Pacienţii care vor apela la medicul de familie mai mult de două ori pe lună vor trebui să plătească din buzunarul propriu contravaloarea consultaţiilor. La această hotărâre s-a ajuns săptămâna trecută de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Patronatul Naţional al Medicilor de Familie şi Societatea Naţională a Medicilor de Familie.

Parte din medicii de familie susţin, la nivel naţional, că protestele anunţate recent s-au anulat, dar că această hotărâre s-ar putea să nu dureze prea mult timp, ci să se reia odată cu apariţia normelor de aplicare a contractului cadru pe anul 2009.

Niculina Rus, preşedinta Asociaţiei medicilor de familie Bistriţa-Năsăud, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că până în prezent, la nivelul judeţului nostru nu s-a discutat nimic oficial în legătură cu această hotărâre, dar s-a propus ca pe 1 aprilie într-o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi a medicilor de familie să se discute această hotărâre care va fi propusă pentru introducerea ei abia în 1 iulie.

De la data de 1 iulie se va introduce coplata din partea pacienţilor. În funcţie de veniturile pe care le realizează aceştia, vor achita contravaloarea consultaţiilor dacă se prezintă la cabinet de mai mult de două ori pe lună. Această ordonanţă se practică şi în alte ţări din Uniunea Europeană, pentru a stăvili abuzul din partea pacienţilor care uneori, chiar dacă nu este nevoie, asaltează cabinetele medicilor de familie. Aşa că prin urmare, Ministerul Sănătăţii ne pregăteşte surprize pentru la vară, fără a se lua în calcul starea de sănătate a populaţiei din România.

Persoanele care vor necesita internare în spitale vor fi nevoite să-şi plătească serviciile medicale. Asiguraţii din judeţe se tem că această măsură va face un lux din internarea în spital şi nu oricine îşi va permite să plătească serviciile medicale.
În unele oraşe, oamenii sunt deja nemulţumiţi întrebându-se de ce trebuie să mai plătească serviciile medicale, din moment ce achită deja contribuţia către Casa de Asigurări de Sănătate. Nici vârstnicii nu văd cu ochi buni plata serviciilor medicale.

Unii medici şi şefi ai spitalelor susţin însă contrariul. Ei consideră că instituirea coplatei serviciilor medicale va disciplina pacienţii, dar, în acelaşi timp, va aduce şi bani la bugetul spitalelor şi a cabinetelor de familie. Ei spun că este o măsură necesară şi că pacienţii trebuie să conştientizeze faptul că sănătatea costă şi tot ei trebuie să ia măsuri pentru a-şi păstra sănătatea.

Coplată şi la medicamente

Sistemul medical românesc practică deja coplata, care este de fapt completarea valorii unui serviciu sau produs medical de către pacienţi. Casa de Asigurări de Sănătate decontează servicii şi produse medicale în limita pachetului de asigurări de bază. Tot ce depăşeşte acest pachet se taxează. Acest pachet de bază cuprinde serviciile medicale pe care le oferă medicul de familie sau orice altă unitate medicală, unui pacient asigurat.
Coplata se percepe deja la medicamente, dispozitive medicale şi consultaţii stomatologice. Nu se ştie încă în ce condiţii se va face coplata la alte servicii medicale dar sunt şi servicii medicale care nu intră în acest pachet şi se plătesc integral.

Plata, în funcţie de pregătirea medicului

Dacă este să se introducă, acest nou sistem va fi generalizat şi se va plăti peste tot. La medicul de familie, în ambulatoriul de specialitate, chiar şi la spitale. Plata serviciilor se va diferenţia în funcţie de specializarea medicului. Tarifele vor fi diferite în special la medicii specialişti, cărora le vom plăti mai mult . Se va ţine, de asemenea, seama şi de veniturile pacientului care solicită consultul medical.

Medicii de familie sunt reticenţi la această propunere şi nu o agreează. Nu li se pare normal ca în această perioadă de criză să se mai pună un bir pe spatele omului.
Mai bine spus şpaga din sistemul medical se vrea a fi înlocuită de coplată, pacienţii ar putea fi obligaţi din vara acestui an să-şi plătească medicamentele şi consultaţiile . Acest lucru îi vizează pe cei care deja plătesc asigurări medicale.

Veniturile cabinetelor scad

Din trimestrul II, III şi IV se preconizează scăderea veniturilor pentru cabinetele medicale, care probabil va fi de aproximativ 13%.
Însă pentru acest trimestru nu se vor înregistra scăderi în ceea ce priveşte veniturile cabinetelor medicilor de familie.

Valoarea punctului „per capita” (pentru fiecare asigurat înscris pe liste) se va diminua de la jumătatea anului, de la 4,61 la 4,1, în timp ce, acesta va creşte de la 1,9 la 1,5.
Unii spun că este posibil ca toate acestea să urmărească echilibrarea veniturilor medicilor de familie.
Ideea însă nu este nouă, în urmă cu câţiva ani, ministrul Daniela Bartoş a încercat să impună coplata dar şi o taxă de internare în valoare de 100.000 de lei vechi. La toate aceste iniţiative, însă, s-a renunţat în timp scurt pentru că riscul unui scandal era mare.

Există şi o soluţie!

Vor fi scutiţi de orice fel de plăţi doar cei care ajung să fie consultaţi la Urgenţă, restul bolnavilor fiind obligaţi să achite sume mai mici sau mai mari pentru diverse servicii medicale.

Aşa că, pacienţii, vor trebui să umble cu sumedenie de plicuri de oferit, unele personalului medical, drept atenţie iar celelalte pentru taxe, tăxuţe şi alte dări.
De coplată vor fi scutiţi asiguraţii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie este sub salariul de bază minim brut pe ţară. Dar pentru a beneficia de această scutire, asiguraţii au de circulat, ei vor trebuie să se prezinte la fiecare trei luni la Casa de Asigurări pentru a-şi viza adeverinţa. La spitale, valoarea coplăţii la internare va fi stabilită de consiliul de administraţie al fiecărei unităţi.
Scutiţi vor fi asiguraţii care au venitul net mai mic decât salariul minim brut pe ţară.
Singura soluţie ar fi pentru persoanele defavorizate care vor fi scutite de la plata serviciilor medicale. Banii vor fi asiguraţi de minister sau de diverse ONG-uri.
Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că se vor reglementa toate problemele cauzate de criză şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor gândi de zece ori până să ia o hotărâre definitivă.

Paul Bucur

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.