Adrian Tiberiu Graur, un barbat de 41 de ani, este pus într-o situatie imposibila de un director din Ministerul Economiei si Finatelor, pentru a putea înmatricula o masina. Barbatul si-a petrecut ultimii 20 de ani într-un scaun cu rotile, ramânând paralizat în urma unui accident. El a primit de la câtiva prieteni o masina dotata special pentru persoanele cu handicap pe care însa nu o poate înmatricula pâna nu va avea permis de conducere. O alta varianta ar fi sa plateasca 3000 de euro ca taxa de prima înmatriculare. De luni de zile, barbatul este purtat pe drumuri de la o institutie la alta: legea îi da dreptul barbatului cu handicap sa beneficieze de scutiri la taxa de prima înmatriculare însa o adresa a unui director din Ministerul Economiei îi interzice acest drept.
Un accident nefericit
Pâna în 1989, Adrian Graur a fost un tânar cât se poate de normal. În vara lui ‘89, baiatul a plecat în vacanta la unchiul sau, în Galati, unde a avut loc nefericitul accident. Adrian a decis cu prietenii si verisorii lui sa mearga la scaldat. El a sarit într-un bazin în care însa nu era suficienta apa. S-a lovit de betonul pep e fundul bazinului si si-a fracturat coloana. Cu toata stradaniile medicilor, Adrian a ramas paralizat, “picioarele” lui fiind acum scaunul cu rotile. Tânarul a fost încadrat în grupa I de handicap, având în permanenta nevoie de însotitor. Acum doi ani s-a stins din viata si mama sa, ramânând numai în grija tatalui. De la an la an, baiatul era tot mai deprimat, mai ales ca nu a putut merge nicaieri ani în sir.
Anul acesta, Adrian Graur a contractat un împrumut bancar pentru a-si putea cumpara o masina. Aceasta, dotata special pentru caruciorul cu rotile, a fost cumparata din Germania cu 8.200 de euro.
Ghinoanele se tin lant
Autoturismul a fost adus în luna martie a acestui an si a fost înmatriculata provizoriu.
De atunci, Adrian Graur se chinuie sa înmatriculeze masina, profitând totodata de drepturile pe care i le da legea – de a beneficia de scutirea platii taxei de prima înmatriculare, care în alte conditii ar fi ajuns la 3.000 de euro, suma cu mult peste posibilitatile financiare alte tânarului bolnav.
Adrian Graur a depus o cerere la Finante, pentru a fi scutit de plata acestei taxe, si pe 21 martie, a primit un raspuns pozitiv. În adresa primita de la Biroul Autorizari si Supraveghetori Fiscali din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud o adresa i se spunea ca în conformitate cu Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, “autoturismele special echipate pentru persoanele cu handicap, sunt scutite de plata taxei de prima înmatriculare. Având în vedere ca autoturismul pe care îl detineti marca Volkswagen Caravelle, este echipat cu sistem hidraulic, rampa de acces si spatiu pentru caruciorul rulant, beneficiati de scutire la plata taxei de prima înmatriculare”.
Odata ce s-a vazut cu hârtia în mâna, a finalizat dosarul pentru înmatricularea definitiva a masinii si a ajuns la Serviciul Public Comunitar – Regim Permise de Conducere si Înmatricularea Vehiculelor din cadrul Prefecturii Bistrita-Nasaud. Aici, supriza! A aflat ca nu i se poate înmatricula masina decât daca are permis de conducere.
Angajatii serviciului i-au dat o adresa semnata de un director din cadrul Ministerului Econoniei si Finantelor, din iulie 2007 prin care li se comunica reprezentantilor Ministerului de Interne si Reformei Administrative ca: “în ceea ce priveste notiunea de autoturisme special echipate pentru persoanele cu handicap, aceasta notiune este definita în lege ca reprezentând autoturismele care sunt destinate exclusiv utilizarii de catre aceste persoane”, si ca “întrucât scutirea de aceasta taxa se acorda exclusiv persoanei cu handicap si pentru a evita eventualele abuzuri, consideram ca pe lânga faptul ca autoturismul trebuie sa apartina persoanei cu handicap pe numele caruia se face înmatricularea, ca persoana respectiva trebuie sa detina permis de conducere” se arata în hârtia semnata de directorul Mihai Hura.
În aceste conditii, Adrian Graur este obligat, pe baza unor considerente a respectivului director sa îsi ia mai întâi permisul de conducere si abia apoi sa îsi înmatriculeze masina si sa beneficieze de reducerile cu pricina. Nu conteaza ca Adrian Graur nu se mai poate misca de 20 de ani decât cu ajutorul tatalui sau, în opinia oficialului de la Bucuresti, daca vrea masina, trebuie sa o si conduca.
Barbatul a ajuns în pragul disperarii mai ales ca nu are nici posibilitatea sa achite taxa cu pricina si nici nu poate din punct de vedere medical sa conduca.
“Masina este a baiatului nu a mea. El a primit-o pentru a putea iesi din casa si pentru a se putea plimba. E modificata special pentru el. Dar nu poate sa conduca. Ce facem în aceste conditii? Le îngradim persoanelor cu handicap si dreptul de proprietate? Daca sunt bolnave nu au voie sa aiba chiar nimic?” spune tatal baiatului, Jenica Graur.
Pentru Adrian Graur nici noua varianta a taxei de prima înmatriculare, schimbata de la 1 iulie nu este o solutie: „Ar trebui sa platim, dupa noile tarife 1.800 de euro. Nu avem de unde…”
Ajunsi la capatul rabdarilor si satui sa mai bata pe la usi, cei doi barbati sunt hotarâti sa mearga în instanta pentru a-si gasi dreptatea.
Aurelia Moldovan