Alegerile care tocmai au trecut mi-au lăsat un gust mai mult decât amar. De greaţă, mai precis. Jocurile politicianiste au întrecut, după părerea mea, orice măsură, deşi acum miza nu era chiar atât de mare. Practic au avut două scopuri – o dată să dea bine în ochii Europei, care să spună „uite ce conştiincioşi şi disciplinaţi sunt românii”, iar mai apoi funcţia de comisar european, pentru care au fost în stare să-şi scoată şi ochii pentru a aduna voturi mai multe.
Din ziua alegerilor au început şi acuzele – şi de o parte şi de cealaltă. Pesediştii au fost ceva mai focoşi, uitând de vremurile în care au fost la stăpânire. Turismul electoral şi listele suplimentare au fost în vogă şi pe buzele tuturor. Numai că, aşa cum s-au terminat şi alte cercetări de genul acesta din partea organelor competente, adică cu rezultat nul, aşa va fi şi de data aceasta. Mă îndoiesc că cineva va plăti. Şi chiar dacă am presupune că ar fi depistată vreo persoană care a votat de două sau de mai multe ori, cum se dovedeşte în favoarea cărui partid a votat? Aş vrea să ştiu şi eu. Evident, infracţiunea e infracţiune şi trebuie pedepsită dacă este dovedită, dar cu vinovatul principal, cu instigatorul cum rămâne? Foarte greu de răspuns.
Apoi bătutul cu pumnul în piept din partea PSD şi a PD-L, care e învingătorul, a fost de râsul curcilor. Clar, dacă este să ne luăm după procente, PSD este pe primul loc. Degeaba vin pedeliştii şi îşi arogă prima poziţie, calculând şi voturile Elenei Băsescu. Aşa putem să îi adunăm pe pesedişti, pe liberali, peremişti şi pe toţi ceilalţi care nu au votat cu portocaliii, şi tot aia e, tot în minoritate sunt pedeliştii.
Că s-a reînscris EBA din nou în PD-L asta este o altă poveste. Oricum a fost prosteală pe faţă. Parte au votat-o tot membrii de partid, parte i-au dat votul cei care probabil s-au săturat de figurile ponosite ale celorlalţi. Ori, ca să dăm cu presupusul, cei care au votat-o, probabil au vrut să aibă parte de celălalt Băsescu, cu „mintea odihnită”. Şi apropo de această declaraţie a Elenei, de la „Naşul” pe B1 TV, cred că domnişoara nu are noţiunea exactă a minţii odihnite. În „traducere liberă” – există un singur neuron şi nici acela nu funcţionează. Eu una nu pot să trag de aici decât o singură concluzie – că a reuşit să-şi dea din nou în petic.
Aspectul de care politicienii ar trebui să ţină cont, şi aşa cum mai spuneam şi altă dată, să le dea foarte mult de gândit este faptul că mai bine de jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot ai României nu s-au prezentat la urne. Din lehamite, dar şi din ignoranţă. Pentru că aşa cum spun cei mulţi, politicienii vin, promit şi apoi pleacă, dar mai ales se fac că uită. Evident, până la campania următoare.
Ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri, este clar o bătaie de joc. A fost o bătaie de joc continuă, începând din ’90 încoace, dar parcă din toamna anului trecut fenomenul a fost de nestăvilit şi pe faţă, fără nici cel mai mic scrupul. Şi tare aş vrea să mă înşel, dar cred că este doar începutul.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.