Ioan Oltean, presedintele filialei judetene a Partidului Democrat-Liberal, îsi pune toate sperantele pentru câstigarea alegerilor din toamna în cei mai proaspeti membri de partid.

Acesta îi vede învingatori pe Ioan Botis si Horatiu Catalano, deoarece, în opinia sa, au un avantaj considerabil fata de ceilalti candidati: au în spate cel mai puternic partid politic din România.

Gazeta de Bistrita: Cum vedeti desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare în judetul Bistrita-Nasaud?

Ioan Oltean: În opinia mea dupa alegerile locale, cele din noiembrie vor fi cel mai important eveniment electoral din ultimii patru ani. Va fi ultima mare batalie pe care partidele politice o vor da pentru accederea în viitorul parlament, fapt pentru care lupta nu va fi deloc una usoara. Campania va fi una în care fiecare formatiune politica serioasa va încerca sa dovedeasca ca merita sa ajunga în parlament si la guvernare. Acest lucru se va întâmpla la nivel national, dar în mod sigur si la cel local. În judetul Bistrita-Nasaud sunt trei partide care conteaza: PD-L, PSD si PNL. Acestea vor fi partidele care vor împarti cele sapte posturi de parlamentari. Sper ca fiecare partid sa manifeste echilibru în campania electorala, sa duca o campanie pozitiva în care fiecare dintre noi sa convingem prin instrumente oneste ca suntem cei mai buni. Cu siguranta nu va fi usor pentru nicio formatiune politica.

Gazeta de Bistrita: Cum explicati ca la doar câteva zile de la aderarea la PD-L a lui Ioan Botis si Horatiu Catalano , acestia obtin numiri pentru colegii? Ba mai mult Catalano este numit si secretar general interimar în urma demisiei lui Vasile Moldovan.

Ioan Oltean: Horatiu Catalano a fost un apropiat al Partidului Democrat înca de pe vremea când era inspector scolar general, în sensul ca am colaborat foarte bine în dezvoltarea unor proiecte la nivelul întregului judet. El era o rezerva a Partidului Democrat, care astepa momentul lansarii. Eu consider alegerile parlamentare momentul oportun pentru ca Horatiu Catalano sa iasa la iveala si sa intre cu acte în regula în partid.

În ceea ce îl priveste pe Ioan Botis, el este un prieten foarte bun de al meu, pe care întotdeauna l-am admirat pentru modul în care a facut politica. El a plecat din PSD cât acesta partid era la guvernare, dupa care s-a ocupat foarte bine de gestionarea Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, ridicând-o la parametri foarte înalti. În acea perioada nu a chochetat cu niciun partid politic pentru a-si mentine pozitia, fiind mentinut la conducere pentru profesionalismul de care a dat dovada. În primavara am avut o discutie cu el si am cazut de comun acord ca acesta este anul în care el trebuie sa reintre în politica. Nu s-a întâmplat din motve obiective intrarea lui în politica la alegerile locale pentru functia de primar, ci s-a întâmplat acum când el va candida pentru functia de deputat la Colegiul numarul 1 Bistrita. Sper sa nu fi gresit în alegerea pe care, atât eu, cât si partidul am facut-o. Noi am considerat ca sansele cresc odata ce detii o functie mai înalta în partid, acesta este motivul pentru care l-am ales pe Catalano secretar general interimar. Este foarte probabil ca si Botis va primi o functie care sa-l mobilizeze mai mult în campania electorala.

Gazeta de Bistrita: Ce sanse au cei doi în fata lui Turc si Moldovan, respectiv Tintean si Parasca?

Ioan Oltean: Într-o competitie, fie ea si electorala, fiecare candidat are sanse. Noi credem ca Ioan Botis si Horatiu Catalano pleaca cu un avantaj substantial pentru ca sunt sustinuti de cel mai puternic partid politic din România. În judetul Bistrita-Nasaud, prin prisma rezultatelor obtinute la alegerile locale, Partidul Democrat-Liberal este detasat cel mai bun partid politic. Din aceste motive noi credem ca toti candidatii partidului pleaca cu un avantaj fata de oricare alt candidat. Daca vor sti sa foloseasca acest avantaj printr-o campanie electorala pozitiva si constructiva sansele lor se vor materializa prin obtinerea unui mandat.

