„Afacerea” cu iz penal de la Agenţia BCR Beclean tinde să ajungă într-un anonimat premeditat, după principiul binecunoscut în România, cânii latră, caravana trece, sau orice minune, bineţeles păstrând proporţiile, la noi ţine doar trei zile. După care se intră într-o uitare impusă, iar rufele se spală în familie, departe de ochii curioşi ai presei şi implicit ai opiniei publice.
Indiscutabil, cei care s-au folosit ilegal de datele de identificare ale unor persoane, pentru a accesa credite în lei, fac parte dintr-un grup bine organizat, având complici în interiorul Agenţiei BCR Beclean, dar nu numai.
Afacerea a început în 2007
Pentru cei care nu sunt la curent cu „afacerea” de la Agenţia BCR Beclean, „Gazeta de Bistriţa” reaminteşte cititorilor că a publicat două materiale intitulate „Împrumut cu iz penal la BCR Beclean” şi „Fals la BCR Beclean”.
„Gazeta de Bistriţa” a considerat că toată tăreşenia este de interes public şi trebuie adusă la cunoştinţa opiniei publice. În nicio situaţie, publicaţia nostră nu a intenţionat să arunce o umbră de îndoială sau de neîncredere asupra BCR, ca instituţie bancară serioasă şi credibilă în România. O instituţie serioasă nu se confundă cu câteva persoane corupte, dar are de suferit cel puţin la capitolul imagine. Demersul nostru a fost determinat de faptul că anumite persoane din cadrul acestui colos bancar din România s-au folosit de credibilitatea băncii şi sub protecţia acesteia, în complicitate cu alte persoane din afara băncii, au pus de o afacere necurată, penală din toate punctele de vedere, prin care, folosind în mod ilegal datele de identificare ale unor persoane, au contractat în numele acestora, credite, constând în mari sume în lei.
Una din aceste persoane căreia i s-a folosit numele este Andrei Fustoş. Acesta a constatat că cineva i-a folosit datele persoanale în mod ilegal, pentru contractarea unui credit în lei, în valoare de 30.000 lei, şi cu simţ civic şi curaj a încercat să facă lumină în această tenebroasă afacere. Peste tot s-a lovit de un adevărat zid, de legea tăcerii.
Toată operaţiunea s-a derulat la Agenţia BCR Beclean, în 2007, pe când era angajat al S.C „Purcsa Prod” SRL.
Iniţial, la sucursala BCR Beclean i s-a refuzat orice lămurire sau relaţie despre persoana care i-a folosit datele sale personale pentru a contracta în numele său un credit. Inclusiv directorul sucursalei din Beclean, Mihaela Moldovan, a invocat nişte motive puerile, de râsul curcilor, că arhiva unde este dosarul lui este dusă la Bucureşti.
Cu mari eforturi a reuşit să obţină un extras de cont cu situaţia plăţilor, din perioada 29.07.2007-23.06.2008, din care a constatat că rata lunară pe care trebuia să o plătească era de 600 lei, în condiţiile în care salariul lui în anul 2007 era de 350 lei, minimul pe economie. Acest document a fost prima dovadă palpabilă pe care Andrei Fustoş a obţinut-o, că cineva s-a folosit de date sale personale şi a accesat un credit în numele lui.
Andrei Fustoş a aflat toate acestea după ce, prin demisie, a plecat de la S.C”Purcsa Prod”SRL şi a optat pentru un nou loc de muncă, la o firmă din Dej. Pentru că la noul loc de muncă plata salariilor se face pe card, tânărul a apelat la serviciile, culmea ironiei, a unei sucursale a BCR, dar din municipiul Dej, pentru deschiderea unui cont în care să-i fie virat salariul.
Sfătuit şi de un avocat, Andrei Fustoş a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean. Mai mult ca sigur demersul lui Andrei Fustoş de a elucida povestea acestui împrumut fantomă a iscat un mic cutremur, iar unda de şoc a ajuns la cei care au pus la cale „afacerea”. Efectul a fost că împrumutul a fost achitat urgent de o persoană misterioasă, dar cunoscută de cei de la bancă, la sfârşitul lunii iunie 2008.
Lungul drum spre lumină
Parchetul Beclean, conform uzuanţelor în vigoare a trimis plângerea lui Andrei Fustoş la IPJ Bistriţa-Năsăud, care a repartizat-o Serviciului de Investigare a Fraudelor, în vederea documentării şi luării măsurilor legale care se impun. Andrei Fustoş a fost audiat o singură dată, la domiciliul lui din Uriu, de către subcomisarul Florin Necula. Ulterior, tânărul a aflat că de acest caz se ocupă inspectorul Bulz, din cadrul aceluiaşi serviciu, cu care a avut discuţii numai la telefon. Una din discuţiile purtate cu acest ofiţer de poliţie, chiar l-a pus pe gânduri. Acesta i-a spus că urmează să fie chemat la poliţie pentru a fi supus la o confruntare cu patronul firmei la care a lucrat, S.C”Purcsa Prod”SRL Beclean, deoarece acest a fost ultimul lui angajator.
