S-a hotărât! Anul acesta Zilele Bistriţei se desfăşoară în perioada 17-19 iulie, atât la Bistriţa cât şi la Viişoara. Ca să şi dăm o explicaţie spunem aşa: concertele „stufoase” vor fi pe Pietonalul „Liviu Rebreanu” din Bistriţa iar bâlciul cu mititei, bere şi tarabe de tot felul se va desfăşura la Viişoara, mai exact la Obor. Şi ca să nu fie cu supărare, municipalitatea va pune la dispoziţia bistriţenilor, transport gratuit (pe bani publici), cu autobuzul. Aşa că nu rămâne decât să ne plimbăm la mâncat şi băut în Viişoara, iar la cântat şi dansat pe Pietonal.

Primarul municipiului Bistriţa, Teodor Ovidiu Creţu anunţa încă de anul trecut când făcea campanie, că va aplica această metodă. Adică să mute Zilele Bistriţei în Oborul de la Viişoara pentru a scăpa centrul oraşului Bistriţa de mizeria care rămâne după taifas. Zis şi făcut. Doar că pentru formaţii gen Vama, Cassa Loco (bis de anul trecut), Flalexmy, El Negro şi Grimus, doritorii sunt aşteptaţi pe Pietonal unde nu va fi nici urmă de mici şi bere. Pentru folclor şi fanfare de toate naţiile, s-a ales Oborul de la Viişoara unde e loc „întins” pentru tarabele comercianţilor „loviţi de criză”. Mai exact, vor fi două scene, una mare pe Pietonal iar alta mai mică la Viişoara. Şi pentru ca treburile „să iasă cum or ieşi”, municipalitatea a început amenajarea Oborului şi asfaltarea tronsonului care face legătura între fostul Târg de animale şi Drumul Naţional 17.
Anul acesta, în paralel cu Zilele Bistriţei va avea loc şi o conferinţă cu tema „Patrimoniul local urban”, la care va participa delegaţia germană invitată împreună cu fanfara din Herzogenrath, Germania.

Bani din belşug pentru Zilele Bistriţei

Potrivit primarului Teodor Ovidiu Creţu, anul acesta, pentru Zilele Bistriţei s-a derulat şi un proiect cu finanţare europeană, de mică anvergură, dar care se practică şi în oraşele străine înfrăţite cu municipiul Bistriţa. Aşadar, s-a obţinut o finanţare de aproximativ 11.000 de euro pentru a plăti atât costurile necesare organizării evenimentului, cât şi cheltuielile cu delegaţiile străine care vor sosi atunci. Municipalitatea şi-a permis astfel să invite şi o fanfară din Herzogenrath, Germania. „Am avut reţineri anul trecut şi am limitat numărul la trei, patru persoane, astfel încât să ne permită buzunarul. În acest an însă, am invitat şi fanfara pentru că suportăm costurile din aceste fonduri europene”, a precizat primarul Teodor Ovidiu Creţu. Pe lângă această sumă, din bugetul local s-au mai alocat încă 140.000 de lei, pentru ca municipalitatea să fie asigurată că ceea ce comandă poate să şi plătească. „Suma de 140.000 de lei este prevăzută în buget, astfel că putem să folosim aceşti bani urmând a-i pune înapoi, în momentul încasării.”, a explicat primarul. Sumele adunate ajung undeva la nu mai puţin de 50.000 de euro.

Pentru mici şi bere, la Viişoara cu autobuzul

Potrivit edilului Bistriţei, anul acesta partea de mici, bere, artizanat şi distracţie se va ţine la Viişoara. „Aşa cum am promis anul trecut, această parte nu se va mai desfăşura pe Pietonal şi nici în zona centrală a municipiului”, a precizat Creţu. Tot la Viişoara, pe scena amenajată, formaţiile „neînsemnate” vor susţine diverse spectacole: teatrul de păpuşi, grupul Sincron, fanfara Centrului Cultural Municipal dar şi ansambluri folclorice. Pentru deplasarea bistriţenilor la Zile, municipalitatea va asigura transportul cu autobuze, din sfert în sfert de oră , începând cu 10.00 dimineaţa şi până seara la ora 20.00. Transportul va fi gratuit, plătit din bani publici, evident.

Pentru concerte, „accesaţi” Pietonalul

În acest an, pe Pietonalul “Liviu Rebreanu” din Bistriţa se va amenaja o scenă exclusiv pentru concerte, şi cam atât aici, restul fiind la Viişoara. Astfel, sâmbătă seara, 18 iunie, de la ora 20.00 va începe un concert cu „formaţiile locale care vor să se afirme şi cărora le dăm posibilitatea să apară în public”. Tot sâmbătă de la ora 21.00 vor cânta Gina Pop Band, El Negro şi Cassa Loco. Duminică seara, 19 iunie vor fi prezente, tot pe Pietonal formaţiile: Flalexmy, Grimus şi Vama.

Potrivit primarului Ovidiu Creţu, solistul trupei Vama, Tudor Chirilă revine la Bistriţa după zece ani. „Vama a fost selectată de Consiliul Local al tinerilor care au scos această formaţie pe locul întâi în topul preferinţele lor, şi de aceea am invitat-o la noi.”, a explicat Creţu.

„Zilele” lui 2009 se autosusţin?

