Street dance-ul este o formă modernă de cucerire a spaţiului, prin curaj, expresivitate şi sincronizare permanentă atât cu ritmul muzicii, cât şi cu al altor dansatori. Formula "street dances" denumeşte de fapt categoria mai multor stiluri de dans, care au evoluat în mod neconvenţional, în afara studiourilor specializate.

Principalele caracteristici ale street-dance-ului sunt libertatea de mişcare, improvizaţia, expresivitatea sau ceea ce înţelegem prin "freestyle" (stilul liber). Breakdance, popping, locking, hip-hop, funk şi house dance sunt câteva dintre stilurile clasice care se îmbină armonios încă din anii '70 sub cupola street dance. Acest stil de dans evoluează constant, până la a deveni chiar un sinonim al sporturilor extreme. Reţeta de bază este nonconformismul prin care mulţi tineri încearcă să îşi exprime stilul liber.

Tot mai mulţi fani

În Bistriţa numărul tinerilor care se profilează pe segmentul dansului modern şi al celui de stradă este în continuă creştere. Spiritul de echipă şi de confruntare a dansului îi motivează mai ales pentru câştigarea anumitor premii. În domeniul dansului de stradă au început să se organizeze din ce în ce mai des concursuri cu tineri din licee, pe plan local şi chiar pe plan naţional. Echipele de street dance diferă în funcţie de numărul echipei şi unele au chiar şi galerii pentru a creşte spiritul de concurenţă. Concursurile de dans, de popularitate şi galeriile asurzitoare atrag o gamă largă de spectatori.

Şi noi bistriţenii ne putem mândri cu o trupă de dansatori foarte talentaţi şi cu un succes deja recunoscut pe plan naţional.
Totul a început prin înfiinţarea unei şcoli de dans “In Action” în anul 2007, atunci când Dora Incert – (instructor street dance) şi Cristian Vrăzmaş (instructor break dance şi aikido) au pus bazele acestui proiect. Această şcoală oferă cursuri de street dance, breakdance şi aikido. Din aceasta şcoală a luat fiinţă in vara anului 2007 trupa de street dance “Inaction”, având în componenţa sa nouă membri. Ei au participat la diverse spectacole, baluri ale bobocilor, concursuri atât locale, cât şi la nivel naţional.
Ambiţia, voinţa şi curajul sunt câteva din calităţile pe care aceşti tineri talentaţi le au. Coregrafii acestei trupe sunt Dora Incert şi Kidu.
Anterior, tot la această şcoală de dans s-a mai înfiinţat şi o trupă de break dance, ce activează din anul 2001, din care fac parte mai vechii membri ai acestei şcoli. În număr de şase, conduşi de instructorul Cristian Vrăzmaş, aceştia au participat a diferite concursuri nationale.

Activitate bogată

Deşi trupa este la început a participat deja la concursuri naţionale, precum concursul din vara lui 2008, când s-a desfăşurat prima ediţie a Concursului naţional de dans – “Suburban Fest”, la care au participat aproximativ 30 de trupe din diferite oraşe din ţară. Concursul s-a bazat în special pe stilurile street dance şi breackdance. Această competiţie se va desfăşura in fiecare an pe aceeaşi dată, de 30 august.

Ei au mai organizat diferite activităţi precum workshop-uri, activităţi în colaborare cu Street Beat şi Mircea. Street Beat este una dintre cele mai bune şi mai renumite şcoli de street-dance din ţara , care scoala ce s-a implicat activ în dezvoltarea  acestei forme de artă prin diverse workshop-uri, cursuri intensive, dance camp-uri şi competiţii de dans atât pe scena cât şi online. Workshop semnifică desfăşurarea unei campanii în vederea strângerii de cadouri de Crăciun pentru anumite familii nevoiaşe, printr-o asociaţie umanitară. “In Action” nu a lipsit nici de la balurile bobocilor organizate de diferite şcoli.

Fiecare are o poveste

Principalii trei fondatori si organizatori ai acestei organizaţii şi clubului „In Action” sunt: Cristian Vrăzmaş – preşedinte, Dora Incert-vicepreşedinte şi Bogdan Todica-vicepreşedinte.

Fiecare dintre aceşti fondatori are istoria sa.
Cristian Vrăzmaş, în anul 1999 a început să danseze la Palatul Copiilor, în trupa de dans modern "Meteor". În cadrul aceleiaşi trupe în 2000 începe să practice breakdance-ul, înfiinţând împreună cu alţi dansatori trupa "Dirty Steps", în anul 2001. Tot în acelaşi an, datorită unor neînţelegeri cu grupul de dans "Meteor", trupa îşi mută sala de antrenament la Centrul de Tineret "CeTin". În primăvara anului 2003 trupa "Dirty Steps" se desfiinţează. Cristian îşi continuă activitatea începând să antreneze un grup de tineri care mai târziu, în 2004, formează trupa de breakdance "In Action". În 2005, Cristian Vrăzmaş începe să practice aikido. La început, timp de două luni s-a pregătit cu un antrenor de judo, după care începe să fie antrenat de către Bogdan Todică, proaspăt reîntors din Braşov, de la facultate. Până în anul 2006 Cristian a continuat să-i înveţe breakdance şi pe alţi tineri, pe lângă cei din trupa "In Action". În 2006 îşi mută activitatea la Şcoala Sfânta Maria într-o sală închiriată, împreună cu Bogdan Todică.

Bogdan Todică începe să practice aikido în anul 2003 la clubul Atlantis din Braşov sub îndrumarea lui sensei Mirică Ioan (actual 4 dan aikido). În anul 2005, el revine la Bistriţa cu dorinţa de a continua practicarea aikido-ului, şi astfel îşi începe activitatea la Şcoala Sfânta Maria. În 2006, el promovează examenul de kyu 1 (centura maro).

Dora Incert a început ca dansatoare de dans modern la CeTin Bistriţa. Plăcerea de a dansa şi dorinţa de autodepăşire au ajutat-o să evolueze ajungând să facă în cadrul CeTin propriile coregrafii de dans. În anul 2007 descoperă un nou stil de dans – streetdance. Începe să-l practice renunţând la dansul modern şi concentrându-se doar pe acest stil, predând în acelaşi timp şi altor tineri.

„In Action”

În octombrie 2007 ia fiinţă Asociaţia "In Action", care are ca principal scop oferirea unui cadru plăcut, tinerilor, de petrecere a timpului liber. Tinerii pot urma cursuri de breakdance, streetdance şi aikido. Cursurile sunt predate de către persoane cu experienţă în domeniile respective. Pe lângă aceste cursuri "In Action" oferă tinerilor şi alte alternative, prin organizarea de workshop-uri şi stagii de pregătire, campanii pe diverse teme, concursuri la diferite nivele.
Pentru cei interesaţi, s-a deschis o grupă nouă pentru începători, ei vor învăţa după nivelul avansaţi şi vor progresa în stilurile de dans: Hip Hop (old school hip hop, lyrical hip hop, freestyle hip hop, c-walk) New style, Locking, Popping & Waving, Dancehall, Krump, breakin' etc .
Cursurile au loc de două ori pe săptămână, propriu-zis antrenamentele se desfăşoară la Şcoala Generală nr. 4.

Următorul mare concurs şi poate cel mai important va fi Cupa liceelor la streetdance, ediţia a treia, o competiţie naţională care va avea loc în curând, pe 27 februarie la Club Metropolis, iar finala va avea loc în data de 21 martie la Bucureşti.

Paul Bucur

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.