În judeţul Bistriţa-Năsăud, numărul accidentelor rutiere este tot mai mare. Aproape zilnic, în judeţ are loc cel puţin un accident de circulaţie, iar cauzele sunt aceleaşi – neadaptarea autoturismului la condiţiile de traffic, viteza excesivă, neacordarea priorităţii la trecerea de pietoni sau traversarea străzii prin loc nepermis.
Potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud (IPJ BN) reiese că numărul total al accidentelor rutiere pe 11 luni ale anului 2008 este 3195. Dintre acestea 92 sunt accidente grave, în urma cărora 27 persoane au decedat, 79 au fost grav rănite şi 33 rănite uşor. Accidentele uşoare sunt în număr de 167, soldate cu rănirea a 136 de personane. Cele mai multe au fost tamponări, în număr de 2.936. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au avut loc 208 accidente rutiere, diferenţa de la un an la altul este îngrijorătoare.. Acestea s-au soldat cu 26 de morti, 76 de răniţi grav, şi 154 răniţi usor. Dacă este să facem o medie, rezultă doar pe raza judeţului nostru nouă accidente pe zi în cele 11 luni.
Principala cauză a acestor evenimente petrecute a fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară, neacordarea priorităţii de trecere a pietonilor şi vehiculelor, precum şi depăşirea vitezei legale.
Numărul accidentelor creşte vizibil
Având în vedere acţiunile de prevenire a accidentelor, deşfăşurate de către oamenii legii din judeţul Bistriţa-Năsăud în decursul acestui an, numărul accidentelor a fost mare, iar din cauza lipsei atenţiei şi nesiguranţei la volan s-au produs atâtea nenorociri. Scopul desfăşurării activităţilor a fost creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la traficul rutier.
Printre activităţile organizate a avut loc şi distribuirea de materiale informativ- preventive în ceea ce priveşte existenţa motocicliştilor în traficul rutier, determinarea programului pe această temă a pornit de la numărul accidentelor în care au fost implicaţii conducătorii acestei categorii.
Una dintre cele mai importante campanii susţinute în acest an a fost cea a Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud în colaborare cu filiala locală a Crucii Roşii în scopul responsabilizării copiilor asupra calităţii lor de participanţi la traficul rutier, ca pietoni. Tot pentru a susţine această idee au avut loc concursuri de educaţie rutieră şi activităţi demonstrative de prim-ajutor în cazul unui accident de circulaţie. Numărul mare de accidente care au avut drept victime pietonii reprezintă a problemă a Serviciului de Poliţie Rutieră, cât şi a Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, iar rezolvarea acesteia este o prioritate. De precizat faptul că în ultimele luni există numeroase cazuri în care persoanele au fost accidentate mortal sau grav rănite, pe trecerea de pietoni.
Cauzele accidentelor rutiere
Accidentele rutiere sunt din ce în ce mai frecvente, iar cauzele sunt multiple. Deşi conştienţi de consecinţele unui accident, şoferii continuă să adopte aceeaşi atitudine: viteza excesivă, oboseală, consumul de alcool în timpul şofatului, imprudenţă şi neatenţie.
Unele accidente sunt provocate din cauza semnalizării necorespunzătoare a drumurilor în lucru precum şi de starea proastă a acestora. Unii şoferi se bazează pe experienţă, alţii pe controlul pe care îl au asupra maşinii. O altă categorie de şoferi „curajoşi" sunt cei care cred în destin şi care se lasă în voia sorţii. Dintre toţi aceştia, puţini sunt cei care se gândesc şi la cei care pot fi implicaţi în accidentele lor rutiere fără nicio vină. Poate fi vorba de pietonii cărora nu le-au acordat prioritate, deşi erau obligaţi, de persoanele care se află alături de ei în maşină sau chiar de alţi şoferi, mai paşnici, aflaţi în trafic. Gravitatea unui accident rutier constă în faptul că rar se întâmplă să existe o singură victimă şi dacă se întâmplă aşa, trebuie să ne amintim de el ca fiind un caz fericit al accidentelor rutiere.
