Traim într-un judet al mizeriilor de orice natura. Municipiul nu face nici el exceptie.

Bistritenii stau destul de linistiti, deoarece deseurile aruncate de ei sunt ridicate zilnic de SC Urbana SA Bistrita. Asta teoretic, practic lucrurile nu stau chiar asa de bine.

Activitatea de salubrizare în orasele judetului Bistrita-Nasaud se realizeaza prin intermediul a trei societati comerciale si doua Consilii Locale: Beclean si Sângeorz-Bai. Societatile care se ocupa cu salubritatea sunt:-S.C. Urbana S.A. Bistrita; S.C. Codrisor S.R.L. Bistrita; -S.C. GCL S.A. Nasaud.

Activitatile de salubrizare în municipiul Bistrita sunt efectuate de societatea SC Urbana SA Bistrita, conform contractului nr.64/D/2005 de delegare a gestiunii prin concesionarea serviciilor de salubrizare în municipiul Bistrita.

Activitatea de salubrizare a municipiului Bistrita în anul 2007, potrivit raportului fostului primar al municipiului Vasile Moldovan, a constat în maturat manual, maturat mecanic, transport reziduuri stradale, stropit si spalat carosabil, razuit rigole, curatat, transport zapada si combaterea poleiului de pe trotuare – suprafata totala de salubrizat zilnic fiind de 593.383 mp. Procentul mediu anual de executie a lucrarilor de salubrizare a fost de 93,33%. Cel putin acestea sunt datele teoretice. Practic lucrurile nu stau chiar asa.

În lunile martie, aprilie si septembrie 2007 au fost executate lucrari de curatat rigolele, de catre S.C. Urbana S.A., pe o suprafata de 71.392 mp, din suprafata totala concesionata de 108.240 mp.

În perioada martie – septembrie s-au executat lucrari de stropit mecanic de catre S.C. Urbana S.A, pe o suprafata  de 329.346 mp, în fiecare zi lipsita de precipitatii.

Activitatea de curatat, transport zapada si combaterea poleiului de pe trotuare a fost efectuata în lunile ianuarie, februarie, noiembrie si decembrie, timp de 12 zile pe o suprafata de 558.452  mp.

Referitor la punctele de colectare din orasul Bistrita, din totalul de 127 puncte de colectare, S.C. Urbana S.A. a procedat la îngradirea unui numar de 105 puncte. De asemenea, societatea d4e salubrizare a dotat gratuit cu europubele un numar de 3.117 familii în urma încheierii contractelor de salubritate.

Volumul total de deseuri menajere colectate, transportate si depozitate în rampele urbane din judet a fost în luna ianuarie 2008 de 11085 mc. În luna ianuarie 2008, în municipiul Bistrita, S.C. Urbana S.A. a depozitat 5.040 mc deseuri, iar S.C. Codrisor S.R.L. a depozitat 1.180 mc deseuri.

Raiul microbilor

SC Urbana SA, unitatea care ar trebui sa se ocupe de salubrizarea municipiului, uita sa ridice mai des gunoiul dintre blocuri. Astfel de cazuri întâlnim si în zona teraselor de pe strada Bistricioarei precum si în multe alte puncte ale orasului de unde firma de salubrizare a uitat sa mai ridice gunoiul de zile bune. Ca urmare, zonele respective degaja un miros pestilential, ajungând raiul microbilor. Mai mult, chiar lânga mormanele de gunoaie din zona „Lama” se afla un parc de joaca pentru copii. La imensul pericol la care sunt supusi locatarii din zona, dar si copiii care se joaca în parcul de lânga mormanele de gunoaie, reprezentantii SC Urbana SA privesc nepasatori. Nu suntem noi în masura sa hotarâm ce este mai bine, dar e la mintea cocosului ca societatea ar trebuit sa-si faca treaba pentru care încaseaza lunar de la bistriteni bani foarte multi.

"Nu au mai venit sa ridice gunoiul de câteva zile. Uitati si dumneavoastra ce miros este, mai ales pe caldurile acestea. Ne iau banii, fara ca sa presteze serviciu asa cum contractul o cere", a afirmat L.B, un bistritean ce locuieste în zona mai sus amintita.

Curatenie doar la suprafata

Mai mult, în loc sa adune si mizeria care se afla chiar lânga containere pline ochi, angajatii serviciului de salubritate trec cu vederea si nu se mai apleaca pentru a ridica si resturile care nu au mai avut loc în acestea. Vechile containere, care aveau dimensiuni cât de cât mai mari au fost înlocuite cu asa numitele eurocontainere, care sunt si mici ca dimensiune, dar si putine la numar, având în vedere numarul blocurilor pe care le deservesc acestea. Astfel, în zona „Lama”, colectarea gunoiului menajer se face în trei europubele, care sunt folosite de locatarii din peste 15 blocuri, respectiv cu 60, 80 familii într-un bloc, plus trei magazine aflate în zona respectiva. Daca calculam câte apartamente sunt într-un bloc nu mare ne este mirarea de ce cele trei europubele sunt insuficiente pentru câte deseuri se aduna, cu atât mai mult cu cât gunoiul nu este dus zilnic de acolo, potrivit contractului. Reprezentantii Primariei Bistrita sustin ca în astfel de cazuri în care numarul europubelelor sunt insuficiente pentru numarul mare de utilizatori, societatea de salubrizare ar trebui sa ridice deseurile chiar de câteva ori pe zi. Numai ca, asta nu se întâmpla, iar multi bistriteni se plâng de faptul ca deseurile sunt ridicate o data la câteva zile, iar în weekend, sarbatori religioase ori sarbatori legale nu vad urma de angajat al firmei de salubritate. Cu alte cuvinte, SC Urbana SA face treaba de mântuiala, de ochii lumii.

