Alegerile europarlamentare din 25 noiembrie vor produce schimbari semnificative pe scena politica bihoreana.
? Europarlamentarele vor decapita Primaria Oradea, iar Petru Filip va deveni demnitar european.
? Din cei trei europarlamentari pe care îi are în momentul actual judetul Bihor, dupa alegeri ar putea ramâne doar unul.
Judetul Bihor are o reprezentare foarte puternica în Parlamentul European de la Bruxelles. Desi nu se poate vorbi de europarlamentari de Bihor, pentru ca alegerea eurodeputatilor se realizeaza pe o singura circumscriptie – România – judetul de la frontiera de vest a tarii are în acest moment trei demnitari (din un total de 35) care respira foarte des aer de Bihor.
Din trei ramâne unul
Eduard Hellvig, deputat conservator de Bihor, originar din Zalau, judetul Salaj, a fost propulsat în anul 2004, înaintea alegerilor parlamentare în functia de presedinte interimar al PUR Bihor si candidat pe loc eligibil la parlament pe lista PSD+PUR. Bihorean prin adoptie, Hellvig a devenit euro-observator si europarlamentar al umanistilor, rebotezati mai târziu conservatori, dupa ce au e-xistat speculatii cu privire la posibila racolarea a sa de catre Partidul Democrat. E-duard Hellvig a renuntat sa mai candideze pentru un nou mandat de europarlamentar, exprimându-si îngrijorarea si scepticismul fata de capacitatea Partidului Conservator de a trece de pragul electoral de 5%.
Radu Târle, pastor neoprotestant a devenit senator PD în 2004 ocupând prima pozitie pe lista de Senat a Aliantei D.A din Bihor. Dupa alegeri Radu Târle a cazut treptat în dizgratia fi-lialei Bihor a PD care nu a mai dorit sa îl sustina pentru înca un mandat de europarlamentar. În schimb, Petru Filip a primit fara probleme sprijinul filialei. Deci, Radu Târle si-a dorit în continuare statutul de europarlamentar, însa partidul nu a fost de acord, iar o candidatura independenta nu a fost luata în calcul de pastorul protestant. Târle va ramâne senator PD de Bihor, asta în cazul ca nu va fi tentat de alta viziune- doctrina de pe plaja dâmboviteana.
Alexandru Athanasiu a declarat ca nu îsi mai doreste o noua candidatura din motive strict personale. Senatorul PSD de Bihor a criticat în dese rânduri actualul ma-nagement politic exercitat de Mircea Geoana la cârma PSD-ului. Athanasiu se teme de un foarte previzibil rezultat slab al partidului la alegerile europarlamentare, dar si de posibilitatea ca li-derii centrali ai PSD sa transforme „un esec într-o mica victorie”. Toate semnalele au aratat ca europarlamentarul PSD si senatorul de Bihor era nesustinut de acutala conducere pentru un nou mandat la Bruxelles. Athanasiu a anuntat ca nu mai vrea la Bruxelles, dar îsi doreste, în schimb, sa se implice în viata interna a partidului. Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, declarase la un moment dat ca Athanasiu este în mod sigur pe o pozitie eligila pe liste. Li-derul PSD Bihor a fost însa lasat în off-side pentru ca senatorul PSD de Bihor nu figureaza pe niciuna din liste. Ori Mihai Bar nu a stiu de faptul ca Alexandru Athanasiu nu mai doreste sa candideze, ori nu a stiu ca liderii centrali ai partidului nu vor sa-l puna pe liste, în cazul în care Athanasiu îsi dorea acest lucru.
Cu ce ne alegem
Pâna acum, sigura pare doar alegerea ca si europarlamentar a primarului Petru Filip. Plecarea acestuia la Bruxelles va produce vacantarea fotoliul de edil-sef al Oradeei si va deschide, cel mai probabil calea unui interimat gestionat de catre viceprimarul democrat, Mihai Groza. Plecarea ca si eurodeputat a lui Petru Filip va declansa sau va genera o adevarata eliberare de e-nergii în cadrul filialei judetene a PD, eclipsata de-a lungul timpului de perso-nalitatea puternica si de necontestat a lui Petru Filip. Lupta pentru a fi candidatul PD la Primaria Oradea se deschide, iar numele vehiculate sunt: Mihai Groza (actualul viceprimar si posibilul primar interimar), Stefan Seremi (vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor) si Mircea Matei (Consilier local si preseinte PD Oradea). Lipsa lui Petru Filip de la alegerile locale din 2008, va creste cu siguranta si sansele candidatilor propusi de celelalte partide: PNL, PSD, PNG, PC si PRM.
