Destinul României si al Ungariei va fi identic pe termen lung, iar cele doua tari se vor contopi istoric si teritorial, asa cum statele din Benelux constituie o singura tara, a afirmat, miercuri, premierul ungar Ferenc Gyurcsany, la finalul sedintei comune de Guvern româno-ungare.

Dupa sedinta comuna a guvernului maghiar cu cel român, premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, s-a declarat foarte multumit de discutiile purtate si a subliniat ca are convingerea ca, urmarind aceleasi interese, Ungaria si România se vor "contopi teritorial si istoric". Totusi Gyurcsany a facut si anumite acuzatii. El a criticat Partidul Democrat, numindu-l "partidul presedintelui", ca împiedica adoptarea legii minoritatilor în Parlament, iar în cotextul discutiilor pe aceasta tema premierul Tariceanu a cerut reprezentarea minoritatii române din Ungaria în Parlamentul maghiar.

"Atunci când s-a format coalitia guvernamentala din care a facut parte si partidul presedintelui tarii s-a discutat pe aceasta tema … eu cred ca doua partide ale coalitiei se mentin deschise în ceea ce priveste legea minoritatilor, este vorba despre UDMR si PNL. Dinspre Budapesta se pare ca pozitia PD s-a schimbat în acest sens în ultima perioada si acest lucru, din pacate, creaza impedimente în calea adoptarii acestei legi".

Premierul Ungariei a raspuns astfel unei întrebari adresate de presa din Ungaria, referitoare la proiectul legii minoritatilor. Premierul Tariceanu a amintit ca legea minoritatilor se afla înca în Parlament, exprimându-si speranta ca parlamentarii vor ajunge la un acord în privinta actului normativ, dar a ridicat totodata problema reprezentarii minoritatii române din Ungaria în parlamentul maghiar.

"În acest contex, nu ezit sa îmi exprim dorinta din partea guvernului român ca, dupa modelul de reprezentare a minoritatilor în Parlament, care functioneaza în România, sa avem si în Ungaria un sistem care sa permita minoritatii române exprimarea la nivelul legislativului magiar", a adaugat premierul român. Legea minoritatilor se afla în prezent la Camera Deputatilor, dupa ce a fost respinsa de Senat. Seful executivului român a mai spus, raspunzând unei alte întrebari adresate de presa maghiara, ca exista o "oarecare confuzie", atât în România, cât si în Ungaria, în ceea ce priveste modul de predare a limbii române copiilor de etnie maghiara din România.

El a precizat ca limba româna se preda dupa modelul de predare a limbilor straine "cu toate ca presedintele României a sugerat ca adoptarea unui sistem, ca învatarea limbii române sa se faca dupa sistemul învatarii de limbi straine". "Trebuie sa va spun ca asa functioneaza de multa vreme", a spus Tariceanu.

<h5>Reactii la Bucuresti</h5>

Politicienii români comenteaza declaratiile premierului maghiar Ferenc Gyurcsany cu privire la viitoarea „contopire istorica si teritoriala” dintre Ungaria si România.  vicepresedintele PD pe probleme de politica externa, Sorin Frunzaverde, a declarat ca statele din Benelux nu sunt contopite într-o singura tara, iar scenariul unei eventuale "contopiri" a României cu Ungaria i se pare imposibil. "Statele din Benelux nu sunt contopite într-o singura tara, ci exista o monarhie a Olandei, o alta belgiana si un Mare Ducat al Luxemburgului", a precizat Sorin Frunzaverde.

Referindu-se la declaratiile premierului ungar, presedintele Consiliului Executiv al PC, Codrut Seres a declarat ca România si Ungaria, ca tari membre UE, nu pot fi gândite în afara unei colaborari strânse, dar o contopire culturala si teritoriala este imposibila, având în vedere traditia diferita si ceea ce s-a întâmplat de-a lungul istoriei. Potrivit lui Seres, este "total inacceptabil" sa se vorbeasca despre contopire teritoriala si "orice sopârla de acest fel" arata ca premierul Ungariei nu respecta tratatele internationale. Purtatorul de cuvânt al PSD Cristian Diaconescu a afirmat ca singurul destin pe care România si Ungaria îl pot împartasi în comun este cel european, fara componente de natura teritoriala sau legate de suveranitatea nationala. „Daca premierul Ferencz Gyurcsany se gândeste când spune ca destinele României si Ungariei se vor contopi la partajul valorilor europene, are dreptate.

