Teodor Ovidiu Cretu, membru al Partidului Social Democrat, este noul primar al municipiului Bistrita. Acesta a renuntat la fotoliul de senator pentru a ajuta bistritenii si din dorinta de a transforma micul burg într-un oras european. # Noul primar nu considera o degradare renuntarea la functia de senator în favoarea celei de primar, ba mai mult vrea sa demonstreze tuturor ca poate face foarte multe lucruri valoroase pentru municipiul Bistrita.
Gazeta de Bistrita: Sunteti noul primar al Bistritei. Cum ati cataloga rezultatul alegerilor?
Ovidiu Cretu: Normal. Au fost opt ani de administratie a domnului Vasile Moldovan, iar în mod firesc dupa atâta timp lumea doreste o schimbare. Sigur, sunt cazuri unde primarul a fost revotat si a treia oara, dar acestea sunt cazuri exceptionale. Fireasca era o schimbare.
Gazeta de Bistrita: De ce credeti ca v-au votat bistritenii?
Ovidiu Cretu: Motivele sunt mai multe. M-au votat pentru ca am venit pe linia unui partid puternic, iar oamenii în general vor sa aiba un primar care este sprijinit atât la nivel de judet cât si la nivel central, deoarece ajutând primarul se ajuta si comunitatea. Am avut o consultanta în perioada de campanie efectuata de doi studenti de la Cluj, care a fost foarte buna si inspirata. Cei doi au fost ingeniosi au intuit multe lucruri si au avut multe idei inovatoare pentru campania electorala. De asemenea, m-au votat deoarece am avut o echipa foarte buna în jurul meu. Aici ma refer la organizatia de tineret si organizatia municipala a PSD. Am avut o oferta bazata pe elemente foarte concrete. Ceea ce mi-am propus sa realizez cu bistritenii sunt elemente foarte palpabile, cele cinci obiective pentru Bistrita promise în campania electorala sunt pe cât se poate de realizabile. Sigur, am avut si o relatie foarte buna cu oamenii din zona industriala a municipiului Bistrita. Eu sunt format acolo, alti candidati din zona industriala nu au fost si cred ca oamenii au dorit un primar din acea zona si m-au sprijinit. Au fost de asemenea câteva elemente care m-au favorizat în primul tur al alegerilor, iar în al doilea tur odata cu alianta cu liberalii am beneficiat de o sustinere si mai mare.
Gazeta de Bistrita: Considerati incidentul petrecut la Biserica Evanghelica un motiv pentru care bistritenii l-ar fi “taxat” pe Vasile Moldovan?
Ovidiu Cretu:Cu siguranta l-au taxat pentru asta, nu spun ca pe drept sau pe nedrept. Nu vreau sa comentez acest lucru. Daca nu ar fi fost incidentul, ceea ce ar fi fost foarte bine, probabil câstigam doar cu 800-1000 de voturi diferenta fata de Moldovan Vasile. Lucrurile aratau, pe baza sondajelor, ca voi câstiga batalia, dar nu la diferenta asa de mare. Dupa nenorocirea cu biserica, pot spune ca lucrurile s-au transat.
Gazeta de Bistrita: Cum va veti implica dumneavoasta în remedierea acestei situatii?
Ovidiu Cretu: Ma voi ocupa managerial de acesta problema. O sa am o întâlnire cu cei responsabili, am înteles ca este vorba de un comandament care a functionat sau nu a functionat, voi vedea. Cu cei care lucreaza în prezent la dezafectare am avut deja câteva întâlniri, de asemenea am avut întrevederi si cu reprezentantii sasilor, care au venit special din cauza acestui eveniment si am purtat discutii cu directorul firmei care asigura acum curatarea zonei afectate. Va trebui sa gasim pe cineva care sa faca o expertiza si un program principial de lucrari, pentru a avea niste estimari de costuri. Odata ce primim estimarile vom lucra pe patru directii diferite pentru a strânge banii necesari. Este vorba de rezolvarea situatiei de urgenta, dupa ce se vor evacua toate resturile. Banii vor fi adunati din donatii, atât de la populatie cât si de la persoanele juridice, care au posibilitatea de a renunta la o suma mai mare de bani în folosul Bisericii Evanghelice. Din aceste sume se vor face cele mai urgente lucrari, dupa acestea vom merge pe linia unui proiect cu finantare europeana, finantare de la Guvernul României si de la Guvernul Federal. Voi discuta urmatoarele zile si cu parintele Kraus, care este pionul principal în aceasta cauza. Nu vreau sa se faca cârpaceli de aceasta data, vreau sa rezolvam într-un termen rezonabil, tinând cont si de anvergura lucrarii. Reabilitarea, reparatia, de fapt întreaga lucrare, atât la turn, cât si exteriorul si interiorul bisericii, ascensor în turn, vor avea nevoie de un termen de executare de câtiva ani. Nu spun zece ani, dar nici în doi ani nu se pot termina lucrari de o asemenea anvergura. Vreau ca sa dam biserica în circuitul turistic în forma maxima.
Gazeta de Bistrita: Care vor fi primele schimbari în cadrul Primariei Bistrita acum ca ati fost învestit în functia de primar?
