Doi pensionari, Ilie Grigore, din comuna Cosbuc judetul Bistrita – Nasaud, si Stefan Tibla, din judetul Maramures, au fost trimisi în judecata de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud dupa ce au procurat acte false pentru alti 16 pensionari în vederea dovedirii unui stagiu mai mare de cotizare la Casa de Pensii.
Cei doi sunt acuzati de savârsirea infractiunilor de înselaciune, uz de fals si complicitate la înselaciune dupa ce au încercat sa obtina bani mai multi la recalcularea pensiilor. Potrivit declaratiei directorului Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud (CJP BN), Ioan Fechete, unul dintre barbati, domiciliat în comuna Cosbuc, a reusit în urma cu aproximativ doi ani sa primeasca pensia marita în baza documentatiei depuse la aceasta institutie, încasând astfel suma de 9.163 lei.
Ulterior, una dintre angajatele CJP BN a despistat câteva adeverinte suspecte prin care se care dovedea stagiul de cotizare la Casa de Pensii. În acel moment, institutia a luat legatura cu cu cei care au emis aceste adeverinte de vechime în câmpul muncii pentru a confirma sau infirma validitatea acestor acte. Evident, banuiala s-a confirmat, respectivele adeverinte, care pareau a fi emise de câteva ocoale silvice din judetele Harghita, Covasna si Maramures erau false. Drept urmare, a fost sesizat Parchetul de pe lânga Judecatoria Bistrita.
Au vrut sa-si mareasca pensia singuri
Dupa ce li s-a confirmat faptul ca pot face uz de fals pentru a primi pensii mai mari, prin acordarea pensiei celui care a încasat aproximativ 9.000 lei, în urma prezentarii unei adeverinte false, 16 pensionari din judet si-au atasat la dosarul care trebuie întocmit pentru a obtine recalcularea pensiei sau pensia propriu-zisa, o adeverinta falsa în speranta probabil ca nu vor fi nici ei descoperiti. Acestia nu au avut, “noroc”, deoarece au fost depistati.
Procurorii bistriteni au stabilit ca pentru actele false cei doi barbati trimisi în judecata au primit de la cei 16 bistriteni, peste 5.500 de euro si aproape 6.000 de lei. Pentru fapta lor, persoanele carora li s-au procurat adeverintele fasele s-au ales si fara bani si cu câte o amenda de 1.000 de lei data pe procurori, care au considerat ca fapta acestora nu prezinta un grad înalt de pericol social.
Purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud, Angela Sângeorzan spune ca cei doi barbati trimisi în judecata au obtinut de la diverse unitati acte necorespunzatoare adevarului privind încadrarea în munca a celor 16 învinuiti. Actele false au fost prezentate Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud în vederea dovedirii unui stagiu mai mare de cotizare si pentru obtinerea unui punctaj mai mare prin recalcularea pensiei. “Faptele au avut loc în cursul anului 2007, cei doi barbati – Ilie Grigore, din Cosbuc, si Stefan Tibla, din Maramures, care s-au ocupat de obtinerea actelor false, au primit de la 16 învinuiti suma de 5.650 de euro si 5.930 lei. În timpul cercetarilor, doi din cei 16 învinuti au murit”, a declarat procurorul Angela Sângeorzan.
Paguba de peste 9.000 de lei
În urma acestei fraude, CJP BN a fost pagubita cu suma de 9.163 de lei, bani încasati de catre unul din pensionari, a carui adeverinta nu a atras, la momentul respectiv, atentia functionarilor. Ancheta declansata de procurori, la sesizarea CJP BN, a stopat astfel celelalte 16 demersuri ilegale si astfel riscul ca institutia sa fie pagubita si cu alte sume a fost evitat.
Conform directorului CJPBN, Ioan Fechete, în momentul în care instanta va decide daca barbatul din Cosbuc este vinovat, acesta va fi nevoit sa despagubeasca institutia, care se va constitui în parte civila, prin returnarea sumei de bani primita ilegal drept pensie.
Cei doi pensionari care au procurat pentru cei 16 pensionari adeverinte ce faceau dovada unei cotizatii neconforme cu adevarul la fondul de pensii, au fost trimisi în judecata, pentru infractiunile de înselaciune, uz de fals si complicitate la înselaciune si risca chiar pedeapsa cu închisoare.
Exista înca un dosar în cercetare
Acesta este cel de-al doilea caz de batrâni care sunt cercetati penal pentru ca au încercat sa însele Casa de Pensii. În 2007, Parchetul de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud a anuntat ca a dispus începerea urmaririi penale fata de 203 pensionari, toti din comuna Chiochis, care obtinut indemnizatie de refugiat pe baza unor declaratii notariale false. La acea vreme, prejudiciul creat se ridica la doua miliarde de lei vechi, batrânii fiind acuzati de înselaciune si fals în declaratii, deoarece în perioada 2004 – 2006 au indus în eroare Casa Judeteana de Pensii prin prezentarea unor declaratii nereale, în vederea obtinerii indemnizatiei de refugiat. Procurorii bistriteni înca nu au finalizat cercetarile în acest dosar, timp în care prejudiciul în aceasta cauza continua sa creasca, deoarece, conform prevederilor legale, o suspendare a platirii a acestor indemnizatiilor nu este posibila decât în momentul pronuntarii unei hotarâri judecatoresti.
Nu au citit Codul Penal
În Codul Penal, art.215, este incriminata infractiunea de înselaciune astfel: “inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 12 ani”. De asemenea, infractiunea de uz de fals este reglementata de acelasi Cod Penal, la art.291 – “folosirea unui înscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscând ca este fals, în vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, si cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda când înscrisul este sub semnatura privata”.
Probabil cei doi pensionari nu au tinut cont de faptul ca risca închisoarea daca folosesc acele adeverinte, sau pur si simplu au fost prea dornici de a face rost de bani cu orice pret.
Dana Pop