Daca se gândeste la altceva, nu” a spus Diaconescu. Pe de alta parte, vicepresedintele executiv al PRM Lucian Bolcas a declarat ca afirmatiile premierului ungar Ferenc Gyurcsany sunt fatis iredentiste, agresive, învelita în poleiala, otravita si ea, a unor "europenisme de parada". “Sa nu îsi închipuie premierul Gyurcsany, care îsi permite sa faca asemenea declaratii de pe pamânt românesc, ca va primi macar o farâma din acest pamânt”, a spus deputatul PRM.Lucian Bolcas a mai sustinut ca singurul scop al acestei sedinte de guvern românomaghiare ar fi fost acela “de a se încuraja, de pe teritoriul românesc, de catre Guvernul României”, “tendintele iredentiste manifestate de Ungaria si cele ale UDMR”.

Vicepresedintele executiv al UDMR, ministrul Laszlo Borbely, sustine ca traducerea

declaratiei premierului ungar Ferenc Gyurcsany a fost una "defectuoasa" si ca acesta nu s-a referit, în conferinta de presa, la "contopirea teritoriala" a României si Ungariei. Acesta a declarat ca premierul Gyurcsany s-a referit, de fapt, la "o apropiere

economica, din punct de vedere al circulatiei, al culturii, si nu altceva".Borbely a negat ca declaratiile facute de primul-ministru maghiar ar fi avut un caracter iredentist. "Nu este genul domnului Gyurcsany, care niciodata n-a facut astfel de declaratii", a sustinut acesta.

Si senatorul PLD Nicolae Vlad Popa a comentat declaratiile premierului Ungariei, Ferenc Gyurcsany, sustinând ca reprezinta, printre rânduri, un mesaj catre maghiarii din România. "E o declaratie care cred ca are, prin rânduri, un mesaj catre maghiarii din România, ca în UE drepturile acestora vor fi identice cu cele ale maghiarilor din Ungaria, si nu va mai conta granita si deci, acea unificare, acea Ungarie mare, se va putea face pe aceasta cale", a precizat senatorul PLD.

<i>

<h5>“PD nu negociaza Constitutia”</h5>

Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat ca formatiunea sa nu negociaza ConstitutiaRomâniei cu UDMR, indiferent ca se afla la putere sau în opozitie, reactionând astfel la o declaratie facuta miercuri de premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany. 'Nici când suntem în opozitie, nici când suntem la putere nu negociem cu UDMR Constitutia României Aceasta se respecta si se aplica si nu se negociaza în functie de prezenta noastra la putere sau în opozitie.

Iar UDMR trebuie sa stie ca niciodata nu va avea în PD un aliat cu care sa negocieze Constitutia României' a afirmat Boc.Primul ministru al Ungariei a declarat ca schimbarea pozitiei Partidului Democrat fata de legea minoritatilor poate crea dificultati adoptarii noii legi a minoritatilor din România. 'Când s-a format aceasta coalite guvernamentala (din România – n.red.), era vorba de mai multe partide, inclusiv PD, partidul presedinteluitarii. Doua partide ale coalitiei guvernamentale se mentin deschise în privinta acestei legi, PNL si UDMR. Dinspre Budapesta se pare însa ca pozitia PD s-a schimbat în ultima perioada si acest lucru din pacate arunca impedimente în fata adoptarii acestei legi', a declarat premierul ungar, care a subliniat însa ca Parlamentul României este suveran în a adopta legislatia pe care o doreste.

La rândul sau, Boc a spus ca PD a ramas consecvent si ca, indiferent ca s-a aflat la putere sau în apozitie, a avut aceeasi atitudine în ceea ce priveste statutul minoritatilor nationale, proiectul de lege nefiind sustinut atâta vreme cât depaseste prevederile internationale, respectiv recomandarile Comisiei de la Venetia, sau atunci când intra în contradictie cu legea fundamentala a României.Liderul democrat a mai spus ca uneori primul ministru al Ungariei vorbeste ca 'domnul Cioroianu'.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.