Lista UDMR contine pe pozitia a patra pe viceprimarul maghiar al Oradiei, Biro Rozalia. Primul pe lista este senatorul Frunda Gyorgy, vicepresedinte al Partidului Popular European si reprezentantul Parlamentului României în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, urmat de senatorul harghitean Sogor Csaba. Pe urmatoarele locuri se afla ministrul Iuliu Winkler, viceprimarul din Oradea, Biro Rozalia si ministrul Korodi Attila.
Daca ministrul Iuliu Winkler se retrage în favoarea functiei ministeriale si daca se realizeaza cel mai fericit scenariu prin care UDMR obtine trei mandate de europarlamentar, Oradea ar putea sa piarda pe lânga pe actualul primar si pe viceprimarul care a condus municipiul de pe malul Crisului Repede alaturi de Petru Filip în ultimii sapte ani.
Totodata si senatorul PRM de Bihor, Verginia Vedinas, si-a exprimat intentia sau predispozitia de a deveni europarlamentar. Daca Ve-dinas devine eurodeputat, presedintele PRM Oradea, Mihai Drecin, locul secund pe lista PRM Bihor la alegerile parlamenatre, devine pentru restul de mandat, senator al României din partea PRM. Verginia Vedinas, nu a fost postata de Corneliu Vadim Tudor pe lista PRM la alegerile europarlamentare, tribunul preferând sa mearga pe mâna actualilor eurodemnitari. „Eu nu am cerut niciodata partidului sa ma puna pe un loc eligibil pe liste, nu am facut nici un demers în acest sens”, a declarat pentru Gazeta, Verginia Vedinas.
Sanse ratate
În acest moment, demnitarii români detin mandatele de europarlamentar care se cumuleaza cu cele din parlamentul national.
Dupa alegerile europarlamentare din data de 25 noiembrie acest cumul de functii va înceta.
Daca deputatul PC Eduard Hellvig era ales ca si europarlamentar, locul patru de pe lista parlamentara a PSD+PUR la Camera De-putatilor, ocupat de Viorel Iuhas – viceprimarul municipiului Beius ajungea în Parlamentul României. Daca senatorul PSD de Bihor, Alexandru Athanasiu, îsi continua mandatul în Parlamentul European, fostul director al Agentiei de Protectie a Me-diului – Bihor, Augustin Dudas, devenea senator, fiind pe locul secund pe lista de Senat al Uniunii Nationale PSD+PUR din Bihor.
Daca Radu Târle era sprijinit de PD Bihor sa obtina înca un mandat de europarlamentar, consilierul local, Mircea Matei, presedintele PD Oradea, ajungea senator din postura de loc secund pe lista Aliantei D.A. PNL-PD pentru Senat în circumscriptia Bihor.
Laszlo Tokes alearga singur
Dupa ce a avut mai multe runde de negocieri cu liderii UDMR si dupa ce i s-a propus o lista comuna formata din tandemul Laszlo Tokes – Marko Bela, episcopul reformat a decis sa candideze independent. Conform propriilor calcule lui Tokes în trebuie aproximativ 2,8% din voturile maghiarilor în timp ce UDMR are nevoie de 5%. Cel mai negru scenariu pentru liderii maghiari îi plaseaza atât pe Laszlo Tokes cât si pe UDMR în afara Parlamentului European de la Bruxelles.
Parlamentul European de la Bruxelles este compus din opt grupuri politice, dintre care primele trei – PPE, PSE, ALDE – sunt cele mai importante.
– Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni – PPE, la care sunt afiliate: PD, UDMR, PNTCD si la care aspira si PNG-CD.
– Grupul Socialist din Parlamentul European – PSE, la care este afiliat PSD-ul.
– Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa – ADLE, din care face parte PNL-ul si PC-ul.
– Grupul Uniunea pentru Europa Natiunilor.
– Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.
– Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordica.
– Grupul Independenta si Democratie.
– Grupul Identitate, Traditie, Suveranitate, la care a aderat si PRM-ul.
Daniel Meze