Deşi de la primele lui demersuri au trecut circa cinci luni, Andrei Fustoş nu a mai fost audiat în cauză, nu s-a făcut nicio confruntare aşa cum spusese ofiţerul de poliţie Bulz. Tânărul şi-a mai adus aminte de o remarcă a procurorului de la Parchetul din Beclean, unde a depus plângerea penală. Procurorul Antal i-a spus textual că dacă va simţi că poliţiştii care fac cercetări în cauză nu se implică sau fac anumite presiuni asupra lui, să-i comunice această situaţie. Nemaiavând încredere în autorităţile de pe plan local, Andrei Fustoş s-a decis să acţioneze pentru a determina punerea în mişcare a acestui sistem ruginit şi înţepenit. A adresat mai multe memorii şi plângeri, vis-a-vis de cazul său, Ministerului Public, DNA – Structura Centrală, IGPR, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Toate răspunsurile primite de la aceste autorităţi, par trase la xerox – toate spun unul şi acelaşi lucru: „plângerea depusă de d-vs la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean, face obiectul unei cauze penale, în care s-a început urmărirea penală, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în declaraţii, urmând să se întocmească în continuare actele procedurale necesare pentru identificarea autorilor faptelor şi luarea măsurilor legale ce se impun”. Semnează, pentru Ministerul Public, procurorul Oana Schmidt-Hăineală, pentru DNA, un procuror şef serviciu, indescifrabil, pentru IGPR – şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, cms. de poliţie Ioan Sidor Bodescu, iar pentru Parchetul de pe lângă Tribunalul BN, prim-procurorul Zaharie Ionaşcu. Trist este faptul că în plan real nu se întâmplă absolut nimic, iar peste dosar pare că se aşterne praful. Sau cel puţin aceasta este iluzia pe care o induc în opinia publică cei care se ocupă de acest caz.
Încă două persoane în situaţii similare
În urma unor investigaţii, „Gazeta de Bistriţa” a identificat încă două persoane, în numele cărora, folosindu-se ilegal datele personale ale acestora, au fost accesate credite în lei la Agenţia BCR Beclean. Din motive bine întemeiate, deocamdată, având în vedere complexitatea cazului, dar şi pentru protejarea acestora, o să le redăm doar iniţialele. Unul din ele, C.C, arată că împrumutul pe numele său s-a făcut la aceeaşi bancă, Agenţia BCR Beclean şi la acelaşi ofiţer de credite, în mod ilegal, prin folosirea datelelor sale personale. Omul nu doreşte ca numele să-i fie făcut public, cunoaşte şi numele altor persoane aflate în aceeaşi situaţie, în care folosindu-se datele personale ale acestora s-au contractat credite în lei, dar nu doreşte să divulge numele lor, iar problema cu banca doreşte să o rezolve pe cale amiabilă. Un alt caz, D.Ş, care a povestit că în 2007, o persoană din cadrul S.C”Purcsa Prod”SRL, folosindu-se de datele sale personale, a contractat un împrumut în numele său, în valoare de 700.000.000 lei vechi. D.Ş are o rudă la BCR Bistriţa, care la rândul ei l-a sunat pe Andrei Fustoş şi l-a rugat să-şi retragă plângerea penală depusă la parchet.
Alte încercări de a afla date despre acest caz de interes pentru opinia publică, sunt în ton cu răspunsurile pe care le-a primit Andrei Fustoş de la Ministerul Public, DNA, IGPR şi Parchetul de pe lândă Tribunalul BN. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, inspector Raluca Moldovan, a declarat că „ancheta este în faza verificărilor şi deocamdată nu s-a început urmărirea penală împotriva numănui”.
Si la BCR Tihuta se fac destule nereguli si se ia mita pt intocmirea dosarelor si acordare de consultanta care sa te avantajeze. Rusine directorului de agentie care inchide ochii, uita-te ce angajati ai in subordine. Chiar nu se sesizeaza nimeni????
Parca nu se puteau divulga informatii despre conturile clientilor dvs??? Se face si asta la Agentia Tihuta, chiar daca clientul nici nu a dat pe la banca in ultimele lunii. Domnule consilier clienti, ce faci??? Te uiti unde sunt bani sa poti fura?????
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
Si la BCR Tihuta se fac destule nereguli si se ia mita pt intocmirea dosarelor si acordare de consultanta care sa te avantajeze. Rusine directorului de agentie care inchide ochii, uita-te ce angajati ai in subordine. Chiar nu se sesizeaza nimeni????
Parca nu se puteau divulga informatii despre conturile clientilor dvs??? Se face si asta la Agentia Tihuta, chiar daca clientul nici nu a dat pe la banca in ultimele lunii. Domnule consilier clienti, ce faci??? Te uiti unde sunt bani sa poti fura?????