Reteaua de alimentare cu apa a municipiului Bistrita a  ajuns într-o faza critica, în ultimele doua saptamâni conductele de apa fisurându-se aproape zilnic. Neîntretinute si foarte vechi, retelele de apa crapa una câte una, problemele extinzându-se si în alte localitati din judet. Odata cu falimentul societatii de termoficare „Proditerm”, nimeni nu s-a mai îngrijit de instalatiile de apa care acum cedeaza, lasând bistritenii fara apa zile în sir. Singura salvare este programul ISPA, care este doar în faza incipienta, termenul de finalizare a lucrarilor de reabilitare si extindere a retelei de apa-canal fiind luna decembrie a anului viitor.

Problemele cele mai serioase la reteaua de alimentare cu apa a municipiului Bistrita au aparut doar cu câteva zile înainte de Craciun. Atunci adevarate fântâni arteziene au putut fi observate pe strazile Avram Iancu si Crinilor, însa angajatii regiei de apa nu au ajuns decât a doua zi la locul cu pricina, timp în care strazile inundate se transformasera în adevarate pationare. O lucrare majora executata chiar în prag de sarbatoare pe strada Împaratul Traian a lasat nu mai putin de sapte blocuri de locuinte fara apa. Avarii au mai fost semnalate de locatarii strazilor 1 Decembrie si Tudor Vladimirescu din municipiu. Saptamâna trecuta o noua avarie s-a produs de data asta la un punct de termoficare situat pe strada Decebal, unde, din cauza vechimii si a lipsei de întretinere vanele de pe retea au crapat, sute de metri cubi de apa  risipindu-se din nou. Problemele nu au încetat însa sa apara nici macar în timpul sarbatorilor. Explozia unei conducte care alimenta zona industriala a Bistritei a transformat regiunea într-un adevarat calvar, apa curgând siroaie pe sosea si încurcând serios circulatia. Din cauza complexitatii avariei, zona industriala „a stat pe uscat” timp de doua zile.

Probleme si în teritoriu

Nu doar muncipiul Bistrita a fost atins de „blestemul” conductelor sparte, probleme de aceeasi natura fiind sesizate si în alte localitati din judet. Angajatii regiei de apa nu au intrat bine în noul an si au si fost trimisi în diferite colturi ale judetului pentru a remedia problemele ivite. Cele mai multe interventii au fost necesare pe Bârgaie, unde în primele zile ale anului nu mai putin de trei conducte de apa au fost avariate. Aceleasi probleme au necesitat interventia repetata a angajatilor de la „Aquabis” în localitatile Rodna si Orheiul Bistritei. Conductele degradate, neîntretinute pur si simplu nu mai fac fata vechimii si frigului.

Salvarea vine de la ISPA

Judetul Bistrita-Nasaud beneficiaza alaturi de alte cinci judete din tara de finantarea ISPA pentru reabilitarea si extinderea retelei de apa-canal, proiectul având o valoare de peste 20 de milioane de euro. Prin acest program vor fi înlocuiti 10 km de conducte de alimentare cu apa din municipiul Bistrita, alti 28 de kilometri fiind prevazuti în Sigmir si 3,5 km în Ghinda. 74 de kilometri de conducte vor traversa zona Bârgaului, unde se vor amplasa rezervoare de stocaj si o statie de pompare. Programul ISPA mai prevede si extinderea retelei de canalizare pe o lungime totala de 144 de km, iar în municipiul Bistrita pe o lungime de 21,6 km,  pe 13,5 km în Ghinda, 12,5 km în Sigmir, 12 km în Viisoara si 84 de km pe Valea Bârgaului. Lucrarile au început deja sa se deruleze pe câteva strazi din municipiu înca de la sfârsitul anului trecut. Acestea  sunt mai mult ca binevenite tinând cont de starea critica în care se afla reteua de alimentare cu apa. Demararea acestui proiect este mai mult decât necesara atât în municipiul Bistrita cât si în celelalte zone ale judetului. Un rol important în derularea programului îl au atât regia de apa „Aquabis”, cât si administratiile oraselor Beclean, Nasaud, Sâgiorz-Bai, si a altor câteva zeci de comune de pe raza judetului. Ajutorul consiliilor locale vine prin participarea cu retelele de apa-canal existente pe teritoriul lor drept capital la SC Aquabis SA.  

Momentan tot ce le ramâne bistritenilor de facut este sa spere ca vremea le va permite celor de la „Hidroconstructia”, firma care deruleaza lucrarile cuprinse în programul ISPA, sa continuie lucrarile de înlocuire a retelei de apa cu materiale moderne si mult mai rezistente. În cazul în care gerul se va instala din nou în judetul nostru este foarte posibil ca problemele ivite în pragul sarbatorilor sa se repete, conductele de apa pur si simplu cedând odata cu înghetul solului.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.