Anul trecut suma adunată în urma organizării Zilelor Bistriţei a fost donată pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice. „Atunci, Zilele Bistriţei s-au autosusţinut pentru că aveam controlul şi ştiam ce se întâmplă în zona centrală, ştiam câţi bani vin şi cât putem încasa. Aici, la Viişoara, desigur, că nu avem controlul asupra încasărilor, nu ştim încă cam cât se va putea încasa, dar eu sper ca ceea ce se va aduna acolo să acopere în totalitate cheltuielile. (…). Şi în 2009, Zilele Bistriţei se vor autosusţine, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, adică sumele care le încasăm pentru închirierea spaţiilor publice vor acoperi toate costurile, astfel încât să nu organizăm manifestările de Zilele Bistriţei din bani de taxe şi impozite, ci din ceea ce percepem cu această ocazie. Zilele Bistriţei îşi adună singure bani. Dacă le ţinem ( n. r. – Zilele Bistriţei), cu banii pe care îi adunăm plătim tot, dacă nu le ţinem, nu avem nimic”, a declarat primarul Teodor Ovidiu Creţu.

Formaţii bistriţene pentru bistriţeni!

Anul acesta, cea mai mare parte a formaţiilor care vor concerta de Zilele Bistriţei au în componenţă solişti bistriţeni. Dacă în 2008 i-am avut pe scenă pe cei de la Cassa Loco, anul acesta îi vom avea din nou pe cei de la Cassa Loco. Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu susţine că este important ca formaţiile din zona noastră să fie promovate pe aceste meleaguri: „Eu am spus întotdeauna că prefer să lucrez cu oameni care sunt din zona Bistriţei şi nu mi se pare firesc să lucrez cu cei care nu au legături sufleteşti cu municipiul Bistriţa. (…) Dacă nu îi ajutăm noi, dacă nu îi promovăm de aici, cum credeţi că pot să se promoveze în altă parte?”.

Dintre formaţiile care vor concerta pe Pietonalul „Liviu Rebreanu”, trupa Flalexmy are în componenţă doi bistriţeni, Grimus are trei bistriţeni, iar Gina Pop Band şi Cassa Loco sunt formaţii sută la sută bistriţene. Potrivit lui Creţu, municipalitatea nu a semnat, deocamdată, niciun contract cu Cassa Loco, trupă care deţine şi o agenţie de impresariat: „Avem doar nişte înţelegeri gentlemen agreement. Ne-au trimis un program, l-am discutat în cadrul conducerii Primăriei, informăm Consiliului Local, îl discutăm şi după aceea facem contractele. Deocamdată este vorba despre câteva scrisori de intenţie, dar numai atât”, a explicat Creţu.
Onorariile formaţiilor invitate la Zilele Bistriţei sunt încă secrete, dar primarul Ovidiu Creţu spune că dacă artiştii vor fi de acord, va face publice sumele primite de fiecare formaţie în parte: „Eu o să fac neconfidenţiale aceste contracte ca şi sumă totală, dar dacă trupele respective vor solicita să fie ţinut confidenţial ca să poată să ceară mai mult în altă parte, atunci o să spun doar suma finală, fără să detaliem pe fiecare formaţie în parte”.

Târgul de animale, eliminat treptat

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, consideră că termenul de Obor de la Viişoara nu este ceva specific unui municipiu, fapt pentru care municipalitatea îi va găsi o denumire: „Asta nu însemnă că eliminăm total târgul care se ţinea acolo, dar astfel de târguri de animale nu prezintă interes pentru municipiul Bistriţa. (…) Zona de acolo o vom transforma în altceva. În acest sens am finalizat o parte din lucrările de aducţiune a apei şi a energiei electrice, iar ieslele acoperite care nu au mai fost folosite deloc în ultimii zece ani, le-am demontat .(…) Târgul respectiv va funcţiona în acest an în continuare pentru că nu se modifică nimic, dar cred că importanţa lui va scădea, iar anul viitor voi supune Consiliului Local să renunţăm la târgul respectiv pentru că bistriţenii nu îşi cumpără în general porci sau vaci sau alte animale. Ne adresăm unui număr mare de populaţie care trăieşte în regim de oraş. Desigur că e altceva când discutăm de pieţele agro – alimentare, pentru că toată lumea cumpără legume sau lactate, dar în ceea ce privesc animalele vii nu mai sunt de nivelul nostru.”, se arată convins Ovidiu Creţu.

Deci… concluzia

Zilele Bistriţei 2009 se vor desfăşura în două locaţii, respectiv la Oborul din Viişoara şi pe Pietonalul “Liviu Rebreanu” din Bistriţa. Tarabele cu mici şi bere vor fi amplasate la fostul Târg de animale, iar concertele importante se vor desfăşura seara pe Pietonal, unde nu se va expune nimic, fapt pentru care zona rămâne deschisă circulaţiei. Pentru a şi mânca dar şi cânta, bistriţenii pot opta fie pentru o plimbare gratuită cu autobuzul, fie pentru deplasarea cu propriul autoturism sau, în ultimă instanţă, “pas frumos”, la drumul mare.

Iulia Stupinean

1 COMENTARIU

  1. deci vin niste formatzii de nu mai pot sa ma uit. nici nu o sa ma duc . se inrautatzeste situatia in fiecare an … vrem din nou zilele bistritei in fatza la magura !!! si muzica de calitate .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.