Antenele de telefonie mobila amplasate în apropierea mai multor case de pe strada Avram Iancu din orasul Nasaud au stârnit numeroase dispute între operatorii publici de telefonie mobila si localnici. În zona respectiva exista deja trei asemenea antene, iar saptamâna trecuta au început lucrarile pentru amplasarea celei de a patra antene de telefonie mobila.

Vidul legislativ le-a permis operatorilor GSM sa ridice în orasele din România adevarate paduri de emitatoare. Specialistii sustin ca expunerea prelungita la radiatiile emise de acestea poate provoca, în timp, boli incurabile. În UE si SUA legile prevad ca antenele nu se pot amplasa la o distanta mai mica de 150 m de scoli, de spitale si în niciun caz pe blocuri de locuinte. Iar noi, ca o tara care facem parte din UE, ar trebui sa ne conformam cerintelor UE. Însa românii nostri pentru un ban în plus fac anumite compromisuri chiar cu pretul sanatatii lor.

În judetul Bistrita-Nasaud antena GSM de pe bloc sau alte locatii este privita ca o adevarata afacere de locatarii care se bucura ca-si mai pot micsora facturile la întretinere. Efectele pe care antenele le produc nu sunt însa bine definite de autoritati sau operatori. Cert este ca angajatii unor institutii publice care au astfel de dispozitive pe cladiri obtin sporuri salariale.

În prezent, în Romania exista patru operatori publici de telefonie mobila: Vodafone-operator GSM si 3G-UMTS în banda de frecvente de 900 MHz si 2 GHz; Orange-operator GSM 900 MHZ si 3G-EDGE în banda de frecvente de 900MHz si 2GHz; Telemobil (Zapp)-operator CDMA si EV-DO în banda de frecvente de 450MHz si Cosmote-operator DCS în banda de frecvente de 1800MHz.

Mai multi abonati, mai multe antene

Cresterea impresionanta a abonatilor în orasul Nasaud a impus extinderea amplasamentelor antenelor de emisie – receptie GSM (microunde) pe blocurile de locuinte, spital si, mai ales, în apropierea mai multor case de pe strada Avram Iancu. Acoperirea cât mai buna cu semnal în zona orasului este o problema foarte complicata pentru inginerii care raspund de planificarea retelei Orange. Se stie ca ceea ce este pe hârtie nu se potriveste suta la suta cu ceea ce este în teren, loc unde apar reflexii, perturbatii si toata gama de bruiaje posibile. O solutie la problema întâmpinata, reprezentantii Orange au gasit repede. Fara acceptul localnicilor de pe strada Avram Iancu, care locuiesc în aproprierea celor trei antene amplasate deja (Cosmote, Zapp si Vodafone), reprezentantii Orange au facut demersurile legale catre administratia locala si au început instalarea unei antene GSM în imediata apropiere a celorlalte instalate deja. Scopul acestei antene este îmbunatatirea semnalului pentru zona înconjuratoare. Aici încep problemele.

Localnici nemultumiti

Locuitorii de pe strada Avram Iancu au început sa se plânga ca nu mai merg bine televizoarele, radiourile, chiar si telefoanele mobile dar, mai ales, sa acuze stari de oboseala continua, ameteli, dureri mari de cap. Acestia nu vad rostul altei antene atât timp cât semnal pe telefoanele mobile este, considerând de altfel ca noua antena nu poate sa aiba decât efecte negative asupra sanatatii lor.

În privinta interzicerii antenei Orange reprezentanti ai locuitorilor de pe aceasta strada au avut câteva discutii cu conducerea Primariei Nasaud, fara nici un rezultat însa. Oficialii primariei au declarat ca actele depuse de Orange în vederea înstalarii si functionarii antenei au fost legale, motiv pentru care nu exista un motiv întemeiat pentru întreruperea activitatii. Existau anumite zvonuri precum antena care urma a fi amplasata pe strada Avram Iancu este antena aflata pe cladirea spitalului orasenesc si care ar urma sa fie mutata. Elena Serdesniuc, directorul intermar al Spitalului Orasenesc Nasaud, a declarat ca Orange a prelungit contractul pâna la sfârsitul acestui an, concluzia antena GSM nu îsi va schimba destinatia, iar cea de pe strada Avram Iancu fiind a doua Orange din localitate.

Avându în vedere practicile europene referitoare la reglementarea distantei fata de locuinte, amplasarea rationala a antenelor GSM este urmatoarea: 200 de metri distanta fata de spitale, 500 de metri distanta fata de unitati de geriatrie si unitati de învatamânt.

Daca se respecta legea cu privire la amplasarea antenelor GSM, parerile sunt împartite. Directorul executiv de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM), Stefan Ioachim Muresan, a declarat ca „antena GSM Orange are documentatia completa în ceea ce priveste amplasarea, mai precis acestia detin aprobare de la ASP, certificat de urbanism, precum si semnaturi de aprobare de la localnici.” Cât despre sesizarile localnicilor în cauza directorul APM, nu a primit niciun document legat de acest aspect. Contestatii au fost multe doar ca, din cauza proastei informari, oamenii nu s-au adresat unde trebuie. Locuitorii din zona cu pricina sustin ca s-au trezit în fata faptului împlinit, nu li s-a cerut acceptul, iar acum se lupta parca cu morile de vânt si asta doar pentru ca parerea lor nu conteaza. Acestia au fost ignorati atât de operatorii publici de telefonie mobila Orange cât si de lege.

Sanatate pusa în pericol

Cercetarile efectuate de cei de la Institutul pentru Sanatate Publica Bucuresti au scos în evidenta bolile care pot aparea asupra utilizatorilor de telefoane mobile, dar si asupra celor care stau în imediata apropiere a antenelor GSM. Studiul releva o incidenta crescuta a simptomelor de ameteala, oboseala, probleme de memorie pentru aceia care stau în imediata apropiere a radiatilor RF. Alte riscuri pentru sanatate: oamenii de stiinta au raportat si alte efecte ale utilizarii telefoanelor mobile, incluzând aici schimbari în cazul activitatii creierului, a timpilor de reactie si a programului de somn.

Chiar daca Vodafone, Orange, Cosmote si Zapp anunta ca respecta atât legislatia româna în vigoare, cât si normele europene si standardele internationale impuse de organele abilitate, ramâne de vazut care vor fi efectele în timp asupra celor care au ca vecin o antena GSM.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.