti ca oamenii percep foarte bine de ce credeti ca acesta a fost ales atâtea mandate?
Liviu Rusu: Votul uninominal nu a fost niciodata acceptat de Gheorghe Marinescu, el a candidat ca si consilier. În momentul în care esti ales nu faci administratie doar în acea luna de campanie. În aceasta functie este nevoie de multa munca, de alergare si nu de unul singur, de competitie si de multa transpiratie.

Gazeta de Bistrita: Cum ati reusit sa va convingeti colegii ca sunteti candidatul ideal pentru Consiliul Judetean?
Liviu Rusu: Nu exista în politica forma ideala, toti tindem spre o anumita tinta, fiecare încercam sa ne depasim conditia, depinde ce tinta încearca fiecare sa atinga. Daca te complaci la baza scarii vei ramâne la baza scarii, daca doresti sa fi undeva foarte sus, acolo vei ajunge, totul depinde de individ. Depinde de fiecare cât munceste si de oamenii care îl înconjoara. Probabil ca mai erau si alti candidati, nu pot sa spun niciodata despre mine ca sunt cel mai bun, pentru ca modestia trece uneori pe partea cealalta. Au crezut mai mult în mine, au crezut poate ca as putea sa conduc mai bine judetul, dat fiind faptul si atuul meu ca am fost primar si consilier. Putea sa fie si altul, dar nici unul dintre contracandidatii mei nu au au ramas unde au fost, toti au plecat mai sus.

Gazeta de Bistrita: Care sunt solutiile dumneavoastra cu privire la drumurile si cursurile de apa?
Liviu Rusu: Daca o sa priviti orice drum din judet si localitati, veti observa ca aceste drumuri nu au fost niciodata terminate. În totalitate, nici un drum nu a fost luat în reparatie. Probabil niciodata nu s-a dorit sa se faca reparatii cu toate ca au existat posibilitati si fonduri; nu exista un proiect la ora actuala un program. Exista atâtea posibilitatii de gasi resurse, însa daca doresc sa faca acest lucru acum, este târziu. Ei nu mai pot sa spuna lucrul acesta. Pot sa spuna altii. Împrumuturi din banci care puteau fi rambursate, puteau sa dea un randament. Din pacate avem aceeasi cifra: 400 de drumuri reparate si 400 nereparate, la fel ca la începutul mandatului si ne întrebam ce am facut atâta vreme? Solutiile noastre vor fi exact cu proiecte si cu resurse financiare.

Gazeta de Bistrita: Cum credeti ca va decurge campania electorala?
Liviu Rusu: Cei care au fost în anumite functii si le mai au înca, cu siguranta ca vor desfasura o campanie dura, pe care au si început-o. Trebuie sa nu uite ca, fiecariu om i se poate întâmpla ceva, nimeni nu este perfect. Astfel, se inventeaza multe si se pun în cârca la altii. Ei ce sa spuna când nu au prea multe fapte? Ca vor face un masterplan de nu stiu câte miliarde începând de la toamna? De ce nu au facut pâna acum? Acum este prea târziu, se poate pune în cârca contracandidatului multe mizerii, care devin uneori chiar credibile. Ma întreb de ce atâta ura, patima, pentru ce se doresc sa ramâna la putere când au avut-o si nu au fost în stare sa convinga.

Gazeta de Bistrita: Pe ce se va baza campania dusa de partidul dumneavoastra?
Liviu Rusu: Fiecare încearca sa se prezinte în felul sau si încearca cu mici atentii ca sa atraga cât mai multi simpatizanti. Trebuie gândit ce se poate face în urmatorii ani si trebuie comunicat cu cetatenii, sigur lucruri argumentate si sustinute financiar. Faptul ca vom avea candidati tineri si femei va conta foarte mult în a convinge calitatea umana.

Gazeta de Bistrita: Familia dumneavoastra va sustine în acest demers? Ce este pe primul plan, familia sau politica?
Liviu Rusu: Oricât as poza într-un introvertit si unii ar crede ca politica este pe primul loc, fiercare om normal îsi doreste familie. Familia lasata de la Dumnezeu este ceva peste care nu putem trece. Felul în care ne formam în viata apartine familiei. Ca orice om, am reusit sa am o familie cu doi copii, fata si baiat. Fata absolventa a facultatii de Studii Europene si masteratul la Iasi si Paris. Baiatul student la Arte Plastice, sectia pictura la Cluj-Napoca. Este darul pe care mi l-a dat Dumnezeu. Cred ca sunt alaturi de mine, nu stiu, nu i-am întrebat. De alungul vietii mele si mai ales de când am intrat în politica în totdeauna am simtit ca au suferit sau s-au bucurat alaturi de mine.

Gazeta de Bistrita: Nici unul dintre copii nu va mosteneste abilitatile politice?
Liviu Rusu: Baiatul, fiind fire de artist sigur nu va dori niciodata sa intre în politica. Fata a terminat o facultate cu influente politice si este membra a Partidului Democrat, dar nu as dori ca aceasta sa se afirme atâta timp cât eu sunt în politica … s-ar putea interpreta ca eu încerc sa o ajut. Poate când ma voi retrage, va intra ea.

Gazeta de Bistrita: Cum sunt vazute femeile în Partidul Democrat Liberal?
Liviu Rusu: Am respectat si respect femeia, si din punctul meu de vedere greul familiei îl duce femeia. S-a dovedit ca femeile au capacitate de concentrare prestatie mai buna decât noi, sunt si mai serioase. Trebuie si cântate si iubite de catre noi barbatii. Respect femeia, fiind o valoare.

Gazeta de Bistrita: Cum va veti petrece Sarbatorile de Pasti?
Liviu Rusu: Este o sarbatoare crestina, unde si cei mai crânceni oameni devin sensibili. Cred ca sunt putini care nu au nici un Dumnezeu. Sunt si eu un crestin care crede în Dumnezeu si doresc sa sarbatoresc si eu acesta zi minunata alaturi de cei dragi mie –  sotie si copii. Asta va fi de Învierea si Ziua de Pasti. A doua zi voi fi soldatul fidel al partidului si voi face ceea ce trebuie sa fac.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.