Gazeta de Bistrita: Din ce motive s-a renuntat la numirea lui Vasile Moldovan pentru functia de senator?

Ioan Oltean: Este adevarat ca Vasile Moldovan si-a depus initial candidatura pentru una din functiile posibile, cea de deputat sau senator, în unul dintre colegii. În urma discutiilor avute cu Moldovan, am apreciat amândoi ca este mai bine pentru partid ca el sa nu candideze în acest moment. El va ramâne un actor extrem de activ în campania electorala. Vasile Moldovan este un om care a avut o imagine buna la nivelul municipiului Bistrita si o imagine foarte buna în judet. Aceasta imagine noi vom încerca sa o transferam candidatilor nostri prin participarea directa a lui Vasile Moldovan în actul de campanie electorala, în calitate de activist si nu de candidat.

Gazeta de Bistrita: Din ce motive cere PD-L candidatilor sai sa îsi autofinanteze campania electorala? A saracit partidul?

Ioan Oltean: Noi am anuntat ca este posibil ca la nivelul judetului Bistrita-Nasaud sa se faca o campanie electorala relativ buna, la nivelul unui colegiu, cu sume de 20.000-30.000 de euro. Nu am spus niciodata ca fiecare candidat va trebui sa depuna aceasta suma. Costurile se pot ridica la aceste sume. Fiecare candidat va trebui însa sa aiba neaparat o contributie financiara la aceste cheltuieli de campanie. Mi se pare firesc ca în cazul în care au anumite posibilitati financiare sa contribuie si ei, degrevând astfel partidul de aceste cheltuieli. Nu am stabilit înca ce înseamna aceasta contributie. Cu siguranta vom avea candidati a caror contributie sa fie minima sau sa lipseasca cu desavârsire, pentru ca aceasta conditie este subsidiara. Prima conditie este sa avem oameni care sa aduca voturi pentru ceea ce sunt ei ca persoana, prin realizarile lor, iar contributia financiara este subsecventa în masura în care ei dispun de o asemenea posibilitate. Contributia financiara va trebui depusa înainte si nu dupa campania electorala, pentru ca majoritatea platilor se fac mai usor înainte si nu dupa campanie.

Gazeta de Bistrita: Unde îl vedeti pe Ioan Botis, în cazul în care pierde alegerile? El a declarat ca nu se va mai întoarce sub nicio forma la AJOFM.

Ioan Oltean: Exludem o asemenea alternativa. Nu vreau sa presupun asa ceva nici prin absurd. Ioan Botis a fost nominalizat de noi ca sa câstige, nu ca sa piarda. Botis va fi un viitor deputat din partea PD-L si un reprezentant al comunitatii bistritene.

Gazeta de Bistrita: Ce parere aveti despre candidatura Monei Musca la Parlamentul României?

Ioan Oltean: Cred ca Mona Musca nu trebuie sa se mai gândeasca la politica. Ea a iesit din politica românesca într-un mod neplacut si consider ca este vremea ca tinerii sa vina puternic din spate, oameni care sa privesca doar înainte si nu înapoi.

Gazeta de Bistrita: Credeti ca Liviu Rusu îl va accepta ca vicepresedinte pe Gheorghe Marinescu? Cum va fi colaborarea dintre cei doi daca Marinescu îsi pastreaza functia?

Ioan Oltean: Marinescu trebuie sa fie ales legal ca sa ramâna vicepresedinte. El nu a fost ales legal, fapt pentru care nici Prefectura nu a avizat de legalitate hotarârea luata de o grupare de consilieri judeteni. Noi nu avem nimic împotriva ca Marinescu sa fie vicepresedinte, dar cerem ca alegerile sa se desfasoare conform procedurilor impuse de lege. În cazul în care Marinescu va ramâne vicepresedinte, dar va avea aceeasi gândire si mentalitate pe care a avut-o cât timp a fost presedinte, între el si Liviu Rusu nu va exista o colaborare. Liviu Rusu nu bate pasul pe loc, el a mers acolo sa alerge pentru rezolvarea problemelor judetului. Daca Marinescu a realizat între timp ca interesele judetului sunt mai presus decât interesele unui anumit grup si îsi pune întreaga energie si pricepere la discretia Consiliului Judetean va avea în Liviu Rusu un colaborator de nadejde.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.