Însa în multe cazuri, însa, nepasarea celor de la salubritate este dublata si de cea a oamenilor care arunca gunoiul pe unde îl taie capul. În cele mai multe cazuri oamenii arunca pe unde apuca si pentru ca europubelele sunt mereu arhipline, dar ne consolam cu ideea ca de pe urma acestora traiesc câini vagabonzi si oamenii strazii.

Contrar celor constatate pe teren, Mariana Oprea, actionarul majoritar al SC Urbana SA, a declarat ca deseurile menajere se aduna zilnic dintre blocuri. Cât despre deseurile care contin electrice si electrocasnice acestea se ridica în fiecare vineri a ultimei luni. În ceea ce priveste pe doritorii de schimbari în locuinta acestia risca sa ramâna cu molozul în casa daca nu depun o cerere pentru ridicarea acestuia catre firma binevoitoare. Dar cum românul nu are prea multa dragoste pentru ce-l înconjoara cu siguranta molozul va dainui saptamâni bune afara pe lânga conainere pâna când cineva se va obosi sa-l ridice Cum nimeni nu face munca în folosul comunitatii, odata facuta cererea catre SC Urbana SA, solicitantul trebuie sa plateasca o noua taxa pentru a beneficia de acest serviciu.

Primaria cu biciul pe Urbana

Oficialii municipalitatii sustin ca pe acest segment activitatea este necorespunzatoare, numarul punctelor de colectare fiind insuficient, iar deseurile neridicându-se sâmbata, duminica si în sarbatorile legale. Pe de alta parte, dintr-un numar de circa 80.000 de locuitori ai municipiului, doar aproximativ 50.000 au semnat un contract de salubrizare corespunzator.

Colectarea deseurilor de la agentii economici si institutii publice cât si de la asociatiile de locatari se face pe baza de contracte de salubritate parafate de SC Urbana SA, taxa perceputa fiind de peste trei lei de persoana în fiecare luna. În acest caz, deficientele serviciului constau în aceea ca lipsesc recipientele de colectare, iar cantitatea facturata se stabileste în urma unei confirmari si nu în baza volumului de deseuri efectiv produs. De multe ori, deseurile menajere de la agentii economici ajung în containerele asociatiilor de locatari, colectarea selectiva a diverselor deseuri fiind ca si inexistenta.

Viceprimarul George Avram, care printre atributiile acestuia se numara si aplicarea masurilor de înfrumusetare si gospodarire a municipiului Bistrita si a Regulamentului de desfasurare a activitatii de colectare, transport si depozitare a reziduurilor urbane din municipiul Bistrita, a declarat ca în ceea ce priveste respectarea contractului de SC Urbana SA “întotdeauna exista loc de mai bine”. “În ceea ce ma priveste cu siguranta nu voi închide ochii la neregulile care au loc, chiar daca am functionat în aceasta institutie. De acum trebuie stat cu biciul pe ei (n.r. – SC Urbana SA) pentru ca acestia sa respecte toate atributiile care le revin comform contractului încheiat”, a mai precizat Avram.

Pe de alta parte, rampa apartinând Urbanei este situata pe malul râului Bistrita, acesta fiind de altfel unul dintre motivele pentru care s-a dispus închiderea ei în anul 2007. Suprafata de depozitare este de 4,9 ha. Depozitul a fost gestionat relativ corect, având o înaltime maxima de 7 m.

Pâna când bistritenii îsi vor goli tomberoanele în viitorul depozit ecologic al municipiului va mai trece cel putin un an, acesta având termen de realizare în anul 2009. Între timp SC Urbana SA are contract cu Primaria Bistrita pentru depozitarea deseurilor menajere generate de locuitorii municipiului pe un teren tranzit, proprietate a Primariei Bistrita care are o suprafata de sub un hectar.

Obiective majore pe anul 2008

Obiectivele administratiei locale bistritene pentru anul 2008 au vizat implementarea sistemului de colectare selectiva pentru cel putin 25% din populatie, în cazul colectarii PET – urilor, si pentru minim 80% din populatie, în cazul colectarii hârtiei, verificarea respectarii legislatiei în domeniul salubrizarii, organizarea a doua campanii semestriale de colectare deseuri de echipamente electrice si electronice – actiune organizata în colaborare cu S.C. Urbana S.A. si cu Directia Integrare Europeana, Strategii, Protectia mediului (DIESPM) din cadrul Primariei Bistrita. Totodata, DIESPM si-a propus identificarea depozitelor necontrolate de deseuri în vederea eliminarii lor si a sanctionarii persoanelor vinovate, organizarea a doua actiuni numite “Luna curateniei” în perioada de primavara, respectiv de toamna. Dar tot degeaba.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.