Liviu Rusu, secretarul general al PD-L BN, este noul presedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud. Acesta vine la cârma legislativului judetean dupa o domnie de 12 ani a social-democratului Gheorghe Marinescu. Noul presedinte al CJ BN este hotarât ca în mandatul pe care tocmai l-a început sa transpuna în practica promisiunile facute electoratului în timpul campaniei. Liviu Rusu nu ezita sa avertizeze pe cei care nu doresc sa se alinieze cerintelor sale ca vor plati cu capul.

Gazeta de Bistrita: Domnul Liviu Rusu cum va simtiti în calitate de presedinte a Consiliului Judetean?

Liviu Rusu: Sigur functia are importanta ei, ea reprezinta interes pentru cei care m-au ales, bineînteles si pentru mine. Ma simt ca un om normal, nu sunt infatuate, nu sunt marcat. Binenteles, la nivelul acestei functii, voi încerca sa mai dau ceva si în plus. Practic nu-mi schimba mie valoarea ca om. Doresc sa intru în pielea personajului ca presedinte a Consiliului Judetean si sa fac tot ceea ce sta în competenta mea si, de ce nu, sa învat anumite lucruri care desigur s-ar putea sa nu le stiu foarte bine, dar care le voi învata foarte rapid. Nu doresc decât competitie si desigur rezultate foarte bune, performanta într-un cuvânt.

Gazeta de Bistrita: Care vor fi prioritatile dumneavoastra de acum încolo?

Liviu Rusu: Asa cum am precizat si în campania electorala sunt mai multe prioritati, prima fiind infrastructura. Aici amintim de câteva tronsoane de drumuri judetene: drumul de pe Ilve, de pe Strâmba, cel de la Colibita, cel de la Târlisua. Sigur nu se vor face deodata, trebuie luate în atentie si se va lucra pe portiuni. Prioritar în momentul de fata este drumul de pe Ilve. Chiar dupa depunerea juramântului am plecat pe teren si am verificat o parte din infrastructura în zona Becleanului, Nimigei, urmând ca si în zilele urmatoare sa mai verific câteva tronsoane. În privinta drumului de la Colibita va trebui sa facem anumite demersuri pentru a putea fi preluat. La aceasta ora el nu figureaza ca drum judetean, protocolul nefiind semnat. Astfel, vom demara de urgenta preluarea lui de la drum comunal la drum judetean. Apoi urmeaza proiectele si alocarea de fonduri.

Gazeta de Bistrita: Dintre toate proiectele, infrastructura este proiectul primordial ?

Liviu Rusu: El este în atentia mea si a Consiliului Judetean, dar nu numai. Si colectarea deseurilor si reabilitarea retelelor de apa, turismul rural si toate celelalte actiuni prezentate în programul nostru sunt importante. Trebuie sa vedem ce putem face concret în acest an. Apoi sigur vom strucura actiunile noastre si în anii urmatori în functie de resursele bugetare pe care le vom atrage. În acest context, sper sa existe un consens, sa avem cu totii o actiune unitara, astfel încât toti cei care am depus un juramânt si care am dorit sa ajungem în niste functii executive sau deliberative, sa lucram pe acelasi sens de circulatie si nu pe sensuri opuse.

Gazeta de Bistrita: Aveti solutii pentru aceste proiecte?

Liviu Rusu: Solutiile sunt proiectele si actiunile noastre de a atrage resurse financiare. Unele sunt cele bugetare, altele vor fi resursele care se vor atrage din fondurile structurale europene. Începând chiar de luna viitoare, probabil vor fi câteva delegatii care vor pleca la Strassbourg unde va fi o conferinta pe aceasta masura. Bineînteles, vor fi si planurile noastre de zi cu zi de a gasi si alte resurse – fonduri guvernamentale, parteneriate publice private orice ca sa atragem resursele necesare si sa sustinem proiectele propuse.

Gazeta de Bistrita: Cum vedeti colaborarea cu domnul Gheorghe Marinescu, în cazul în care acesta va fi ales vicepresedinte?

Liviu Rusu: Sa asteptam hotarârea consiliului judetean. Eu nu pot sa spun altceva decât ca doresc sa am o colaborare buna cu amândoi vicepresedintii. Dar în mare masura depinde de domniile lor. Daca vor considera ca vor face politica si politicianism în Consiliul Judetean, care are o forma heterogena si, din fericire, numai trei partide, dar care fac politica, trebuie stiut. Sunt si interese politice în actiunile domniilor lor. Trebuie stiut ca cei doi vicepresedinti primesc sarcini de serviciu de la presedintele de Consiliu Judetean. Atributiile lor se dau prin dispozitia presedintelui si se stabilesc de catre mine, la fel si celelalte sarcini care unele se dau în scris, altele nu. E vorba si de colaborarea dintre noi, de faptul cum domniile lor vor sti sa abordeze problemele. Depinde si de mesajul pe care îl dau partidele, de ceea ce cred dumnealor. Unii au experienta, altii probabil nu . Dar, spun un lucru: electoratul a hotarât ca PD-L sa obtina 14 consilieri, PSD 11 consilieri, iar PNL sase. Electoratul a trimis în adormire PSD si pe fostul presedinte care a candidat la functie. A veni si a spune ca nu se poate fara Gheorghe Marinescu este parerea lor, dar ei trebuie sa tina cont de acest dezirat, de hotarârea electoratului care a sanctionat anumiti oameni politici si formatiuni politice. Daca domniile lor doresc acum o alta alianta si nu vor sa stea în opozitia majoritara a Consiliului Judetean, un singur lucru vreau sa spun eu – sunt presedinte ales, presedintele coordoneaza activitatea Consiliului Judetean si semneaza hotarâri. Eu doresc armonie, colaborare, dar în primul rând trebuie sa faca dumnealor acest pas.

