Societatile comerciale Transmixt, Miliard Impex si omul de afaceri Aurel Danci vor sa construiasca un ansamblu de locuinte pe terenul pe care actualmente se afla autobaza din imediata apropiere a unitatii de pompieri, însa terenul cu pricina este revendicat de mai bine de sase ani de proprietarii de drept. Acestia nu au fost pusi în posesie desi cer acest lucru din anul 2001, timp în care societatea care îsi desfasoara aici activitatea a vândut diferite suprafete de teren celor de la Miliard Impex si Jolt Impex. Ulterior si omul de afaceri Lucian Ungur a devenit proprietar pe o suprafata de teren în aceeasi locatie.

Terenul pe care în prezent îsi desfatoara activitatea SC Transmixt SA este o adevarata mina de aur. Autobaza din imediata apropiere a unitatii de pompieri valoreaza milioane de euro, fapt pentru care mostenitorii de drept vor cu orice pret sa fie pusi în posesie pe vechiul amplasament. Problema este ca, începând cu anul 2000, societatea Transmixt în calitate de proprietar tabular al respectivului teren a început sa vânda diferite suprafete ale imobilului, iar acum obtine si aprobarea PUZ-ului, probabil si a autorizatiei de constructie pentru ansamblul de locuinte. În aceste conditii, chiar daca ulterior cei trei revendicatori ai terenului obtin o hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila în favoarea lor, procedeul prin care vor intra în posesia respectivului teren va fi unul destul de greoi.

Mostenitorii îsi cer drepturile

Vasile si Victor Moldovan, cât si Pacuraru Leontin sunt nepotii defunctei Moldovan, care în anul 1927 a devenit proprietara a terenului pe care este actualmente amplasata autobaza Transmixt. Respectivul teren a intrat în posesia Statului Român în perioada comunista, odata cu valul exproprierilor. Începând cu anii ’90 aici a functionat autobaza care deservea transportul public în comun, iar ulterior, în urma unei hotarâri guvernamentale, societatea a devenit proprietar tabular. Cei trei mostenitori îsi cer drepturile înca din anul 2001, însa nu au fost pusi în posesie nici pâna la ora actuala. Tot pe acelasi amplasament au mai avut drepturi si alte persoane, însa acestea au fost despagubite primind teren în alta parte.

Cei trei nepoti mostenitori tin neaparat sa fie pusi în posesie pe terenul respectiv cât se poate de repede, înainte ca cei trei oameni de afaceri sa ridice amsamblul de locuinte. Acestia sunt constineti, ca dupa realizarea proiectului le va fi mult mai greu sa îsi obtina terenul. În luna martie a acestui an, cei trei au obtinut o sentinta judecatoreasca de la Tribunalul Bistrita, prin care sunt recunoscuti ca mostenitori ai defunctei Nastasia Moldovan si care obliga Comisia municipala Bistrita pentru stabilirea dreptului de proprietate sa solutioneze cazul. Aceeasi instanta anuleaza partial si o dispozitie a ex-primarului Moldovan prin care li se respinge celor trei dreptul la proprietate. Ulterior acesta sentinta este atacata de Primaria Bistrita, tot în timpul mandatului lui Vasile Moldovan, la Curtea de Apel Cluj, procesul continuând pâna în prezent.

Probleme funciare

În ciuda faptului ca celor trei mostenitori li s-a recunoscut dreptul la proprietate de o instanta judecatoreasca, procesul în ceea ce priveste punerea în posesie da semne ca va mai dura multi ani. Între timp cei trei oameni de afaceri primesc semne favorabile din partea municipalitatii în ceea ce priveste construirea ansamblului de locuinte pe amplasametul autobazei. Contactat telefonic primarul municipiului Bistrita, Ovidiu Cretu, sustine în baza legilor în vigoare construirea blocurilor. “Societatea Transmixt a devenit proprietar tabular al terenului pe care se afla autobaza în urma unei hotarâri guvernamentale. Noi, (n.r. – Primaria Bistrita) conform legii 50, avem dreptul si obligatia sa aprobam PUZ-ul si chiar sa eliberam autorizatia de constructie, chiar daca terenul respectiv se afla în litigiu. Daca în timp ce trei obtin o sentinta definitiva si irevocabila în favoarea lor, va trebui sa-si rezolve problemele cu cei de la Transmixt” – a conchis primarul. Un asemenea proces dureaza însa ani în sir, perioada în care ansamblul de locuinte va fi cu siguranta finalizat. În cazul în care mostenitorii, în cele din urma, vor avea câstig de cauza, au trei varinate la dispozitie: obtin despagubiri banesti de la cei trei oameni de afaceri, devin actionari asupra bunurilor de pe terenul în cauza sau cer darâmarea ansamblului si readucerea terenului la forma initiala. Cei trei nepoti mostenitori mai au însa ani buni de procese în fata, pâna sa aiba dreptul la alegerea unei din cele trei variante mai sus mentionate.

Metamorfoza autobazei

Pe amplasamantul pe care se doreste construirea mini-cartierului de locuinte actualmente sunt trei proprietari, fiecare detinând câte o parcela din terenul respectiv. Pe parcela care apartine societatii "Transmixt" SA, administratorul Melente Horoba, vrea sa construiasca trei blocuri cu un total de 319 apartamente. Cele trei cladiri cuprinse în proiect au de asemenea incluse numeroase spatii comerciale, 160 de locuri de parcare supraterane si 180 subterane. Pe a doua parcela, proprietatea SC "Miliard Impex" SRL, Draja Mihai vrea trei blocuri cu demisol, parter cu spatii comerciale, care sa totalizeze 234 de apartamente, dintre care 159 cu o camera si 75 cu doua camere. Pentru aceste imobile sunt propuse de asemenea locuri de parcare în numar de 250, dintre care 107 supraterane si 143 subterane. Pe ultima parcela, apartinând actulamente omului de afaceri Aurel Danci, se propune amenajarea unui bloc cu cinci etaje plus unul retras, de asemenea cu spatii comerciale la parter. Investitia ceva mai mica însumeaza în jur de 14 apartamente cu 18 locuri de parcare. Cei trei afaceristi au mai cuprins în proiectul lor si realizarea de spatii verzi, de locuri de joaca pentru copii, puncte gospodaresti si realizarea unei perdele verzi de protectie înspre proprietatile de pe strada Valer Braniste si zona CFR, cu rol separator.

La ora actuala pe acest amplasament functioneaza înca autobaza societatii Transmix, care odata ce va obtine toate autorizatiile necesare construirii ansamblului îsi va muta sediul undeva în zona noii pasarele, care leaga municipiul de cartierul Viisoara si va demara lucrarile de constructie.

Ramâne de vazut daca si în câti ani li se va face dreptate celor trei mostenitori, timp în care cei trei oameni afaceri dezvolta afaceri imobiliare de milioane de euro.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.