Aparent tratată cu seriozitate, problema creşterii numărului de accidente rutiere este în continuare nerezolvată. Situaţia a fost prezentată sub diverse forme. Este deja cunoscut sloganul „Stop accidentelor rutiere. Viaţa are prioritate!", dar câţi dintre participanţii la trafic iau în serios acest mesaj? Sau câţi şoferi îşi amintesc că există un astfel de mesaj? Prea puţini, se pare! Dovada este producerea accidentele rutiere (chiar şi cele nesoldate cu moartea) din ce în ce mai dese. Şoferii nu ţin cont de condiţiile meteorologice, se bazează pe siguranţa şi cunoştinţele lor incontestabile şi în acest fel ajung la încălcarea regulilor de circulaţie.
Persoanele care îşi doresc permisul auto sunt prevenite de pericolul la care sunt expuse ele şi alte personane din jurul lor. Acestea învaţă codul rutier, cu gândul că după obţinerea permisului să-l pună în aplicare. Dar, odată văzuţi cu permisul în mână, şoferii par să uite tot ce au învăţat. Uită că viaţa unui om este în pericol dacă ei sunt grăbiţi să ajungă într-un loc anume, uită că neacordarea priorităţii în trafic le poate distruge viaţa, uită că trebuie să răspundă în faţa legii pentru faptele lor, uită că în mâinile lor stă propria viaţă şi, mai mult, viaţa prietenilor sau rudelor care îi însoţesc. Însă, de cele mai multe ori, regretele vin după faptă. Abia atunci conştientizează că, oricât de grăbiţi ar fi, viaţa are, într-adevăr, prioritate.
Deoarece tinerii şoferi sau şoferii începători sunt o categorie predispusă accidentelor rutiere, iar lipsa de experienţă îi determină să aibă o abordare mai puţin prudentă a conducerii autovehiculului, în remedierea acestei probleme s-au încheiat protocoale de colaborare cu şcoliile de şoferi din oraş, pentru desfăşurarea de campanii informale asupra cauzelor şi consecinţelor accidentelor de circulaţie şi a modalităţilor de formare a unui comportament preventiv.
Aceste activităţi punctuale se derulează concomitent cu asigurarea constantă a prezenţei echipajelor de poliţie în trafic, a mobilităţii acestora, a acţiunii cu aparatele radar sau cu aplicarea de sancţiuni contravenţionale specifice. Pentru buna desfăşurare a traficului, trebuie să participle cu interes şi cu atenţie toţi membrii comunităţii, poliţia rutieră, şoferii şi nu în ultimul rând pietonii, iar pentru eficienţa rezultatului este nevoie de o colaborare reală şi de seriozitate. Delia Hriţuleac
CU PERMISE DIN ALEA DATE DE HOTI… CA LA ARGES SUNT PUTINE ACCIDENTE ! ASTA E REZULTATUL SI URMARILE INCONSTIENTILOR,NU-S DE VINA AMARASTENII,CI GUNOAIELE AVIDE DUPA PUTERE SI AVARII !!!JUDETUL NOSTRU NU FACE NOTA DISCORDANTA IN ACEST DOMENIU SI TOT IMPOTRINA PARTICIPANTILOR LA TRAFIC YREBUIE LUATE MASURI SEVERE !? IMPOTRIVA ALTORA NU !?
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
CU PERMISE DIN ALEA DATE DE HOTI… CA LA ARGES SUNT PUTINE ACCIDENTE ! ASTA E REZULTATUL SI URMARILE INCONSTIENTILOR,NU-S DE VINA AMARASTENII,CI GUNOAIELE AVIDE DUPA PUTERE SI AVARII !!!JUDETUL NOSTRU NU FACE NOTA DISCORDANTA IN ACEST DOMENIU SI TOT IMPOTRINA PARTICIPANTILOR LA TRAFIC YREBUIE LUATE MASURI SEVERE !? IMPOTRIVA ALTORA NU !?