Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii Publice, a initiat o noua hotarâre de Guvern prin care salariul medicilor va creste sau va scadea în functie de o evaluare trimestriala. Initiativa acestuia a provocat un amplu val de comentarii în rândul medicilor deoarece acestia considera ca acest proiect nu poate fi aplicat pâna când nu se vor finanta spitalele cu mult mai multi bani.

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, planuieste o noua metoda de remunerare a medicilor din România. Acesta a initiat o noua hotarâre de Guvern care sustine ca: “Majorarea sau, dupa caz, diminuarea salariilor de baza individuale ale medicilor se face trimestrial dupa executia bugetului de venituri si cheltuieli al sectiei, compartimentului, laboratorului sau serviciului medical, si dupa evaluarea indicatorilor specifici de performanta asumati de seful de sectie, laborator sau serviciu medical prin contractul de administrare si repartizati pe fiecare medic din cadrul structurii respective, inclusiv pentru seful de sectie. Evaluarea trimestriala se face prin acordarea de catre persoanele abilitate, a unui punctaj de la unu la cinci puncte pentru fiecare criteriu”.

Dicizie aspru criticata

Rezultatele evaluarii se apreciaza astfel: daca la 100% din criterii a obtinut punctaj maxim, salariul de baza individual poate fi majorat cu pâna la 50%, daca la 90% din criterii a obtinut punctaj maxim, salariul de baza individual poate fi majorat cu pâna la 25% iar daca rezultatul evaluarii se situeaza sub limitele celor prevazute anterior, adica daca ia punctaj maxim la mai putin de 90% din materii, salariul de baza individual poate fi diminuat cu pâna la 50%. Decizia ministrului a provocat însa un val de comentarii si critici deoarece salariile medicilor nu pot fi marite din moment ce spitalele abia au bani pentru materiale sanitare. Astfel, initiativa Ministerului Sanatatii Publice de a mari salariile medicilor în functie de performante nu are sanse sa fie pusa în practica. Sefii de sectii din spitalele românesti, precum si managerii de spital se plâng ca actul normativ nu este decât o pacaleala electorala si sustin ca, financiar, modificarea salariilor medicilor este imposibila. Salariile medicilor ar urma sa creasca daca din bugetul alocat pe sectii vor mai ramâne bani si pentru a-i recompensa pe medicii care fac performanta. Din cauza fondurilor insuficiente, sefii de sectii din spitale ajung de multe ori sa-si cheltuiasca fondurile înainte de a primi altele noi. În aceste conditii, Ministerul ar trebui sa finanteze spitalele cu mult mai multi bani. “Acest proiect nu se poate materializa la noi în tara în acest moment. Ar fi normal sa se ajunga asa cum a propus ministrul dar nu se poate. De ani de zile se fac câte doua – trei rectificari ale proiectului. Suntem într-o problema care nu se poate rezolva acum. Noi nu avem bugetul repartizat”, declara dr. Sanda Avram, director de Resurse Umane la Spitalul Judetean, Cluj-Napoca.

Vor lua dintr-o parte ca sa puna în alta

Daca maririle salariale vor fi totusi obligatorii, conducerile unitatilor sanitare spun ca vor lua dintr-o parte pentru a pune într-alta. „Pentru a le creste salariile celor care au obtinut punctaje ridicate vor fi, obligatoriu, penalizati alti medici“, declara presei profesorul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din România. Mai mult, doctorii sunt revoltati si din cauza faptului ca vor fi evaluati la comun, aceleasi criterii fiind aplicate atât doctorilor din spitalele mici, de provincie, cât si celor din centrele universitare, unde se abordeaza cazuri complexe. Astfel, specialistii considera ca modificarea salariala în functie de performante ar fi trebuit sa se faca dupa stabilirea gradului de performanta a spitalului. „Trebuie sa se faca si o acreditare a spitalelor. Întâi stabilesti performanta spitalului si dupa aceea performanta doctorului, pentru ca aceasta din urma tine strict de posibilitatile din unitatea sanitara“, sustine de asemenea Vasile Astarastoae. Reprezentantii sistemului sanitar nu sunt de acord nici cu modul în care se face modificarea salariului. Astfel, daca la performanta de 90%, salariul poate creste cu 25%, la un rezultat de 89%, salariul scade cu 50%. Acest lucru înseamna ca vor fi doctori care vor refuza pacienti în stare grava, de frica penalizarii. Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu considera însa ca plângerile reprezentantilor sistemului sanitar sunt nedocumentate. „Majorarile salariale se vor face în limita bugetului care exista în sectii. Acesta este normal sa creasca. Medicii performanti aduc venituri în sectie, iar acestea vor fi folosite pentru majorarile salariale“, a declarat presei ministrul. Acesta a mai precizat ca o evaluare a medicilor diferentiat, în functie de spital, ar fi facut acest act normativ si mai greu de aplicat.

Parti pozitive

Modificarea salariului medicilor în functie de performantele acestora ar putea avea si parti pozitive. Proiectul de lege are la baza o idee buna însa este practic o utopie, fiind greu de realizat în România. În urma cresterii salariale ar fi stimulata concurenta între sectii si medii ar fi mobilizati sa depuna o activitate mai mare, mai ales ca  în situatia de acum acestia au un program de lucru foarte scurt.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.