De mai bine de 17 ani un bistritean bate pe usile instantei de judecata pentru a i se face dreptat. Procopie Nutiu, un om în vârsta de peste 70 de ani, spera înca sa-si recupereze pamântul care îi revine de drept si care cândva a fost al parintilor sai. Nimeni nu poate sa-i spuna daca acest vis al sau va deveni si realitate.
Toader Nutiu, tatal lui Procopie Nutiu, a detinut o suprafata de teren de 11 iugare (aproximativ sase hectare) situate, acum foarte multi ani, în imediata apropiere a marginii orasului Bistrita. Cinci iugare din cele 11 primite în total, Toader Nutiu le-a primit în baza Legii 187/ 1945 pentru înfaptuirea reformei agrare, iar celelalte sase le-a cumparat.
Ras de ambele regimuri
Prin anii ‘60, când a început colectivizarea, iar oamenii au fost siliti sa intre în CAP-uri, terenul primit de Toader Nutiu odata cu reforma agrara si cel cumparat i-a fost confiscat de catre regimul comunist. În plus, drept pedeapsa pentru ca nu a înteles de vorba buna si nu vrut sa intre în CAP, ceea ce a primit în 1945 i-a fost radiat din registrul agricol. În aceeasi situatie mai sunt astazi peste o suta de persoane din Bistrita.
Imediat dupa aparitia primei legi a fondului funciar, Procopie Nutiu, mostenitorul de drept al lui Toader Nutiu a început demersurile pentru a intra în posesia a ceea ce a fost a tatalui sau. Astfel, în baza Legii 18/1991, batrânul Procopie a cerut reconstituirea dreptului de proprietate. Comisia municipala, la acea data, nu putea reconstitui acestuia decât suprafata cumparata de tatal sau. În urma verificarilor din registrul agricol cu privire la persoanele împroprietarite în 1945, a rezultat ca titlul de proprietate eliberat lui Toader Nutiu a fost anulat în timpul regimului comunist din anii ’60. Drept urmare, mostenitorului acestuia nu i s-a putut reconstitui dreptul de proprietate pe suprafata respectiva. Asa ca a ramas în calcul doar restul de teren, cele sase iugare, adica trei hectare. Dupa câtiva ani de asteptare, în 1996, lui Procopie Nutiu i-a fost reconstituit dreptul de proprietate, dar nu pentru cele trei hectare, ci doar pentru jumatate din aceasta suprafata, cu care de altfel a fost pus în posesie.
Restul, de 1, 98 ha, supriza, era ocupat. Circa un hectar, situat în ridul Zavoaie de catre SC Moisan Trans, iar restul, situat în Râtul Crainimatului, de Unitatea de pompieri (ISU), teren folosit pâna la un moment dat pentru gospodarirea proprie.
Cu jalba în protap
Astfel, pentru Procopie Nutiu a început un “dans” ametitor prin salile de judecata si nenumarate memorii catre Primaria Bistrita si Prefectura, lucru nu tocmai potrivit pentru vârsta sa. Omul este purtat pe drumuri de aproape 17 ani, fara niciun rezultat multumitor. Cei îndrituiti sa aplice legea se multumesc sa-l informeze ba ca terenul este ocupat cu constructii, ba ca nu au teren disponibil sau ca ar fi, de fapt, terenuri disponibile, dar acestea ar apartine Agentiei Domeniilor Statului, mare parte dintre ele fiind deja concesionate. Primari de la Marian Toniuc pâna la Vasile Moldovan sau prefecti, de la Dorin Popescu pâna la Ioan Szilagyi, s-au multumit sa raspunda în doi peri cu aceleasi fraze parca trase la indigo.
Reprezentantii administratiei locale sustin ca, din cauza neîntelegerilor cu cei de la ADS, nu pot oferi terenuri la schimb oamenilor care-si revendica proprietatile, terenuri de buna calitate.
Batrânul Nutiu spuna ca la un moment dat un angajat al Primariei Bistrita ar fi afirmat – bate saua sa priceapa iapa – ca problema recuperarii fostelor sale proprietati este, de fapt, zonele în care sunt situate acestea. Mai pe întelesul tuturor, acestea sunt vizate de multi potentati ai Bistritei capitaliste. În luna mai 2007, Procopie Nutiu a fost invitat de catre Comisia Municipala pentru a i se oferi teren la schimb, taman în ridul Sigmirului, un teren plin de maracini si neproductiv. Culmea este ca terenul pe care batrânul l-a detinut în perimetrul fostei gospodarii a pompierilor este liber, dupa cum rezulta dintr-o adresa a Primariei Bistrita din februarie 2007. Trei luni mai târziu, i s-a oferit, însa, un lot la Sigmir, în ridul “Caila”. Datorita calitatii proaste a terenului, bineînteles ca omul a refuzat oferta. Cu toate aceastea Comisia municipala “pentru a acoperi aspectele mai delicate ale starii de fapt, prin adresa nr.1392/190/2007 din 1 noiembrie 2007, arata ca în sedinta comisiei municipale din 27 aprilie 2007 s-a aprobat punerea în posesie cu suprafata de 1,98 ha pe raza localitatii Sigmir, ca s-au efectuat masuratori în Sigmir, tarlaua 164/2 parcela 3/1, ca s-a întocmit procesul verbal de punere în posesie nr.1697 din 26 octombrie 2007, pentru suprafata de 1,98 ha”. Drept urmare, instanta nu ia în seama refuzul petentului pentru terenul din Sigmir si da dreptate comisiei municipale.
