A luat sfârsit si Bacalaureatul. Înca o generatie si-a definitivat studiile medii. Multi dintre absolventii de anul acesta s-au ales, dupa 12 ani de scoala, doar cu o diploma. În rest, bate vântul prin mintea lor.

Îmi aduc aminte ca imediat dupa 1989, multi au fost cei care au blamat învatamântul românesc din acele vremuri. Partial au avut dreptate, dar trebuie sa ne gândim ca nimic în lumea asta nu este perfect. Întotdeauna este loc de mai bine. Cei care s-au perindat prin guvernele aflate la putere în anii de dupa Revolutie au vrut sa se înscrie în istorie prin schimbarile pe care le aduc. Si au reusit. Dar nu toti au facut-o într-un mod onorabil. Afirm asta, deoarece în marea majoritate a cazurilor, cei care au ajuns în vârf au considerat ca predecesorii lor nu au facut nimic bine si, în consecinta, au dorit sa schimbe mai tot, dupa chipul si asemanarea lor.

Învatamântul a urmat acelasi model. Fiecare ministru a venit cu idei nastrusnice, idei care au lasat urme adânci în pregatirea generatiilor de absolventi. Programele supraîncarcate, împartirea aiurea a numarului de ore, functie de profilul pe care elevii îl urmeaza, pregatirea slaba a multora dintre cadrele didactice îsi spun din plin cuvântul, lasând o amprenta vesnica asupra celor care sunt viitorul acestei tari.

Acum, la aceasta sesiune a Bacalaureatului, s-a declansat un mare scandal vizavi de lucrarile absolventilor. În multe judete au fost depistate lucrari scrise în care pasaje întregi au fost copiate din cartile cu rezolvarile subiectelor. Noi, privitorii de pe margine ai acestui spectacol derizoriu, ramânem cu un gust amar. Eu personal nu o data m-am întrebat de ce este nevoie de carti în care sa se regaseasca rezolvarile subiectelor, de ce e nevoie ca înainte de acest examen sa fie cunoscute variantele de subiecte. Da, unii vor spune ca e o mâna întinsa celor care îsi finalizeaza studiile liceale. De acord, însa aceasta metoda nu face decât sa încurajeze lenea si, în cele din urma, intentia de a copia, doar pentru a obtine rezultate mari. Ce rost mai au atunci cei patru ani de liceu si profesorii, daca absolventii primesc mura-n gura ceea ce trebuie sa scrie? Care este nivelul real al cunostintelor dobândite de acesti absolventi în 12 ani de scoala, nimeni nu poate sa spuna cu exactitate. Ba mai mult, majoritatea vor sa-si continue studiile, devin studenti, dar obisnuiti cu frauda îsi continua prostul obicei dobândit în anii anteriori de studii. Referate copiate de pe internet, fituici pregatite cu multa migala pentru examenele scrise din timpul facultatii, lucrari de licenta pregatite de altii si cumparate cu bani grei sunt câteva dintre practicile studentimii de astazi.

Toate acestea merg mai departe în virtutea inertiei si nimeni nu pare a fi vinovat. Deocamdata platesc profesorii supraveghetori, care se fac vinovati de faptul ca au închis ochii si au vrut sa-i vada pe cei care copiaza. Vinovati sunt însa mult mai multi, inclusiv parintii care vor sa-si vada odraslele domni cu carte, fara sa conteze cum obtin acea diploma.

În societatea româneasca a ajuns sa conteze doar faptul ca treci linia de sosire, indiferent de metode – scopul scuza mijloacele. În rest nimic nu mai conteaza!

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.