Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, a fost celebrată în Năsăud, oraşul academicienilor printr-o serie de manifestări cultural artistice de excepţie.

Alături de administraţia locală, la manifestările prilejuite de sărbătoarea naţională a românilor au luat parte deputatul Ioan Oltean, subrefectul jusdeţului Bistriţa-Năsăud Ioan Păun, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Luca Iancu, directorul AJOFM BN, Doris Moldovan, deputaul liberal clujean Horea Uioreanu şi primarul comunei Vultureni (judeţul Cluj) – Eugen Mureşan.

 

La ora 10.00, lângă Monumentul Eroilor din Parcul Central au răsunat acordurile imnului naţional intrepretat de fanfara din comuna ieşeană Pietriş, după care preoţii năsăudeni au oficiat un scurt Te Deum urmat de discursul primarului oraşului Năsăud, Dumitru Mureşan.

"Ziua de 1 Decembrie a fiecărui an constituie pentru noi toţi, în afara sentimentului naţional şi patriotic pe care ni-l generează, o zi de bilanţ, de analiză a propriilor fapte, în faţa conştiinţei noastre, dar mai ales a înaintaşilor noştri ", a spus primarul Dumitru Mureşan.

În cadrul aceloraşi manifestări prilejuite de Ziua Naţională a României, în oraşul academicienilor a fost dezvelit şi sfinţit bustul lui Alexandru Bohăţiel, căpitanul suprem al Districtului grăniceresc năsăudean, în perioada 1861-1876, deputat în Dieta de la Cluj 1948, Sibiu 1863 şi Pesta 1886. Bustul este o donaţie a deputatului liberal clujean Horea  Uioreanu şi a fost realizat de sculptorul Ilarion Voinea.

În continuarea manifestărilor, sala de festivităţi a Primăriei Năsăud a găzduit simpozionul dedicat lui Alexandru Bohăţiel, eveniment moderat de prof. dr. Lucian Vaida şi prof. Traian Pavelea. Totodată a fost lansat primul volum din "Monografia oraşului Năsăud" în prezentarea prof. univ. dr. Ironim Marţian şi col (r.) dr. Vasile Tutula.

Finalul manifestărilor a fost unul de excepţie, cei prezenţi în sala de festivităţi a Primăriei oraşului Năsăud fiind încântaţi de-a dreptul de evoluţiile cantautorului Florin Săsărman , a ansamblului profesionist "Dor Românesc", de corul Liceului de Muzică Bistriţa –  "Tudor Jarda" şi corul "Excelsior",  de interpreţii de muzică populară Ioan Dordoi, Anuţa Motofelea, Alexandru Pugna.

 

Liana Mureşan

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.