Cel de al 27-lea Centru „Europe Direct” (CED) din România a fost inaugurat la Rodna, în baza unui proiect cofinantat în parti egale de Comisia Europeana si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud. ''Suntem un serviciu local si ne adresam tuturor cetatenilor care cauta informatii despre oricare domeniu de activitate al institutiilor europene. Pe lânga promovarea dezbaterii europene si diseminarea informatiei europene la nivel local, vom constitui si un emitator de feed-back pentru institutiile Uniunii Europene'', au precizat reprezentantii Centrului de informare Europe Direct.

Principalele activitati care se vor desfasura la Centrul „Europe Direct” vizeaza informarea cetatenilor si a mass-media prin acces la surse de informare tiparite, electronice si audiovizuale, sustinerea proiectelor de tip ''retea'' prin facilitarea de parteneriate transfrontaliere, alaturi de organizare si participare la evenimente – zile de informare, târguri, caravane, conferinte si altele. În activitatea sa, CED se va sprijini pe un puternic grup de institutii partenere alese din rândul bibliotecilor locale, liceelor, ONG-urilor, dar si al primariilor din judet. Un important segment de voluntari al centrului îl constituie elevii de liceu, iar relatia cu mass-media a fost descrisa drept una ''privilegiata''.

Finantare si în judet

Comisia Europeana a acordat finantarea pentru înfiintarea unor astfel de centre de informare europeana „Europe Direct” si în judetul Bistrita-Nasaud. Centrul „Europe Direct” reprezinta un centru de informare specializat pe teme europene si va face parte din Reteaua de centre „Europe Direct”, existente în toate statele membre. Institutia Prefectului, Universitatea Babes Bolyai au obtinut din partea Comisiei Europene finantarea pentru înfiintarea unui centru de informare europeana „Europe Direct” în judetul Bistrita-Nasaud. Acesta va desfasura activitati permanente de informare si consultanta pentru toti cetatenii interesati de temele europene. "De asemenea, vor fi organizate activitati de amploare care îsi propun sa aduca pe agenda publica teme de interes, cum ar fi multi-culturalitatea (evenimentul Ziua europeana, conferinte internationale, oportunitati academice si profesionale pentru tineri, informatii europene de interes general – publicarea în presa locala. Proiectul s-a desfasurat pe o perioada de un an, în cadrul unui studiu realizat de Institutia Prefectului – judetul Bistrita Nasaud în liceele bistritene, în cadrul unei campanii de informare, 70% din cei chestionati au afirmat ca doresc sa participe la astfel de întâlniri de informare pe teme europene, ceea ce demonstreaza nevoia tinerilor de informatie europeana.

Servicii oferite de Centrul de Informare „Europe Direct”

Principalele elemente ale programului de lucru al centrului focalizeaza obiectivele specifice circumscrise obiectivului general – constientizarea cetatenilor si a diferitelor grupuri-tinta distincte cu privire la apartenenta la comunitatea europeana. Serviciul de informare privind valorile Uniunii Europene, procesul de integrare, modul de functionare, politicile europene, programe în sensul participarii active la politici si decizii europene; Serviciul de consultanta si asistenta pentru extinderea nivelului de participare la programele de finantare ale Uniunii Europene catre actorii locali si nu în cele din urma, activitati de sensibilizare si animare locala adaptate la grupuri tinta. Centrul „Europe Direct” Bistrita-Nasaud este rezultatul unui parteneriat stabilit între mediul academic, administratia publica si sectorul non-guvernamental, parteneriat care a fost apreciat la nivelul Reprezentantei Comisiei Europene din România.

