Pe adresa de e-mail a redacţiei Gazeta de Bistriţa am primit noi reacţii legate de mult dicutatul subiect al centurii de sud a municipiului Bistriţa. Mariana Nacu, locuitor al Bistriţei îşi exprima incă o dată nemulţumirea vizavi de acest proiect.

Redăm în totalitate textul remis prim e-mail de Mariana Nacu.

 

În acest moment, contrar celor afirmate de către autorităţile noastre,e xistă un contract semnat între beneficiarul COMPANIA NAŢIONALĂ DE AUTOSTRĂZI ŞI DRUMURI NAŢIONALE DIN ROMÂNIA SA (CNADNR) şi MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial-Transporturi (POST) pentru proiectul Pregătirea pentru construcţie a variantelor de ocolire Ştei, Aleşd (Sud şi Nord), Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Bistriţa, Huşi. „Obiectul proiectului  îl constituie finanţarea serviciilor de consultanţă necesare pregătirii pachetului de proiecte de construcţie variante de ocolire”. Citatul este din contractul menţionat anterior. Prin proiect se propune realizarea analizei fezabilităţii pentru identificarea alternativelor optime din punct de vedere tehnic, economic şi al impactului asupra mediului (studiu de fezabilitate). Contractul este  finanţat prin contribuţia Comisiei Europene, în proporţie de 69,25% (26.280.977 lei) şi contribuţia bugetului de stat, în proporţie de 30,75% (11.669892 lei).  Ulterior, beneficiarul, CNADNR a atribuit contractul de realizare a proiectului către SC IPTANA SA.

Altfel spus, acest contract pentru care există finanţare pregăteşte doar partea de documentaţii, care, împreună cu acorduri şi avize, vor fi trimise Comisiei Europene pentru finanţare a execuţiei. Execuţia nu are finanţare asigurată deocamdată. În ceea ce priveşte realizarea documentaţiilor, conform contractului ar fi trebuit studiate mai multe variante, lucru care, poate, a fost şi realizat dar când a fost vorba de alegerea variantei optime, aleşii nostri locali nu au considerat oportun să o facă. Nu meritam, domnule primar?

Citind ceea ce am scris despre contract, vă rog să constataţi că nu există menţionată nicăieri ca parte contractuală nici Primăria Bistriţa şi nici Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Contractul are termene bine stabilite, cu obiective precizate concret, cu o valoare consistentă, ceea ce înseamnă că în acest moment se derulează în continuare, conform celor stipulate în documente. Neînţelegerile între autorităţile locale şi cetăţeni nu îi interesează pe contractanţi- SC IPTANA SA- ei au termene contractuale de respectat şi sarcini de a căror îndeplinire dau socoteală doar angajatorului lor,  CNADNR.

Afirmaţiile aleşilor noştri de la diferite autorităţi arată ori că nu ştiu prea multe, ceea ce este regretabil şi trist, ori că încearcă să ne păcălească, pentru ca timpul să treacă şi acordurile să fie obţinute.

Din păcate, domnul primar nu ne luminează deloc, dimpotrivă. Organizarea unui referendum ca formă de chestionare a populaţiei nu este deloc corectă. De ce să angrenăm Bistriţa în astfel de cheltuieli? Pentru a-i acuza apoi pe cei care au iniţiat aceste acţiuni că îşi urmăresc interesul propriu? Poate ar fi fost util în momentul în care s-a decis varianta pentru care există documentaţii depuse pentru avizare ca să solicitaţi bistriţenilor să-şi exprime sub o formă oarecare opţiunea pentru una din mai multe variante, putând astfel spune care ar fi avut cea mai mare susţinere din partea populaţiei locale. Să sperăm însă că nu este prea târziu şi vom găsi înţelegere la CNADNR.

Aşa cum am mai spus, polemicile nu ne mai ajută. Trebuie însă să înţelegem că, dacă tot se va face o variantă de ocolire, atunci să o facem astfel încât să fie în afara oraşului. Astfel, chiar va fi benefică locuitorilor. Domnule primar, nu mai încercaţi să culpabilizaţi locuitorii oraşului care ar putea să nu fie de acord cu această variantă depusă deja pentru autorizare,  spunând că datorită lor, se va pierde finanţarea execuţiei. Finaţarea pentru execuţie nu există încă şi, atâta timp cât mai există oameni corecţi în ţara asta, pentru această variantă finanţarea nu va exista. Iar dacă nu, să ne ajute Dumnezeu.  

Cei care vor dori să semneze pe o lisă pe care să îşi exprime dezaprobarea realizării variantei de ocolire a oraşului vor avea în curând ocazia să o facă. Unii au făcut-o deja. În zilele următoare va exista şi posibilitatea exprimării on-line asupra acestei probleme.

Bistriţeni, suntem în campanie electorală, să nu îi lăsăm pe alţii să ne manipuleze. Putem noi înşine să ne dăm seama câte „beneficii” vom avea cu toţii şi să ne spunem punctul de vedere. Cu toţii, ca să fim auziţi.

 

Gazeta de Bistrita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.