Gazeta de Bistrita: Considerati ca va exista o colaborare între consilierii judeteni?

Liviu Rusu:Ramâne de vazut. Depinde de domniile lor. Unii sunt oameni mai vechi cu experienta, altii sunt mai noi. Între noutate si experienta, sigur, vor exista si divergente. Cei noi vor o schimbare a mentalitatii si a modului de lucru, cei vechi vin cu rutina si plafonarea ca ei stiu totul . Eu cred ca întotdeauna vor exista decalaje, spunem una si facem altceva. Chiar si la juramântul depus de mine au fost anumite exprimari care nu era cazul sa fie folosite. În astfel de ocazii trebuie sa fii mai circumscret, sa vorbesti doar ceea ce trebuie sa spui si nu ceea ce ai pe suflet. Rusulica nu a facut o campanie negativa si nu a denigrat pe nimeni, nu am scos niciun cuvânt de ocara niciunuia dintre contracandidati. Altii au facut-o cu prisosinta, iar acum spun ca de fapt lucrurile au stat invers.

Gazeta de Bistrita: În Consiliul Judetean vom întâlni persoane tinere si femei?

Liviu Rusu: Electoratul ne cere. Ne-am saturat de anumiti oamenii sa mai vina si altii. Insistenta de a lua multe mandate, de a dovedi ca tu esti de neînlocuit, parerea mea este ca acest lucru este o hiba, un defect foarte mare. Doua mandate sunt prea putine, pentru unii, iar trei sunt prea multe. Unora li se pare ca sunt de neînlocuit. Daca în doua mandate nu ai dovedit ca te pricepi, nu stiu la ce-ti mai trebuie al treilea.

Gazeta de Bistrita:Este posibila formarea unei majoritatii PDL-PNL?

Liviu Rusu: Orice este posibil pâna la sedinta de constituire a noului consiliu. Toate partidele sunt formate din oameni care pot si mult si putin, depinde de vointa fiecarui om. Sigur, exista si programul partidului, doctrina si interesul de suprematie în judet. PSD considera ca a câstigat alegerile în judet, dar nu ei au câstigat ci PD-L. Ca ei fac aliante si nu vor sa respecte decizia electoratului, aia este altceva. Si probabil vor obtine sanctiunea electoratului. Este o actiune neeleganta. Ne place, nu ne place, asta a hotarât electoratul si trebuie sa respectam aceasta dorinta. Contracandidatii mei au facut si anumite actiuni care nu au fost în conformitate cu legea alegerilor locale. Oferirea unor foloase necuvenite oamenilor mi se pare o sfidare, un cinism. Electoratul nu se cumpara, el se convinge.

Gazeta de Bistrita: În timpul acestui mandate, la distribuirea fondurilor catre primarii se va tine cont de culoarea politica?

Liviu Rusu: Este ideal sa repartizezi în functie de proiectele pe care le are fiecare, în functie de nevoile care exista. Daca nu va fi o repartitie justa, morala, echilibrata, indiferent de culoarea politica, nu se vor oferi fonduri. Nu mergem pe principiul pe al dumitale îl radem ca noi suntem majoritatea. Nu se poate asa ceva! Eu sper sa ajungem la un compromis prin sustinerea tuturor. Nu tine sa jucam alba neagra pe sub masa cum a fost pâna acum, nu mai merge!

Gazeta de Bistrita: Considerati ca domnul Vasile Moldovan a pierdut cârma Primariei Bistrita din cauza incendiului care a afectat Turnul Bisericii Evanghelice?

Liviu Rusu: Am facut armata la pompieri si va pot spune ca s-a lucrat foarte bine atunci. Pompierii s-au întrecut pe sine. Au fost multi gura casca care se bagau în seama si, în astfel de situatii, multi intra în panica, striga, se dau vedete si nu pot face nimic. A fost exploatata situatia. Iar acuma sa gaseasca vinovati trei copii, tine de organizare. Cred ca a fost o mâna criminala, chestiunea a cazut ca o bomba si asta poate fi interpretata. Eu nu ma gândesc ca ar fi provocat acest dezastru vreun partid, dar asa s-a interpretat. Lipsa tehnicii de stingere este o problema guvernamentala. Nu este corect ca oamenii au luat acea atitudine, în fierbinteala, de a învinui pe cineva. Este greu de gestionat si oricum nu cade în sarcina primarului Biserica, dar asta l-a costat pierderea mandatului. Oricum, nimic nu ramâne neplatit în viata aceasta.

Gazeta de Bistrita: Ce nu a facut Consiliul Judetean pâna acum si se putea face?

Liviu Rusu: Consider ca se putea lucra cu o alta viteza pentru a obtine mai multe finantari si putea sa existe o altfel de armonie între vârfuri. În prezent eu îmi doresc sa colaborez cu toti, dar doresc performanta. De acum cine nu se aliniaza cerintelor, pleaca. Aici nu este vorba de o casatorie pe viata. S-a terminat campania, implicit s-a terminat cu plimbarile, cu viata dulce cu mai putina responsabilitate. Trebuie sa ne facem datoria, atât eu, cât si colegii mei fata de judet.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.