CED dupa 1996

Centrele Europe Direct s-au dezvoltat în tarile membre UE dupa anul 1996, misiunea lor fiind aceea de a oferi informatii generale în toate limbile oficiale, de a da raspunsuri la întrebarile legate de politicile Uniunii, de a furniza numele, adresele si numerele de telefon ale organizatiilor la care se poate apela pentru informatii specializate, precum si de a asigura consultanta în depasirea problemelor legate de exercitarea drepturilor de cetatean european. În România functioneaza astfel de centre în 22 de judete si în municipiul Bucuresti. Ele pot fi contactate atât la sedii, cât si prin numarul de telverde 00800.678.91011, apelabil din reteaua Romtelecom. Ca urmare a unui proiect depus la apelul Reprezentantei Comisiei Europene în România, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Bistrita-Nasaud a primit o subventie anuala de 23.565 euro, reprezentând 47% din costuri si asistenta tehnica, pentru gazduirea unui centru de informare numit "Europe Direct Bistrita”. Prin acesta se doreste promovarea unei politici coerente de informare-comunicare pentru îmbunatatirea perceptiei publice asupra Uniunii Europene. Centrul "Europe Direct Bistrita” se adreseaza publicul larg din mediul urban si rural, fara discriminare, agentilor economici, organizatiilor nonguvernamentale care pot deveni o forta în transmiterea informatiei, dar si autoritatilor publice care, explica reprezentantii acestui centru de informare, trebuie sa înteleaga politicile Uniunii Europene pentru a face fata schimbarilor de amploare. Centrul va furniza informatii despre cum lucreaza institutiile UE, legislatia europeana, politicile comune pentru fermieri, comert, competitie, protectia consumatorului etc., scheme si programe în domenii ca angajabilitatea, educatia, sanatate, mediu etc., dar si posibilitatile de finantare.

Centru Europe Direct în Rodna

Cel de-al doilea centru de informare "Europe Direct” din judet s-a deschis zilele trecute, în localitatea Rodna. Structura-gazda a acestui organism este Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, iar sediul "Europe Direct” se afla în incinta Centrului de Afaceri din Rodna. Ca si în cazul "Europe Direct” din Bistrita – situat în cadrul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, scopul centrului din Rodna e de a-i familiariza pe locuitorii din zona nu numai cu informatii despre valorile si institutiile europene, ci si despre posibilitatile de finantare si accesare a programelor UE. Cel care va coordona activitatea acestui centru "Europe Direct” din Rodna este Ioan Catalin Paun – actualul director adjunct al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Bistrita – Nasaud.

Centrul de afaceri de milioane de lei

Spatiul oferit Centrului Europe Direct din Rodna s-a realizat cu ajutorul Centrul de Afaceri din localitate, care a fost finalizat la sfârsitul anului 2004 începutul anului 2005. Valoarea la care se ridica investitiile în acest centru de afaceri este de peste 2,3 milioane de lei noi, în investitii fiind incluse toate dotarile si reabilitarea locatiei. La ora actuala, spatiul centrului este ocupat 80% de 14 firme care desfasoara diferite activitati, printre care confectii, comert, un cabinet stomatologic, scoala de soferi si, asa cum am precizat mai sus, Centrul de Informare Europe Direct.
Contactat telefonic, Marian Horga, directorul Centrului de Afaceri a declarat ca „pentru neplata chiriei au fost date evacuate trei firme, care au înregistrat datorii de peste 40 de mii de lei si pe care nu le-au platit nici acum. De asemenea în zilele urmatoare alte doua firme sunt obligate sa paraseasca spatiul pentru ca au datorii de peste 15 mii de lei. Speram ca în zilele urmatoare sa reusim sa contractam o firma din Israel care se ocupa de confectii si tricotaje. Sunt convins ca în curând aceasta îsi va deschide un punct de lucru în spatiile disponibile ale Centrului”, a conchis Horga.

Dotari la Centru Rodna

Centrul "Europe Direct” este dotat cu trei calculatoare conectate la internet, imprimanta, copiator si video proiector, dar si cu numeroase materiale informative despre Uniunea Europeana si programele de finantare. Directorul Ioan Catalin Paun si-a propus ca, prin acest centru, sa dezvolte o retea de comunicare cu primariile din zona, cu serviciile deconcentrate din judetul Bistrita-Nasaud si sa coopteze în diverse actiuni scolile din împrejurimi. Partenerii Oficiului Judetean de Consultanta Agricola în acest proiect sunt: Camera de Comert, Industrie si Agricultura Bistrita-Nasaud, Universitatea "Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, primariile de pe Vaile Ilvelor si Somesului, Prefectura, Consiliul Judetean, Inspectoratul Scolar Judetean. De mentionat ca în tara functioneaza 27 astfel de centre "Europe Direct”, din care doua sunt deja în judetul nostru.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.