Recent, Serviciul de Gospodarire a Apelor B.N. a organizat o actiune de sensibilizare a opiniei publice asupra pericolului major si iminent pe care îl reprezinta poluarea apelor, sub un titlu usor glumet” Borsul de aval”.
Poluarea cursurilor de apa este însa în atentia speciala a celor de la Garda de Mediu, care nu au scutit primariile din judet sau pe agentii economici de avertismente ori amenzi, în cazul în care au fost constatate grave abateri.
Reprezentantii Garzii de Mediu au tinut cont de Planul anual de actiune, bazat pe legislatia româna în domeniu si pe directivele europene pe aceasta linie.
Un scurt bilant al activitatilor din acest an
Institutia are în Planul de actiune pe acest an un numar mare de controale – 1098 – dintre care 550 neplanificate. Având în vedere ca în organigrama Garzii sunt opt comisari de mediu specializati pe domenii, iar restul din personal sunt ceea ce pe vremuri numeam ”personal tesa”, putem spune ca acestia îsi îndeplinesc norma.
Din cele 412 controale efectuate deja pâna la sfârsitul lunii mai la 240 de societati comerciale si agenti economici, mai multe dintre acestea s-au soldat cu amenzi cifrate la suma de 4.386 lei.
Neregulile sanctionate au avut ca obiect problematica deseurilor poluante, nerespectarea legislatiei si mai putin probleme de calitatea mediului, care este atent monitorizata si chiar nu a pus probleme deosebite în judet, cel putin în ultima perioada. Comisarul Gabriel Petras a apreciat ca specificul economic al judetului ne fereste de probleme deosebite în aceasta privinta.
În ceea ce priveste depozitarea resturilor menajere chiar avem o problema si nu una simpla, doar ca un salt în aceasta privinta este dependent de o alta problema a românului – educatia sau mai bine spus cei sapte ani de acasa. Nu de putine ori am întâlnit zone, indiferent daca ne referim la mediul urban sau cel rural în care gunoaiele domnesc în liniste. Acestea sunt generate în cea mai mare parte de locuitori si abia apoi de agentii economici. Zonele cele mai afectate sunt cursurile de apa.
Un simplu exemplu este cel al râului Somes, ale carui maluri nu sunt scutite de prezenta a fel si fel de gunoaie. O cantitate mare sunt generate de cei care considera albia o veritabila groapa de gunoi aruncând pur si simplu resturile menajere în apa. Altii, amatori de petrecere a timpului liber si de distractie pe malul râului, la un mic si-o bere, nu se sinchisesc sa-si adune deseurile rezultate si le lasa gramada la locul faptei. Astfel, în locul unui mal curat, avem ocazia sa vedem gramezi de gunoaie, care însa scapa autoritatilor locale, care mai fac curatenie cu ajutorul elevilor în timpul anului scolar, dar si comisarilor Garzii de Mediu.
Exista totusi sperante ca si în acest domeniu lucrurile vor intra pe fagasul normal, în masura în care se va continua cu masurile initiate pe linia colectarii diferentiate a deseurilor, pe categorii. Deocamdata asteptam aparitia mult asteptatului depozit ecologic, care va usura cât de cât misiunea autoritatilor pe probleme de mediu.
Despre zonele cu probleme de poluare
Revenind la problematica apelor curate, se cunoaste faptul ca specificul judetului nostru, cu multe zone împadurite, aduce si efecte nedorite în preocuparile legate de mediul si de calitatea acestuia. Resturile ce deriva din activitatea de prelucrare a lemnului constituie si ele un mare pericol pentru apele curgatoare si mai ales pentru fauna si flora acestora, avem în vedere rumegusul si alte deseuri, care au fost o sursa majora de poluare în ultimi ani. Conform declaratiei comisarului Petras, râurile Salauta, Somesul Mare, în partea superioara, si celelalte râuri au revenit în ultimul timp la situatii ce se pot califica drept bune. Mai sunt, însa, situatii care pot deveni un pericol major depoluare cum ar fi deseurile miniere din rampele din amontele Somesului care nu sunt suficient de bine securizate, si în cazul unor ploi abundente ar putea afecta zona din aval. În aprecierea comisarului Petras baza materiala a Garzii de Mediu asigura comisarilor posibilitatea de a-si îndeplini în bune conditiuni atributiile. Comisarul Patras a tinut sa ne precizeze ca deocamdata se spera ca judetul nostru, si în tara de altfel, sa nu ajunga în situatia de repopula apele sau alte medii ca unele tari cu probleme majore în domeniu.
Alexandru Tohati