Ovidiu Cretu: Nu intentionez sa fac nicio schimbare în primarie, schimbare referitoare la angajati. În primarie voi schimba mentalitati, atitudini, voi face o administratie mai eficienta si mai responsabila. Voi introduce însa niste rigori suplimentare, iar cei care se adapteaza sunt bineveniti alaturi de mine, cine nu… nu. Nu o sa dau pe nimeni afara pentru ca asa vreau eu sau pentru ca am auzit niste rumori despre anumite persoane. Nu voi face asa ceva. Nu pentru asta am venit aici. Voi lua fiecare serviciu, fiecare directie, fiecare sector în parte si îl voi face mai eficient.
Gazeta de Bistrita: Credeti ca veti gasi nereguli în urma lui Vasile Moldovan?
Ovidiu Cretu: În primul rând nu mi-am propus sa caut nereguli. O activitate îndelungata, cum a avut-o domnul Vasile Moldovan, poate crea lucruri care sa nu fie în regula, însa consider de bun simt sa comand un audit extern pentru primarie si unitatile care apartin de noi. Se va face o verificare acum si nu la sfârsitul anului, când sunt amestecate deja lucrurile. Repet însa, ca voi face acest lucru nu pentru a face o cercetare a activitatilor lui Moldovan, pentru ca nu ma intereseaza acest lucru, vreau doar sa se stie de la ce moment primeste Cretu dreptul la semnatura.
Gazeta de Bistrita: Care vor fi primele proiecte care le veti derula în aceasta functie?
Ovidiu Cretu: Nu pot spune cu exactitate care vor fi primele proiecte. Vor fi proiecte pe termen lung, cum ar fi infrastructura pentru întregul oras, sunt fonduri pentru dezvoltarea retelei urbane, dar voi prelua si proiectele începute de domnul Moldovan Vasile, însa nu numai. Pot fi proiecte începute si de Pavel Popescu sau de Marian Toniuc. Stiu sigur ca exista doua proiecte concepute de Toniuc, care sunt utile si trebuie duse la bun sfârsit.
Gazeta de Bistrita: De ce ati preferat un fotoliu de primar în locul unuia de senator?
Ovidiu Cretu: Nu am fost multumit de cum se deruleaza activitatea în municipiul Bistrita, cum evoluam, cum progresam si cum ne integram în Europa. Mi se pare ca ne-am miscat prea încet, ca ne-am cam poticnit, ca nu am fost suficient de clari. Am dorit sa sustinem pe cineva care are sanse sa îl învinga la alegeri pe Vasile Moldovan, sarcina deloc simpla. S-au efectuat câteva sondaje de opinie, iar cel care a fost desemnat cu cele mai mari sanse de a-l întrece am fost eu. În calitate de presedinte al organizatiei, mi-am asumat aceasta raspundere. Functia de senator nu este o functie usoara, dar este într-adevar mai usoara decât cea de primar. Nu ma afecteaza aceasta schimbare, desi unii au spus ca este o degradare, venirea mea de la Senat la Primarie. Eu nu o consider o degradare, ci o privesc ca pe o responsabilitate care mi-au dat-o cetatenii si o sfidare la care trebuie sa-i fac fata, prin care pot arata ca se pot face în municipiul Bistrita lucruri importante, cu valoare deosebita.
Gazeta de Bistrita: Cum vedeti colaborarea cu Consiliul Judetean al carui presedinte este democrat-liberal?
Ovidiu Cretu: Nu am niciun fel de retinere în a colabora cu Consiliul Judetean. Sper ca Primaria Bistrita sa nu fie marginalizata sau neglijata, lucruri care s-au cam întâmplat pâna acum. Cu domnul Liviu Rusu nu am purtat înca o discutie, dar cred ca lucrurile pot functiona pe fagasul normal. Întind o mâna tuturor care vor sa faca ceva pentru Bistrita, lucru precizat si în camapania electorala. Pe acea vreme, Liviu Rusu era si el în campanie si nu a raspuns corespunzator, dar si-a revenit. Cred ca voi avea o colaborare buna cu el. Este adevarat ca mi-as fi dorit sa fie Marinescu presedintele Consiliului Judetean, deoarece altfel discuti cu o persoana de la tine din partid, însa vointa electoratului a fost alta.
Gazeta de Bistrita: Cum vedeti municipiul peste patru ani când se va termina mandatul dvs. de primar?
Ovidiu Cretu: Peste patru ani municipiul Bistrita va fi unul european. Sunt convins ca în patru ani se vor schimba multe în bine, începând de la infrastructura urbanistica, la locuinte, la circulatie si terminând cu baze sportive si de agrement. Fata Bistritei va fi diferita fata de cea care o are acum.
Gazeta de Bistrita: Într-un saptamânal bistritean s-a scris despre Calin Rus ca ar fi fost omul dumneavoastra. Cum comentati aceasta afirmatie?
Ovidiu Cretu: Nu am dat niciodata mâna cu Calin Rus. Daca cineva face vreo referire la un asemenea lucru greseste totalmente.
Iulia Balazs