Carare cu maracini, numita drum public
Cum de omul amarât ghinioanele se tin lant, tot asa se tin si de Nutiu Procopie, ca si cum nesansa de a nu-si obtine mostenirea în totalitate nu ar fi de ajuns.
Una dintre proprietatile care adus multe batai de cap este un teren situate tot în zona Sigmirului, mai precis în ridul “La Soare”, obtinut în baza Legii 18/1990.
Problemele iscate în aceasta zona sunt legate de drumul de acces între proprietati. Multa vreme suprafetele de teren au fost compacte, dar dupa fostii proprietari si-au revendicat terenurile si mai ales dupa vânzarea pe parcele a acestora si aparitia unor constructii a fost nevoie de drumuri de acces. Întâmplator sau nu, unul dintre aceste drumuri trece exact peste proprietatea lui Procopie Nutiu, dar nu oricum, ci împartindu-i suprafta de teren detinuta cum nu se poate mai rau. Din cei aproape 5.800 de metri patrati, 278 nu-i poate folosi sub nicio forma tocmai din cauza acestui drum despre care, culmea, se spune ca e public. Ca sa-si apere proprietatea, anul trecut omul a ridicat un gard. Numai ca, reprezentantii Primariei Bistrita împreuna cu reprezentanti ai Politiei Comunitare au purces, în urma sesizarii unor vecini, la demolarea unei parti din gard, situata chiar la intrarea pe drumul de acces.
Potrivit reprezentantilor administratiei locale, drumul cu cu pricina ar face parte din domeniul public, fiind prevazut în Planul urbanistic al zonei (PUZ) de dinainte de 1990. Desi nici macar cu o carare nu seamana, fiind plina de maracini, portiunea respectiva este numita drum public. De fapt toate terenurile situate în zona respectiva au fost în administrarea SC Agroindustriala SA, pâna la un anumit moment dat.
Asa-zisul drum public servea cândva drept cale de acces celor care lucrau în livada cu pricina. În opinia celor care se aflau la conducerea Primariei Bistrita anul trecut, gardul a fost construit ilegal, fara autorizatie, blocând astfel accesul celorlalti vecini la proprietatile lor. Partea interesanta este ca acest drum a fost trecut în administrarea domeniului public pe când facea parte dintr-o livada si nimeni nu gândea ca în acea zona vor fi ridicate vreodata constructii. Mai mult de atât, pâna de curând zona respectiva facea parte din extravilan.
Solutii exista, cu bunvointa stam mai prost
Pe teren, datele problemei stau altfel decât teoretic. Batrânul spune ca drumul exista doar pe hârtie si, de fapt, nu toti cei din zona respecta asta, fapt ce se vede la fata locului. Mult invocatul drum public are o latime de circa patru metri atât cât poate intra o masina ceva mai marisoara. La aproximativ o suta de metri de la intrare, acest asa zis drum public este blocat de… un gard al unei persoane care si-a ridicat casa în vecinatatea terenului lui Procopie Nutiu. Omului nostru, în schimb, nu i s-a acceptat acelasi lucru. Daca nu ar exista o alta varianta si care nu afecteaza pe nimeni, ar fi de înteles razvratirea vecinilor. Dar aceasta exista, iar daca ar fi acceptata de vecini si de municipalitate, toata lumea ar fi multumita. Batrânul Nutiu este dispus sa cedeze o parte din marginea terenului sau pentru drum, astfel încât suprafata pe care o detine sa nu mai fie sectionata astfel încât sa nu poata fi folosita. Numai ca vecinilor le este mult mai usor sa aiba un drum drept si nu unul cu o cotitura usor de depasit. Administratia locala nu a fost de înduplecat pâna acum. Sperând ca noua conducere îi va face într-un fel dreptate, Procopie Nutiu nu s-a sfiit sa îsi expuna necazurile. Deocamdata s-a ales doar cu promisiunea ca noi alesi se vor deplasa în teren sa observe cu ochiul liber cum sta problema.
Liana Muresan