Serviciul Politiei Rutiere (SPR) Cluj s-a mutat pentru o perioada de timp din sediul pe care îl ocupa pe strada Albac într-o alt locatie, care apartine unui cunoscut om de afaceri clujean, Vasile Leordean. Aceasta schimbare de locatie a survenit datorita unor lucrari de modernizare si extindere la vechiul sediu al SPR care devenise impropriu desfasurarii activitatii acestei autoritati. Pentru sediul provizoriu, aflat pe strada Constanta nr. 30, Inspectoratul Judetean de Politie (IPJ) Cluj plateste o chirie lunara 2.650 euro/luna.
Chiar daca a renuntat la afacerile cu confectii, unul dintre cei mai bogati clujeni, Vasile Leordean, directorul SC Leotex, s-a reprofilat serios în bransa jucatorilor imobiliari. Dupa ce i-a vîndut lui Gabriel Cârlig, patronul de la SC Jolidon, cea mai mare parte a afacerii cu care si-a început cariera de bussinesman, LCS Conf SA (fosta Flacara), Leordean s-a alaturat trend-ului impus de dezvoltarea orasului, anume afacerile de închiriere-subînchiriere a imobilelor.
Initial, la înfiintarea în 1949 a SC Flacara SA, obiectul de activitate al acestei fabrici de confectii era productia de uniforme militare, însa, ulterior, fabrica clujeana s-a reprofilat pe confectiile pentru barbati, femei si copii. Pâna la începutul anilor ’90, Flacara SA avea 2.500 de angajati si mare parte din productie lua calea exportului, în Europa de Est, SUA sau Canada.
În 1997, Fondul Proprietatii de Stat (FPS) a privatizat Flacara, care a fost preluata de Vasile Leordean, care, în perioada comunista ocupase functia de director tehnic la aceasta întreprindere. Pîna în 2001, acesta a investit în afacere circa 5 milioane de dolari.
Conform agentilor imobiliari, activele si terenurile pe care este construita fabrica de confectii LCS Conf sunt evaluate la 17 milioane de euro.
Anul trecut, compania clujeana Jolidon, un grup care apartine lui Gabriel Cârlig, a achizitionat la bursa pachetul majoritar de actiuni detinut de Leotex Industries SA pentru o suma de circa 800.000 de euro. Pentru efectuarea acestei tranzactii, LCS Conf SA a trebuit sa fie divizata în trei parti, LCS Conf, care gestioneaza partea de productie si utilajele, LCS Comercial SA si LCS Imobiliar SA. Ultima societate, LCS Imobiliare are în patrimoniu cladirile si terenurile fostei societati.
Stefan Trandafir
În 2002, Vasile Leordean a fost presedintele Camerei de Comert Cluj si a condus aceasta institutie alaturi de Stefan Dimitriu, Ioan Constantinescu, Dorel Goia si Ioan Leanca. Acesta are un cuvînt în cadrul Clubului Rotary Park, unde se întîlnesc cei mai importanti oameni de afaceri din Cluj.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice, Vasile Leordean are grup de firme cu mai multe obiecte de activitate:
– LCS Club, care se ocupa de închirierea bunurilor imobiliare, avînd în 2004 un profit net de 10.700 de lei
– LCS Edil, profilata pe dezvoltare imobiliara, cu o cifra de afaceri de 6.800 de lei si o pierdere de 3000 de lei
– LCS Invest, se ocupa tot cu închirierea bunurilor imobiliare, iar în 2004 a avut afaceri de 73.300 de lei si un profit de 34.600 de lei,
– LCS Falla, acelasi obiect de activitate, înregistrând o cifra de afaceri de 83.700 de lei si un profit de 50.600 de lei.